🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft забавя ръста на приходите и свива печалбата

Бизнесът с облачни услуги продължава да е двигател в по-трудни времена за компанията

Microsoft е една от водещите компании в бизнеса с изчислителни облаци, който се представи отлично по време на пандемията от коронавирус.
Microsoft е една от водещите компании в бизнеса с изчислителни облаци, който се представи отлично по време на пандемията от коронавирус.
Microsoft е една от водещите компании в бизнеса с изчислителни облаци, който се представи отлично по време на пандемията от коронавирус.    ©  Reuters
Microsoft е една от водещите компании в бизнеса с изчислителни облаци, който се представи отлично по време на пандемията от коронавирус.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичният гигант Microsoft отчете забавяне на ръста на приходите и спад на печалбата през последното тримесечие в резултат на по-слабото търсене на софтуер и облачни услуги заради притесненията за състоянието на световната икономика. Приходите на компанията са се покачили едва с 2% на годишна база и са били 52.7 млрд. долара. Нетната печалба се е понижила с 12% до 16.4 млрд. долара. Анализаторите отбелязват, че това е най-бавният ръст на приходите на компанията от второто тримесечие на 2016 г.

"Организациите са предпазливи поради макроикономическата несигурност", коментира главният изпълнителен директор Сатя Надела.

Microsoft обяви, че предвижда около 51 млрд. долара приходи за това тримесечие, което покачване от 3% на годишна база.

Облачният бизнес расте

Бизнесът Intelligent Cloud, който включва облачното решение Azure, е се е представил добре. Приходите от него са нараснали на годишна база с 18% до 21.51 млрд. долара. Постъпленията само на Azure са се повишили с 31%. Главният финансов директор Ейми Хууд обаче предупреди, че растежът на бизнеса с Azure се е забавил в края на годината и тази тенденция ще продължи през следващите месеци.

"Малкото разминаване в прогнозата на Microsoft за приходите от облачни услуги вероятно е просто отражение на новата икономическа реалност, пред която са изправени компаниите, а не предвестник на нещо по-лошо", сподели Боб О'Донъл, който е главен анализатор в TECHnalysis Research.

Първоначално акциите на Microsoft поскъпнаха с 4% след обявяването на резултатите, след което обърнаха своя курс и се понижиха с 1% до 239.58 долара в следборсовата търговия. През последните 12 месеца акциите на компанията са спаднали с 18%, съобщава Reuters.

Microsoft е една от водещите компании в бизнеса с изчислителни облаци, който се представи отлично по време на пандемията от коронавирус. Azure се нарежда на второ място в света след Amazon Web Services.

BofA Global Research сочи, че Azure е завършил 2022 г. с 30% пазарен дял в сравнение с 20% през 2018 г. През същия период делът на AWS е спаднал от 71% на 55%.

Въпреки че Azure и другите облачни услуги на Microsoft продължават да са основен двигател на растежа на компанията, търсенето не е толкова голямо като година по-рано, защото клиентите се стараят да управляват по-добре разходите си за облачни предложения.

Бизнесът с облачни услуги отново е в центъра на вниманието след важния за индустрията успех на чатбота ChatGPT, който отговаря на общи въпроси на разбираем език с помощта на изкуствен интелект. Ботът е дело на стартъпа OpenAI, в който Microsoft инвестира значителни средства и който изисква интензивни изчислителни услуги в облак.

"Има различни начини, по които можем да внедрим тази технология в конкретни предложения/услуги или да подобрим съществуващи предлагани услуги", сподели Брет Айверсен, ръководещ отдела за връзки с инвеститорите на Microsoft, като се позова на OpenAI. Той заяви, че печалбите от свързаните с OpenAI бизнеси ще увеличат приходите от облачната услуга Azure на Microsoft в бъдеще.

По време на разговора с инвеститорите главният изпълнителен директор Сатя Надела заяви, че е твърде рано да се отдели приносът на AI от този в Azure.

Продажбите в сегмента за персонални компютри на Microsoft, който включва и Windows, са намалели с 19% до 14.2 млрд. долара, тъй като пазарът на персонални компютри продължава да се свива. Компанията очаква тези приходи да спаднат до 11.9-12.3 млрд. долара през текущото трето фискално тримесечие.

Microsoft се присъедини към други големи технологични компании, които обявиха съкращения заради забавянето на световната икономика. Миналата седмица тя обяви, че ще се раздели с над 10 хил. души от персонала си.