Може ли разпродажбата на пазара на облигации да накара ЕЦБ да увеличи стимулите

Готовността на банката да бъде по-активна ще бъде тествана на заседанието в четвъртък

Инвеститорите очакват конкретни действия от ЕЦБ
Инвеститорите очакват конкретни действия от ЕЦБ
Инвеститорите очакват конкретни действия от ЕЦБ    ©  Reuters
Инвеститорите очакват конкретни действия от ЕЦБ    ©  Reuters

Когато членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета заяви миналата седмица, че нейните стимулиращи политики трябва да бъдат "по-твърди, по-добри, по-бързи, по-силни", неговите изказвания подхранват очакванията на инвеститорите и икономистите, че политиците ще увеличат темпото на закупуване на облигации. Но не всички негови колеги са съгласни, а готовността на ЕЦБ да се справи с неотдавнашните разпродажби на пазара на облигации ще бъде тествана на заседанието на управителния съвет в четвъртък.

Разпродажбата, подхранвана от очакванията, че рязкото икономическо възстановяване на САЩ ще възроди инфлацията, накара членовете на съвета, включително Панета, да предупредят, че нарастването на доходността в еврозоната е неоправдано. Те се притесняват, че това ще доведе до увеличаване на разходите по заемите, докато икономиката на валутния съюз все още има ограничения, за да се справи с разпространението на COVID-19, пише Financial Times.

Други членове на съвета обаче са на друго мнение. Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман заяви наскоро, че "не всяко увеличение на разходите за финансиране ще бъде повод за безпокойство", като добави, че общите пазарни условия остават благоприятни.

Въпреки че не се очаква ЕЦБ да направи големи промени в четвъртък, нейният президент Кристин Лагард трябва да постигне внимателен баланс между тези конкурентни перспективи.

Какво да се следи

Претеглените доходности на държавните облигации в еврозоната са се повишили с около 30 базисни пункта тази година, но все още са много ниски според историческите стандарти. Разликата между доходността на германските и италианските 10-годишни книжа - барометър на финансовия стрес, се е повишила леко от последните рекордни нива и се движи малко над 100 базисни пункта.

Панета обаче заяви, че ангажиментът на ЕЦБ през декември, че ще поддържа "благоприятни условия за финансиране", е определил "референтна точка", което означава, че нарастването на разходите по заеми оттогава е "нежелано". Лагард каза само, че "ЕЦБ следи отблизо развитието на по-дългосрочните номинални доходности на облигациите".

Анализаторите ще търсят внимателно по-ясни признаци къде се намира прагът на болка на ЕЦБ. Ако тя не "осигури повече яснота относно целта за условията за финансиране", Анализа Пиаца от MFS Investment Management предупреди, че пазарите могат да доведат доходността до по-високи нива и в такъв случай твърдението на ЕЦБ за предотвратяване на затягането на условията за финансиране би се възприело като недостоверно.

Въпреки предупрежденията от Панета и други висши служители на ЕЦБ през последните седмици централната банка не е ускорила темпото на изкупуване на облигации чрез програмата си за спешни покупки по време на пандемията от 1.85 трлн. евро (PEPP). "В един момент действието трябва да последва думите", казва пред изданието Флориан Хенсе, икономист в Berenberg, добавяйки, че четвъртият пореден спад на седмичните нетни покупки на PEPP до под 12 млрд. евро в началото на този месец изпраща "грешен сигнал". Повечето анализатори очакват Лагард да каже, че почти 1 трлн. евро, оставащи в PEPP, ще бъдат използвани за ускоряване на изкупуването на облигации, ако доходността се повиши допълнително.

"Намираме се в много крехък ранен етап от възстановяването в Европа", казва Катарина Утермьол, икономист в Allianz. Според нея поне до втората половина на годината ЕЦБ ще трябва да е по-активна на пазара на облигации, за да гарантира възстановяването, докато върви процесът по ваксиниране.

Икономически перспективи

В четвъртък ЕЦБ ще публикува и актуализирани прогнози за растеж. Икономиката на еврозоната се сви с 0.7% през четвъртото тримесечие на миналата година и се очаква да се понижи през първите три месеца на 2021 г., което ще доведе до двойна рецесия след историческия спад през миналата година, когато настъпи пандемията от коронавирус.

Голяма част от икономистите очакват ЕЦБ да намали прогнозата си за първата половина на годината, като се има предвид, че бавният темп на ваксинациите в ЕС задържа възстановяването. Във вторник ОИСР призова европейските държави да ускорят процеса. Но икономиката може да бъде компенсирана от подобрените перспективи за останалата част от годината, подсилена от стимула за 1.9 трлн. долара в САЩ и силния скок в търговията. Goldman Sachs очаква ЕЦБ да намали прогнозата си за растеж за тази година от 3.9 на 3.8%, компенсирана от лекото вдигане на прогнозата за 2022 г. от 4.2 на 4.3%.

Нарастваща инфлация

Инфлацията в еврозоната прекъсна петмесечния си спад, повишавайки се до 0.9% през януари и февруари. Тенденцията може да се окаже устойчива: някои анализатори прогнозират, че през втората половина на годината инфлацията може дори да се повиши над целта на централната банка от малко под 2%. Но докато ЕЦБ вероятно ще повиши прогнозите си за инфлация за тази и следващата година, се очаква Лагард да подчертае, че това отразява няколко еднократни фактора и не означава, че централната банка е постигнала основната си цел. Важният показател, който трябва да се наблюдава, е прогнозата за инфлацията за 2023 г., която повечето анализатори очакват да остане непроменена на 1.4%.

Централните банки по света се опитват да прилагат нови подходи в опит да ускорят икономическото възстановяване от пандемията. Федералният резерв на САЩ обеща да остави инфлацията да надхвърли целта си, за да компенсира периода на недостиг, докато японските и австралийските централни банки обещаха да поддържат доходността на държавните облигации на определено ниво. И двата варианта се обсъждат от ЕЦБ в нейния преглед на стратегията, като се смята, че първият е по-вероятен да се използва. Резултатът от прегледа трябва да бъде обявен през септември. Но дотогава политиците вероятно ще се въздържат от промени, както каза портфейлният мениджър на Pimco Константин Вайт: "ЕЦБ е на автопилот".

Все още няма коментари
Нов коментар