Американският колеж - традиция на отличието

Иновативната гимназия съчетава добрите практики на американската педагогика с богатите образователни традиции на България и Европа

Американският колеж - традиция на отличието
Американският колеж - традиция на отличието
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В полите на Витоша в красив парк с площ 28 акра се намира Американският колеж в София, гимназия с вдъхновяваща 164-годишна история и визия за бъдещето. Колежът изгражда лидерски качества и умения за сътрудничество между способни ученици с различна социална, културна, икономическа и географска принадлежност, като развива критическото мислене и желанието за интелектуално развитие през целия живот на възпитаниците си.

Колежът е училище със статут на езикова гимназия с прием след седми клас. Предлага профилирано обучение в шест профила по избор на учениците: математически, софтуерни и хардуерни технологии, природни науки, предприемачески, чуждоезиков или хуманитарен. При успешно завършване на курса на обучение българските ученици получават американска и българска диплома, а чуждестранните ученици - американска и International Baccalaurette диплома.

В Американския колеж младите умове се поощряват да изследват, да се възползват от най-новите технологии, да прилагат наученото на практика и да не се страхуват да грешат. Представете си място, където учениците се учат не просто да запомнят факти, а са свободни да дебатират идеи и да търсят нови перспективи, място, където преподавателите подхождат с уважение и доверие към учениците.

Един от най-важните аспекти на живота в колежа е чувството за общност

От момента, в който учениците стъпят в училището, те стават част от сплотено семейство, което ги подкрепя и насърчава на всяка крачка от пътя. Независимо дали става въпрос за академична или социално-емоционална подкрепа, или просто за приятелска усмивка в коридора, учениците знаят, че не са сами.

Тук любопитството не познава граници

Като започнем с повече от 150-те извънкласни дейности и стигнем до културните събития - всеки ден дава възможност на учениците да открият нещо ново и вълнуващо, а защо не и да го създадат. В Ученическия институт за компютърни иновации и производства на колежа, оборудван с лаборатория по електроника и роботика, зала за 3D печат и компютърно проектиране, работилница и аудио-визуално студио, учениците могат да и създават прототипи, както и да развиват съдържание като част от академичните и извънкласните си интереси - от 3D модели на молекула на ДНК до цели роботи.

Учениците са в центъра на учебния процес

Взаимодействието с преподавателите е дискусионно и включва самостоятелна допълнителна изследователска дейност. Преподават се не просто знания, изграждат се умения и навици, защото докато фактите се забравят, създадените умения за самостоятелно изследване, анализ и критично мислене остават за цял живот.

Американският колеж в София е място, чиято позитивна среда съчетава ценностите на американската педагогика и европейската образователна традиция. В свят, който се променя постоянно, се нуждаем от мислещи личности, лидери и хора, които си сътрудничат, които умеят да се адаптират и да се развиват. Именно такива ученици избират да продължат образованието си в Американския колеж в София.

Разберете повече на www.acs.bg