🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Създадена е втора работна група за промени в Закона за радиото и телевизията

В нея представителите на медиите са БНТ, БНР, "Нова", "Канал 3", "Скат" и изненадващо bTV

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов одобри работната група за промени в Закона за радио и телевизия
Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов одобри работната група за промени в Закона за радио и телевизия
Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов одобри работната група за промени в Закона за радио и телевизия    ©  Велко Ангелов
Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов одобри работната група за промени в Закона за радио и телевизия    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Със заповед на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов днес беше създадена работна група, която да обсъди и предложи промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). В нея влизат представители на медиите, експерти, медийни юристи и депутати (вижте карето в края на текста).

Как е съставена работната група

От проведеното заседание не стана ясно на какъв принцип са били подбрани хората в работната група, която ще се захване с чувствителен и важен въпрос, какъвто е промяната на медийното законодателство. Ако се съди по списъка, очевидно водещият критерий е бил юридическата подготовка. Но съвсем основателно и други експерти и представители на медите биха имали претенции техни представители да бъдат включени в работната група.

Срещата в парламента не беше публично огласена и дори не е записана в дневния ред на Народното събрание. За нея журналистите научиха трудно и с това се обяснява ограниченото им присъствие по време на заседанието. "Срещата е просто опознавателна и на нея няма да се обсъжда нищо конкретно", каза депутат от ГЕРБ. От съществено значение за сектора обаче е съставът на подобна работна група да е публично оповестен и да са ясни критериите, по които са били избирани хората в нея, кой е можел да прави предложения, какъв опит се изисква от тях.

"Сформираме експертната и работна група за медийния закон, който отдавна не е пипан, остарял е и в него има много неща, които да се оправят, така че да са от полза за медиите. Те да работят по-добре и по обновени правила, защото и средата се е променила", каза Вежди Рашидов в началото на срещата. Той подчерта, че "законите, които изработваме, трябва да дадат възможност за свобода на медиите, тяхното разгръщане, тяхната работа, съобразена с времето, в което живеем". По думите му идеята за създаване на работната група за промени в ЗРТ е дошла от БНТ. Вежди Рашидов изглежда има и по-широки очаквания от предложенията за промени в ЗРТ, според него трябва да се измисли начин за борба с фалшивите новини, защото "те са бичът за свободата на словото".

Какво се очаква

Държавните телевизия и радио имат най-сериозен интерес от преформулиране модела им на финансиране. Вероятно това ще е и темата, по която най-задълбочено ще работи професионалната група натоварена с промени в медийното законодателство. В момента БНТ и БНР се финансират от държавния бюджет, а сумите са отпускат по изработена от Министерският съвет тарифа за час програма. За разлика от БНР, БНТ е във фалит и генералният и директор Емил Кошлуков обяви, че до края на годината дефицитът ще достигне 71 млн. лв. За сравнение, бюджетът на БНТ за 2020 година е 70 млн. лв.

По предложение на парламентарната комисия по култура и медии дейността на работната група ще се координира от АБРО (асоциацията на търговските телевизии), а БНТ ще предостави зала за срещите и ще води протокол на заседанията. След всяка среща, медийната комисия в парламента ще бъде информирана с доклади за работата на експертите. До един месец преди Коледа се очаква работната група да излезе с конкретни предложения за промени в медийния закон.

Първата среща на работната група ще е следващия четвъртък (21 ноември) в БНТ. Очакванията са до месец тя да даде конкретни предложения за промени в медийното законодателство. Впоследствие те ще прераснат в законопроект, който след по-широко обсъждане ще влезе за гласуване в парламента.

Към Министерството на културата, което е пряко отговорно по темата аудио-визия, вече има създадена работна група, но тя работи само по заданията в новата аудио-визуална медийна директива, която до година и половина България като член на ЕС трябва да въведе в медийното законодателство. Според члена на СЕМ Бетина Жотева, тъй като тази група не е натоварена да ревизира и други важни текстове в закона за радиото и телевизията, извън европейската директива, които имат нужда от преосмисляне, това е довело и до необходимостта от създаването на втора работна група, която да работи по конкретно по промяната и на други текстове в ЗРТ извън новата аудио-визуална медийна директива.

Очаква се сред обсъжданите текстове в работната група за промени в ЗРТ да са нози за "Фонд радио и телевизия", който е забитан в закона, но не работи. Да се объсди дали ще има ефест от едеята да се обединят БНТ и БНР, която винаги се появява в публичното пространство, когато ке заговори за промени в медийното законодателство. Предмт на обсъждане ще е и увеличаването на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от 3 на 5 години. Това е тема, която скоро повдигна и Вежди Рашидов. Днес той загатна, че продстоят дебати за работата на СЕМ и как трябва да им се дадат повече правомощия за "надзор и контрол", каза Рашидов.

Работна група за промени в ЗРТ към Народното събрание:

Директорът на Дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" -

Ива Митева

Изпълнителният директор на Асоциацията на радио и телевизионните оператори (обединяваща търговските медии) -

Ана Танова

Директорът "Правни и бизнес отношения" в bTV Media Group -

Господин Йовчев

Членът на Съвета за електронни медии -

Бетина Жотева

В качеството му на медиен експерти и бивш генерален директор на БНР -

Валерий Тодоров

Правният директор на "Нова Броудкастинг Груп" -

Елена Велкова

Главният юрист на БНР -

Мария Стоева

Адвокат предложен от Канал 3 -

Мая Георгиева

Членът на УС на БНТ и юрист -

Христо Томов

Генералният директор на БНТ -

Емил Кошлуков

Лидерът на НФСБ и собственик на телевизия СКАТ -

Валери Симеонов

Депутатът от НФСБ - Християн Митев