"Кауфланд България" получи два нови сертификата за качество на храни
Веригата продължава своята политика да гарантира качествените характеристики на продукцията си чрез независими международни одити
Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща
- Сертификацията доказва, че двата продукта, обозначени на веригата по отличим начин, отговарят на 150 критерия за качество.
- Контролът е по цялата верига - от производителя, през транспорта до централната складова база на "Кауфланд България", а след това и в магазина.
- След първоначалния одит се провеждат последващи непланирани проверки.
"Кауфланд България" прибави два нови сертификата за качество на храни и обяви, че продължава своята политика да гарантира качествените характеристики на продукцията си чрез независими международни одити. Този път международните сертификати, издадени от TÜV Austria, са за непакетираните кайма "Брей!" и мляно месо "Шеф Месар" от витрината с обслужване.
Тристепенен контрол
Сертификацията доказва, че двата продукта, обозначени на веригата по отличим начин, отговарят на 150 критерия за качество. Контролът е тристепенен и включва изследване на взетите проби в независима лаборатория, мониторинг дали храните се транспортират правилно, както и проверка чрез тайни клиенти, които избират продукти за тест.
На практика контролът е по цялата верига - от производителя, през транспорта до централната складова база на "Кауфланд България" в село Стряма, Пловдивско. Следва мониторинг до филиала на магазина с пълно проследяване на температурата, при която продуктите се съхраняват. След първоначалния одит се провеждат последващи непланирани проверки, обобщиха от веригата.
"Сертификатът означава, че отсега нататък на всеки 3 месеца ще се прави пълен одит на всички тези процеси, а на всеки 6 месеца ще се прави и по-дълбока проверка, при която продуктът ще се проверява от чужда сертифицирана лаборатория", коментира Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България".
Още сертификати
В началото на август 2022 пет пакетирани месни продукта от собствената марка "Брей!" на веригата (кюфтета, кебапчета, наденица, кайма и карначета) получиха международен сертификат за качество от TÜV Nord. Те са преминали през 4-степенен контрол на качеството в европейска лаборатория. Тази наша добра практика беше последвана от колегите в Полша, които също започнаха сертифициране на месо в тарелки, уточни за "Капитал" Иван Чернев.
В средата на август 2022 "Кауфланд България" получи сертификат за качество и за своя магазинна витрина. Тя се намира в хипермаркета в столичния квартал "Банишора", дължината й е близо 30 метра и в нея се съхраняват над 400 свежи храни, непакетирани меса и колбаси, сирена, млечни продукти, салати, риба и др. Сертификатът за качество е издаден от TÜV Austria и доказва, че експлоатацията на съоръжението отговаря на най-високите международни стандарти за безопасност на храните, качество на процесите, контрол на рисковете. "Освен в България сертифицирани витрини в системата на "Кауфланд" има само в Чехия и Германия. Ако проектът се окаже успешен, той ще бъде приложен и в други филиали на веригата в страната, както и в други държави", обясни Иван Чернев.
В края на 2022 г. компанията сертифицира и част от ключовите дейности, извършвани в Логистичния център на веригата в село Стряма, oбщинa Paĸoвcĸи. Сертификатът е издаден от TÜV Austria. Централният склад е ключова част от качествения контрол на артикулите в цялата верига. Лoгиcтичнaтa бaзa paбoти 7 дни ceдмичнo 363 дни в гoдинaтa (пoчивa caмo нa 24 и 31 дeĸeмвpи). Taм дocтaвчицитe дoĸapвaт cвoитe пpoдyĸти, а специалистите по качество оценяват всяка стока и я тестват, следейки цвят, структура, размер и вкус. Локацията на логистичния склад не е избрана случайно, тъй като вcичĸи филиaли нa Каuflаnd в cтpaнaтa ce нaмиpaт cpeднo нa 208 ĸм oт нeгo, коментират от компанията.
Защо е нужен
Сертификатът на ТÜV удостоверява, че проверените продукти отговарят на международните стандарти за качество и безопасност на храните в съответната категория. Одитирането и издаването на документа е дълъг, сложен и прецизен процес, който не е еднократен акт, а продължава във времето.
Одитът започва от производствената база, като включва проверка за спазване на изискванията при прием на суровини, производство, съхранение и експедиция на готовия продукт. Сертификацията включва не само първоначален пълен анализ на качеството на продуктите, но и дългосрочен ангажимент за контрол от страна на одитора, част от който са и изненадващи последващи проверки на производствените процеси и съхранението на продуктите. Мострите за лабораторен анализ се закупуват директно от произволно избран филиал на веригата в България.
"Сертификацията е вид култура. Влизането на независим орган в процеса увеличава качеството на продуктите и услугите, тъй като в рамките на всеки одит ние даваме препоръки за подобрения", коментира за "Капитал" Димитър Краев - ръководител на представителството на TÜV Austria за България.
"За клиента сертификацията означава доверие и сигурност в качеството на продукта, а за "Кауфланд" - доволни клиенти. Имаме планове за следващи стокови групи за сертифициране", обобщи за "Капитал" Иван Чернев.
1 коментар
Докато в България под качество на храните се разбира единствено безопасност и сертификати, така ще е. Нека се кичим със сертификати, нищо че минавайки край щандовете за месо в тези магазини мирише на мърша и на химия.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.