🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производството на мебели в страната расте с 12% през 2022 г.

Купените мебели в страната са за над 400 млн. евро, което е удвояване в сравнение с преди пет години

Най-продавани в България са офис мебелите, кухните и меката мебел
Най-продавани в България са офис мебелите, кухните и меката мебел
Най-продавани в България са офис мебелите, кухните и меката мебел    ©  ShutterStock
Най-продавани в България са офис мебелите, кухните и меката мебел    ©  ShutterStock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През 2022 в България са произведени мебели за 566 млн. евро или над 1.1 млрд. лв. В това число не влиза продукцията от матраци и подматрачни рамки за около 300 млн. евро годишно, съобщи за "Капитал" проф. Васил Живков, председател на Българската камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

За сравнение - през 2021 г. производството е за 505 млн. евро (без матраци и подматрачни рамки). Това значи ръст от 12%, което обаче идва и през инфлацията при суровините.

Вътрешният пазар расте

Пазарът на мебели в страната също расте. През 2017 вътрешното потребление се оценява на 214 млн. евро, през 2020 то расте с 27%, през 2021 - с 64%, а през миналата година почти се удвоява до 407 млн. евро спрямо 2017 г.

"Обяснението е в увеличеното търсене, ръста на строителството, нарасналата покупателна способност на клиентите, както и в индексацията на цените заради инфлацията", коментира проф. Живков.

Покупките на произведени в България мебели обаче спадат - при 30% от пазара през 2017 делът им се срива на 10% през 2022 г. Най-много се търсят мебели от трети страни, както и от ЕС (44%). Вносът от държави извън евросъюза бележи скок - от 26% през 2017 на 47% през 2021 г., когато Китай (внос за 88 млн. евро през 2021 г.) детронира Полша от първото място. В топ пет на държавите, от които се внасят мебели в страната, са още Турция, Германия и Италия. Най-продавани са офис мебелите, кухните и меката мебел, посочва проф. Живков.

По данни на камарата сред топ 5 на производителите в България са "Мебели Виденов", "Мебел стил" - Търговище, "Ирим" - Русе, "Средна гора" - Стара Загора, "Тед бед" - Пловдив.

Износът също бележи ръст

Износът на мебели е за 526 млн. евро през 2022 и отбелязва 62% скок спрямо 2017 г. В това число обаче влиза и реекспортът на мебели, уточнява проф. Васил Живков. Българските фирми продават предимно в Румъния, Гърция, Франция, Германия, Чехия.

Зад граница се търсят най-вече тапицирани и офис мебели, както и обзавеждане за кухни. "При тапицираните мебели, където има много ръчен труд, България все още има конкурентни ценови предимства заради по-ниските заплати, но с увеличението на горива, енергия, суровини, цена на труд постепенно ги губи", коментира за "Капитал" проф. Васил Живков.

Мебелният бранш и дървообработващата промишленост формират около 3% от БВП на страната. Заетите в двата сектора са около 50 000. Преобладават микро-, малки и средни фирми, част от които са семейни.

"Тази година настроенията в сектора са колебливи. Фирмите, които произвеждат мебели серийно производство, не са оптимисти. Те отчитат спад, който е резултат от намаление на потреблението, липсата на дървесина и високата й цена. В много добра бизнес среда обаче се развиват производителите на мебели по поръчка, както и тези, които работят по дизайнерски проекти, свързани с обзавеждане на хотели, шоуруми, офиси", обобщава настроенията в бранша проф. Васил Живков.