🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 30 компании желаят да се включат в стартъп инкубатора на "Сирма груп холдинг"

Срокът за участие в програмата в партньорство с фонда Innovation Capital изтича на 31 май

Момчил Зарев, мениджър на Sirma Venture Lab
Момчил Зарев, мениджър на Sirma Venture Lab
Момчил Зарев, мениджър на Sirma Venture Lab    ©  Сирма Груп Холдинг
Момчил Зарев, мениджър на Sirma Venture Lab    ©  Сирма Груп Холдинг
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Над 30 млади компании са подали досега заявка за участие в новия стартъп инкубатур на българската софтуерна компания "Сирма груп холдинг" в партньорство с фонда Innovation Capital. Програмата за стартиращи предприемачи Sirma Venture Lab подкрепя перспективни технологични стартъпи от България с финансиране, менторство, технологична и маркетингова подкрепа. Броят на участниците може да нарасне, тъй като крайният срок за подаване на кандидатури изтича на 31 май.

"Сирма" от години се занимава по един или друг начин с инкубиране на бизнеси. Развиваме ги до някакво ниво, после ги отделяме и те се развиват самостоятелно. Постепенно започнахме да работим с външни партньори - в някои начинания инвестиционни фондове, в други - предприемачи. В момента се опитваме да възродим начинанието с по-модерен механизъм", заяви пред "Капитал" Момчил Зарев, мениджър на Sirma Venture Lab. Той не разкрива колко е общият отделен капитал за инвестиции, но разкри, че ще влагат пари съвместно с Innovation Capital, който управлява предимно публичен ресурс от Фонда на фондовете на стойност 19.5 млн. евро и допълнителен частен капитал от 1.6 млн. евро. Менторската програма ще включва и технологична, и бизнес подкрепа. Избраните кандидати ще получат pre-seed инвестиция от 50 хил. евро, с възможност за последващо финансиране на няколко етапа до 350 хил. евро и включването на външни VC инвеститори.

"Искаме да споделим опита, който сме натрупали през тези 30 години на съществуването на "Сирма" с капитала, който сме натрупали ние и нашите партньори", допълва Зарев. Според него ще се търсят добри проекти в сходни с бизнеса на компанията области като финтех, здравните технологии, Индустрия 4.0, логистика, автомобилна индустрия, туризъм и др. сфери. "Ние имаме ноу-хау на световно ниво в тези вертикали и един стартъп може да спечели много от нещо, което ние години сме трупали като опит", коментира Зарев.

Едно от най-важните условия за кандидатите е стартъпите да имат силен екип и бизнес моделът да се е доказал с някаква ранна пазарна валидация. Крайният срок за подаване на документи е 31 май, а кандидатурите ще се разглеждат през юни. Програмата на инкубатора ще е тримесечна. Според Момчил Зарев при успех на програмата инкубаторът ще бъде повторен и в бъдеще.

"Сирма груп холдинг" е листната на Българската фондова борса (БФБ). Компанията има две основни направления - продукти и решения, като те са разделени в отделни дружества, като "Сирма ентерпрайз системс", "Сирма солюшънс" и "Сирма медикъл системс".