🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кауфланд" купи сградата на софийските хали за 35 млн. лева

Компанията е получила одобрение на проекта си за реконструкция и до месеци ще има магазин в центъра на столицата

Централни хали София    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Веригата "Кауфланд България", която през юли 2021 обяви плана си да открие свой магазин в софийските Централни хали, година по-късно стана собственик на имота. Срещу 34.8 млн. лв. компанията от края на юли притежава сградата с 3435 кв. метра площ и парцела от 7 декара.

От началото на века емблематичната сграда паметник в центъра на столицата беше собственост на израелската "Ащром". Тя отдаваше под наем обекти на различни търговци, като приходите на дружеството й "Централни хали" годишно бяха около 4 млн. лв., а чистата печалба - около 1 млн. лв.

Сделката изчакваше "Кауфланд" да получи разрешение за реконструкция от Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. За тази цел проектът за преустройство беше съобразен с редица забележки и препоръки на Специализирания експертен съвет за опазване на културни ценности.

Така най-големият търговец на дребно в страната - "Кауфланд", догодина ще има първи обект в центъра на София.

Как ще изглеждат халите

Проектът предвижда запазване на околното пространство, което ще бъде само облагородено и освежено. Съществуващата растителност също ще бъде съхранена. Няма да се правят никакви промени по фасадата, няма да има брандиране или реклама, всички елементи по нея ще претърпят само и единствено реставрация, почистване, консервация, заявяват от "Кауфланд".

Ще бъдат обособени две основни пешеходни оси, а в центъра на залата ще бъде възстановен фонтанът по оригиналния проект на създателя на сградата - арх. Наум Торбов. На главната търговска част ще бъдат разположени щандове за търговия, за да се създаде усещане за покрит градски пазар. На второто ниво ще бъде обособена зона за отдих с кътове за храна и напитки, отделена от стените на сградата чрез стъклен под.

В сутерена ще бъде оформена интерактивна зона за археология и история. Ще има и интерактивна зона за деца, книжарница, място за събития и изложби.

Миналата година от компанията бяха обявили, че са планирани 50 млн. лв. общо за покупката и преустройството на сградата и че са нужни около 6-7 месеца, за да бъде изпълнен проектът.

Предисторията

Сградата на Централните хали в София е създадена по проект на известния архитект Наум Торбов като тържище за продажба на пресни храни и през годините запазва търговската си функция. Открита е през 1911 г. като първия съвременен покрит пазар за месни и млечни продукти, риба и зеленчуци и в продължение на около 30 години функционира в този вид.

През 50-те години на миналия век е извършена реконструкция на сградата и в продължение на няколко десетилетия тя работи като супермаркет. Следва дълъг период, в който халите са затворени. Той продължава до 2000 г., когато израелската компания "Ащром" направи смесено дружество със Столичната община, срещу което инвестира в сградата. По-късно общината продаде своя дял и регистрираната вече в Кипър компания "Ащром" стана едноличен собственик на капитала. Преди пандемията собственикът беше обявил план да открие там фермерски пазар с щандове на производители и възможност да се хапне на място, но не последваха действия за изпълнение на планираното.

Обществените реакции за инвестиционното намерение на "Кауфланд" да преустрои халите - паметник на културата, във фирмен магазин не са еднозначни. Беше организирана даже подписка против инвестицията. За да гарантира прозрачност, компанията създаде информационна интернет страница, на която могат да бъдат разгледани архитектурните планове, детайли и визуализации на проекта.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 4

    Кауфланд - като стоки, клиенти и общо усещане е като уолмарт, интересното е че са на един собстветник (с Лидл), а са толкова по-различен магазин. Единствения магазин където съм виждал плъх, е то в Люлин де, но все пак...

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "Бай Ганьо":

    Съвсем съзнателно концепцията на двете марки е различна.

    Няма лошо, че ще развиват халите. смятам, че ще го направят кадърно и отговорно.

    Иначе, аз си пазарувам във Фантастико! Няма друга верига, в която да ти пълнят торбичката със стоките (Т Маркет не ги броя, че е мъчно там), пък и печалбата остава в България.

    Нередност?
  • 3
    army avatar :-|
    army
    • + 3

    Как изобщо се продава тази сграда, цялата сграда

    Нередност?
  • 4
    buzanka avatar :-|
    buzanka
    • + 1

    Една знакова за София сграда си отива и ще бъде заместена от хипермаркет. Много тъжно.

    Нередност?
  • 5
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 5

    Отвън, сградата е паметник на културата, но вътре беше един мизерен китайски базар с мижав интерес откъм посетители. А все пак, става въпрос за центъра на София! Само една голяма и мощтна корпорация като Schwarz Gruppe (собственик на Kaufland и Lidl), която се занимава с търговия на дребно, може да разработи и да се грижи за тези хали. Така е по света, така ще бъде и при нас (рано или късно), но Ганьо винаги е СРЕЩУ всяка промяна в неговата кочина.

    Нередност?
  • 6
    kirko08 avatar :-|
    kiril petrov

    До коментар [#5] от "Любопитната Съседка":

    Мощна корпорация казваш...ами да вдигне заплатите вместо да купува паметници на културата

    Нередност?
Нов коментар