🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Eldrive инвестира над 170 млн. евро за изграждането на 10 500 зарядни станции

Първите около 40 млн. са одобрени от ЕИБ. Компанията ще увеличи мрежата си в четири държави

Компанията оперира в България, Румъния и Литва, а до края на годината и в Латвия
Компанията оперира в България, Румъния и Литва, а до края на годината и в Латвия
Компанията оперира в България, Румъния и Литва, а до края на годината и в Латвия    ©  Eldrive
Компанията оперира в България, Румъния и Литва, а до края на годината и в Латвия    ©  Eldrive
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) одобри финансиране в размер на близо 40 млн. евро от общо над 170 млн. евро капиталовложение, което операторът на публични зарядни станции Eldrive планира да инвестира. Финансирането е получило одобрение на Борда на ЕИБ, но за да бъде финализирано и окончателно отпуснато трябва да бъдат изпълнени допълнителни условия и ангажименти. Със средствата компанията планира да изгради над 10 500 зарядни станции в трите европейски пазара, на които оперира - България, Румъния, Литва, както и в Латвия, където предстои да започне операция. Според информация, разпространена на сайта на ЕИБ, целта на одобреното финансиране е да се ускори електрификацията на автосектора в Европа.

Това ще се осъществи чрез увеличаване на зарядната инфраструктура за електрически автомобили, с което да се подпомогне борбата срещу замърсяването на въздуха и климатичните промени. Проектът е насочен към постигане на целите, залегнали в Зелената сделка и Стратегията за устойчива и умна мобилност за достигане на 1 милион публични зарядни станции за зареждане с алтернативни горива в ЕС до 2025 г. и 3 милиона до 2030 г.

Привличането на Европейската Инвестиционна Банка за партньор и одобряването на това финансиране е ключов момент от развитието ни като оператор на зарядна инфраструктура за електромобили. То ще ни помогне да развием бързо и ефективно зарядната си мрежа и да се превърнем в един от водещите международни оператори в Европа.

Стефан Спасов
Стефан Спасов

изпълнителен директор на eMobility International

В България дружеството, през което оперира брандът Eldrive, е "еМобилити Интернешънъл" (в което дял над 25% притежава съиздателят на "Капитал" Иво Прокопиев - бел. ред.). Към момента зарядните точки в мрежата на оператора са над 800 в отделните държави, като само в България те са над 500, разположени на повече от 200 локации из страната. Това я прави лидер на пазара с близо 50% от наличните общо около 1100 зарядни точки.

Компанията започва операция в България през 2016 г., а през 2018 г. и 2022 г. стъпва съответно в Румъния и Литва. Скоро се очаква да заработи и в Латвия. От дружеството казват, че са единствената мрежа в страната с национално покритие на пътната мрежа. По-рано през годината изпълнителният директор на Eldrive Димо Колчев коментира за "Капитал", че в момента основният фокус на мрежата е върху бързото и супербързото зареждане, както и изграждането на зарядни хъбове по основните пътни маршрути. Такива вече има в София, Пловдив и на магистрала Струма край винарска изба "Дамяница"

Все още няма коментари
Нов коментар