ЕИБ одобри 40 млн. евро финансиране за 8500 зарядни станции на Eldrive

1500 от тях ще се изградят през следващите три години в България, което ще се удвои общият брой на станциите в страната

Eldrive разполага с над 1200 станции като 700 са в България.
Eldrive разполага с над 1200 станции като 700 са в България.
Eldrive разполага с над 1200 станции като 700 са в България.    ©  Димитър Марков
Eldrive разполага с над 1200 станции като 700 са в България.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • За три години Eldrive ще изгради в България над 1500 нови зарядни станции
  • Общата сума на инвестицията на компанията в почти 8500 станции в България, Румъния и Литва ще е 146 млн. евро
  • Редица партньорства с големи вериги като "Билла", Technopolis и Praktiker ще гарантират разрастването на мрежата

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри финално заема от 40 млн. евро на регистрираната в Австрия Eldrive Holding GmbH след като през юни 2023 г. решение за това взе бордът на банката. Финансирането е обезпечено с гаранции по линия на InvestEU в подкрепа на зеления преход, а сделката затвърждава подкрепата на ЕИБ за устойчив транспорт и целите на Европейския зелен пакт.

Заемът е първата част от общо финансиране от 146 млн. евро, с което през следващите три години Eldrive ще изгради 8472 зарядни точки за електрически автомобили в България, Румъния и Литва. От "Елдрайв" коментираха за "Капитал", че имат ангажимента да осигурят остатъка от средствата, но на този етап не дават подробности.

1530 от новите станции ще бъдат изградени в България, която е и най-силният пазар на Eldrive с над 700 зарядни точки от общо 1200. В северната ни съседка и Литва ще бъдат изградени съответно 4376 и 2575 зарядни станции, а обяснението за по-големия брой там е именно фактът, че компанията желае да развие мрежата си от зарядна инфраструктура и на тези пазари. Това ще подобри и регионалната свързаност за електромобили.

Общият брой зарядни станции в България в момента според сайта vsichkotok е почти 1700, а успешното реализиране на инвестицията на Eldrive ще означава тяхното удвояване. Компанията в момента е лидер на българския пазар, но вече има няколко по-големи мрежи от зарядна инфраструктура, които също се разрастват и през времето на строеж на новите станции на Eldrive едва ли ще седят със скръстени ръце. Така напълно реалистично е след три години в България да има между 4 и 5 хиляди зарядни точки.

От ЕИБ споделят очакванията си проектът на Eldrive да даде тласък на навлизането на пазара на електрически автомобили в трите пазара (в България те са едва 11 хиляди от близо 3 милиона леки коли) и да противодейства на замърсяването на въздуха чрез намаляване на емисиите от парникови газове в градска среда. Не на последно място проектът ще помогне и за постигане на заложените в Европейския зелен пакт цели за един милион обществени зарядни станции за електромобили и станции за алтернативни горива във всички 27 държави членки до 2027 г.

При обявяването през 2023 г. на заема от ЕИБ бе посочено, че с финансирането ще бъдат изградени 10 500 станции на трите пазара, на които вече оперира Eldrive, както и в Латвия. Общата стойност на проекта тогава беше 170 млн. евро, а от компанията обясняват разликите с развиващите се технологии (все по-бързо зареждащите станции - бел ред.) и с това, че на този етап ще се фокусират изцяло върху пазарите в двете балкански държави и Литва.

През 2023 г. от Eldrive обявиха няколко стратегически партньорства, които ще гарантират бъдещото ѝ разрастване в България. През октомври бе обявено такова с "Видеолукс холдинг", която е собственик на веригите хипермаркети Praktiker и Technopolis, както и на ритейл парковете Holiday Park. По силата му на територията на обектите на веригите ще бъдат изградени станции за зареждане на електромобили, част от мрежата на Eldrive. Месец по-късно стана ясно, че подобно споразумение е сключено и с "Билла България", на чиито паркинги също ще бъдат изградени зарядни станции.

През януари тази година бе обявено споразумение и с дигиталния търговец на електроенергия "КЕР Токи пауър". Благодарение на него Eldrive ще компенсира 100% от въглеродните емисии, отделени при производството на електроенергията за станциите ѝ, идваща от общия енергиен микс в страната. Това ще е възможно след като компанията започва да купува гаранции за произход на възобновяема електроенергия от ТОКИ.

В България Eldrive оперира чрез дружеството "Елдрайв чарджинг" с едноличен собственик "еМобилити интернешънъл" (дял в него притежава съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев). Според последния годишен отчет на дружеството приходите му за 2022 г. са 1.7 млн. лв. и е на загуба от 343 хил. лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    datahustler avatar :-P
    Соколов
    • - 1
    • + 3

    Давайте смело напред. Вече усезаемо в големите градове настъпва ерата на електрическите автомобили.

    Нередност?
Нов коментар