"Елхим Искра" пусна на пазара системи за съхранение на енергия от ВЕИ

Модулното решение е на базата на оловно-киселинни батерии и мощност от 5 до 500 кВт

Модулното решение се състои от батерии на пазарджишкия производител
Модулното решение се състои от батерии на пазарджишкия производител
Модулното решение се състои от батерии на пазарджишкия производител    ©  Елхим Искра
Модулното решение се състои от батерии на пазарджишкия производител    ©  Елхим Искра
Темата накратко
  • Продуктът е разработен от екип на компанията и университетски партньори за малко повече от година.
  • Системите се очаква да са с около 30% по-евтини от литиево-йонните.
  • Прогнозите са през 2023 г. да бъдат продаде 150 хил. кВт от продукта.

След повече от година разработка пазарджишкият производител на акумулатори "Елхим Искра" ще предложи нов продукт на пазара. Това са модулни решения за съхранение на енергия и захранване със средно и ниско напрежение, които могат да се съчетават с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), съобщиха от компанията до БФБ, където се търгуват нейните акции. Потенциални клиенти са производствени и енергийни предприятия, както и домакинства.

Избор на технология

Първоначалната идея за новите модулни кутии е на инженерен екип на "Елхим Искра" като част от изграждането на нова продуктова линия, фокусирана върху ВЕИ, съхранение на енергия, както и аварийно захранване и телекомуникации. Впоследствие екипът бива разширен и в проекта взимат участие и професори и инженери от Лаборатория "CAD/CAM/CAE в индустрията" към Техническия университет - София, а дейността включва и тестването и извършването на сравнителен анализ между литиево-йонни и оловно-киселинни батерии. В резултат на което е избран и вторият вариант за бъдещо развитие на продуктовата гама, уточниха от компанията за "Капитал".

Батериите, които ще съставят новия модулен продукт на "Елхим Искра", са вече на пазара от миналата година, но новото е концепцията за цялостен продукт. Предимствата, които предвиждат от компанията, са на първо време по-ниската стойност за крайния клиент спрямо литиево-йонните батерии с приблизително 30%, макар че цената не се уточнява. Друг плюс е достъпът до доставчици за производство на оловно-киселинните батерии в рамките на ЕС, като по този начин се елиминират потенциалните проблеми, които могат да дойдат от нарушения във веригите за доставки. Освен това батериите позволяват високо ниво на рециклиране - над 98% от материалите се използват отново. От "Елхим Искра" посочват също възможността да се гарантира въглеродно неутралният източник на компонентите и крайният продукт.

Към пазара

В рамките на ЕС компанията предвижда да доставя продукта до крайния клиент в рамките на 2 месеца. За момента "Елхим Искра" има изградена такава система за съхранение на енергия от контейнерен тип на своята територия. "Тя представлява персонализирана E-House, в която върху стелажи са разположени комплекти оловно-киселинни батерии. Модулната система е проектирана за повишаване надеждността на енергийната система, подобряване на управлението на електроразпределението и съхранението на енергия за поддържане на предприятието и по-конкретно като резервна конвенционална енергийна система (в режим на готовност), като 100% от необходимата мощност се генерира от фотоволтаичен масив", коментират от "Елхим Искра".

Възможните варианти не са само за съхранение на енергия, а и за осигуряване на непрекъсваем източник на електричество към предприятия от промишления и енергийния сектор, както и за битово потребление. Контейнерите ще се изработват в завода на "Елхим Искра" в Пазарджик според нуждите на крайния клиент, откъдето после ще се транспортират до крайната точка.

Очакванията на "Елхим Искра" са през тази година да продаде най-малко 150 хил. кВт от този тип продукти, а през 2024 г. пазарният дял да нарасне.

Възможни параметри и управление

Мощност: от 5 kW до 500 kW

Отдадена Енергия: 20 ÷ 2000 kWh

DC-DC конвертор 40 ÷ 400kW 850V

AC-DC-AC инвертор 40 ÷ 800kW 850V

Време за съхранение в заредено състояние:

Максимално 3 месеца при 20º C, 2 месеца при 30º C или 1 месец при 40º C; Саморазряд: приблизително 2% за месец при 20º C.

Компанията

"Елхим Искра" е част от икономическата група на "Стара планина холд", която притежава 51.40% от капитала. Другите двама по-големи акционери са кипърската CPM PlasticMachinery с 16.55% и пловдивската "Ролет" с 5.69%. Акциите на дружеството се търгуват на БФБ.

Според финансовия доклад за първите девет месеца на 2022 г. приходите на "Елхим искра" са с 15.7% по-високи спрямо същия период на 2021 г. и надминават с почти 5% планираното. Очакванията са годината да завърши с около 13% повече продажби от 2021 г. или общо 43.5 млн. лв., както и със 100 хил. лв. печалба.

Въпреки че от "Елхим Искра" отчитат растеж в продажбите, те също така отбелязват и увеличение на разходите за дейността с 20.8% спрямо предходната година, което те отдават на по-високите разходи за материали и енергия.

За първите 9 месеца от компанията са инвестирали приблизително 1.1 млн. лв. с план тази сума да достигне 1.6 млн. лв за цялата 2022 г.
Все още няма коментари
Нов коментар