🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акции на чужди компании за над 60 млн. лв. са изтъргувани на българската борса

Най-предпочитаната компания от местни инвеститори през последната година е Volkswagen

Борсова търговия, фондова борса, БФБ
Борсова търговия, фондова борса, БФБ
Борсова търговия, фондова борса, БФБ    ©  Цветелина Белутова
Борсова търговия, фондова борса, БФБ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оборотът с акции на чуждестранни компании, търгувани на българската борса, е надминал 60 млн. лв. само за една година от въвеждането му. На BSE International се търгуват акциите на близо 200 световни компании като Apple, Microsoft, Facebook, но и европейски като Volkswagen, BMW, Daimler AG, BNP Paribas, както и борсово търгувани продукти върху международни индекси и основни криптовалути. Именно Volkswagen е най-търгуваната акция на сегмента, става ясно от съобщение на БФБ.

В топ 10 на най-предпочитаните от българите акции през годината са още Amazon, Pfizer, Porsche Automobil, Intel, Apple, Novo-Nordisk, Alibaba Group, MercedesBenz и Siemens. Най-високият брутен дивидент на една акция за периода са разпределили Volkswagen.

На фона на регулирания пазар, където подобни обеми се случват за месец или няколко, оборотът на BSE International не е огромен, но е показателен за нарасналия интерес на малки инвеститори към международните капиталови пазари. "Потенциалът на този пазар се разгръща пред очите ни, особено в тези турбулентни за световните финансови пазар времена. Българските инвеститори все повече оценяват, че BSE International им дава лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност, и се възползват все по-активно от нея", коментира в прессъобщение доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

От борсата посочват, че за една година са раздадени 206 дивидента на български инвеститори в 6 различни валути. Двадесет и една от търгуваните на този пазар компании са давали дивиденти всяко тримесечие. BSE International е пазарен сегмент към БФБ, а не система, която осигурява директен достъп до американските пазари, както са например специализираните платформи.

Затова и емисиите, регистрирани на него, се търгуват в България според часовете за търговия на нашата борса - 9.30 до 17.30, което включва pre и post търговията. Това е и едната особеност, тъй като в САЩ борсите отварят в 16.30 българско време. Акциите, листнати на BSE International, постоянно се котират от маркет мейкъра TradeGate в този часови диапазон.

Търговията става през лицензирани инвестиционни посредници, като на този сегмент активно търгуват 15 от тях, в които има и няколко банки. По данни на БФБ най-активни са Централна кооперативна банка, "Бенчмарк финанс", "Карол", "Елана трейдинг" и "Загора Финакорп".

Все още няма коментари
Нов коментар