🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Meta въвежда платен абонамент за Facebook и Instagram

Услугата ще струва 11.99 долара на месец, като дава възможност за верифициране на акаунта и защита от фалшиви акаунти

Meta Verified ще позволи на потребителите да верифицират своите акаунти с държавен документ за самоличност
Meta Verified ще позволи на потребителите да верифицират своите акаунти с държавен документ за самоличност
Meta Verified ще позволи на потребителите да верифицират своите акаунти с държавен документ за самоличност    ©  Reuters
Meta Verified ще позволи на потребителите да верифицират своите акаунти с държавен документ за самоличност    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като милиардерът Илън Мъск завърши придобиването на Twitter, една от първите промени беше въвеждането на платена услуга, която верифицира акаунтите. Twitter Blue струва 8 долара на месец, като срещу тази сума клиентите получават син тик до името си. Макар и крайният вариант на платената версия все още да не е представена заради публично недоволство, изглежда, предлагането на подобни опции се превръща в тенденция в технологичните гиганти.

В неделя подобна услуга обяви и изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг. Той съобщи, че Meta Verified ще струва 11.99 долара на месец за юзърите от компютри, а срещу тази сума потребителите ще "получат синя значка, допълнителна защита от представяне срещу акаунти, които твърдят, че сте вие, и получавате директен достъп до поддръжка на клиенти". За клиентите, които използват Instagram и Facebook от операционната система на Apple IOs или Android, цената ще бъде 14.99 долара.

Платеният абонамент ще бъде представен още тази седмица, като това ще се случи в Австралия и Нова Зеландия. Впоследствие той ще бъде достъпен и по целия свят. Преди това сините значки на Meta бяха безплатни и запазени за известни обществени личности или компании. "Тази нова функция цели повишаване на автентичността и сигурността в нашите услуги", пише Зукърбърг в изявление, публикувано във Facebook и Instagram в неделя.

Услугата ще се предлага първо в Австралия и Нова Зеландия.

Зукърбърг също така обяви, че Meta Verified ще позволи на потребителите да верифицират своите акаунти с държавен документ за самоличност. Човек, близък до компанията, изясни, че ще се изисква държавен документ за самоличност за удостоверяване на акаунт и че абонаментите ще включват наблюдение за имитиране на акаунт. Те добавиха, че потребителите на Meta Verified също ще получат достъп до повече функции "за увеличаване на видимостта и обхвата", като известност при търсене и препоръки.

По време на обявяването на годишните финансови резултати на Meta този месец, Зукърбърг изложи планове за поставяне на разходите на Meta под контрол, като каза, че ще бъде "година на ефективност" за социалната медийна група, която притежава Facebook, Instagram и WhatsApp. Приходите на Meta бяха ударени от промени в поверителността, направени от Apple през 2021 г., които ограничиха способността й да проследява интернет активността на потребителите. Това е ключов източник на данни за насочени реклами, което е и най-доходоносното перо от бизнеса на компанията. Meta обяви през февруари миналата година, че промяната на Apple ще й струва повече от 10 млрд. долара пропуснати приходи от реклама за 2022 г., около 8% от общите приходи през 2021 г.

Цената на акциите на компанията се понижи през изминалата година заради икономическото забавяне, което накара търговците да намалят разходите си за приложенията й. Увеличената конкуренция от компании като TikTok допълнително намалиха постъпленията на компанията майка на Facebook и Instagram.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamenss avatar :-|
    plamenss
    • - 1
    • + 2

    Дано да е началото на края на тези социални мрежи"

    Нередност?
  • 2
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 3

    Какво стана с: "it's free and always will be"...

    На милиарди приходи Зукито се запънал за 10-20 милиона месечно...

    Нередност?
  • 3
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 4

    Срещу 15 долара на месец потребителите ще имат правото да предоставят на Зуки копие от документа си за самоличност. Зуки винаги се е отнасял отговорно с личните ви данни и никога не е търгувал с тях. Това, че няколко пъти го хващаха в крачка,глобяваха го и дори го викаха на изслушване в сената е заговор на конкуренцията, нали така?

    Нередност?
  • 4
    tolex avatar :-P
    tolex
    • + 1

    Овце много на този свят. Що да не ги стрижат, като сами си влизат в кошарата. Благодарение на тях просъществуваха до момента повечето подобни мрежи и платфоми.

    Нередност?
  • 5
    vcd16961350251195022 avatar :-|
    de instazoom

    I regularly use social networks, especially Instagram. To become more special to everyone, I always take care of my profile photos. I think that if I interfere with tools like instazoom to make myself more perfect, I'm probably right. https://instazoomde.com/

    Нередност?
Нов коментар