🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кауфланд България" получи два нови сертификата за качество на храни

Веригата продължава своята политика да гарантира качествените характеристики на продукцията си чрез независими международни одити

Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България" (вляво), и Димитър Краев, ръководител на представителството на TÜV Austria за България
Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България" (вляво), и Димитър Краев, ръководител на представителството на TÜV Austria за България
Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България" (вляво), и Димитър Краев, ръководител на представителството на TÜV Austria за България
Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България" (вляво), и Димитър Краев, ръководител на представителството на TÜV Austria за България
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Сертификацията доказва, че двата продукта, обозначени на веригата по отличим начин, отговарят на 150 критерия за качество.
  • Контролът е по цялата верига - от производителя, през транспорта до централната складова база на "Кауфланд България", а след това и в магазина.
  • След първоначалния одит се провеждат последващи непланирани проверки.

"Кауфланд България" прибави два нови сертификата за качество на храни и обяви, че продължава своята политика да гарантира качествените характеристики на продукцията си чрез независими международни одити. Този път международните сертификати, издадени от TÜV Austria, са за непакетираните кайма "Брей!" и мляно месо "Шеф Месар" от витрината с обслужване.

Тристепенен контрол

Сертификацията доказва, че двата продукта, обозначени на веригата по отличим начин, отговарят на 150 критерия за качество. Контролът е тристепенен и включва изследване на взетите проби в независима лаборатория, мониторинг дали храните се транспортират правилно, както и проверка чрез тайни клиенти, които избират продукти за тест.

На практика контролът е по цялата верига - от производителя, през транспорта до централната складова база на "Кауфланд България" в село Стряма, Пловдивско. Следва мониторинг до филиала на магазина с пълно проследяване на температурата, при която продуктите се съхраняват. След първоначалния одит се провеждат последващи непланирани проверки, обобщиха от веригата.

"Сертификатът означава, че отсега нататък на всеки 3 месеца ще се прави пълен одит на всички тези процеси, а на всеки 6 месеца ще се прави и по-дълбока проверка, при която продуктът ще се проверява от чужда сертифицирана лаборатория", коментира Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България".

Още сертификати

В началото на август 2022 пет пакетирани месни продукта от собствената марка "Брей!" на веригата (кюфтета, кебапчета, наденица, кайма и карначета) получиха международен сертификат за качество от TÜV Nord. Те са преминали през 4-степенен контрол на качеството в европейска лаборатория. Тази наша добра практика беше последвана от колегите в Полша, които също започнаха сертифициране на месо в тарелки, уточни за "Капитал" Иван Чернев.

В средата на август 2022 "Кауфланд България" получи сертификат за качество и за своя магазинна витрина. Тя се намира в хипермаркета в столичния квартал "Банишора", дължината й е близо 30 метра и в нея се съхраняват над 400 свежи храни, непакетирани меса и колбаси, сирена, млечни продукти, салати, риба и др. Сертификатът за качество е издаден от TÜV Austria и доказва, че експлоатацията на съоръжението отговаря на най-високите международни стандарти за безопасност на храните, качество на процесите, контрол на рисковете. "Освен в България сертифицирани витрини в системата на "Кауфланд" има само в Чехия и Германия. Ако проектът се окаже успешен, той ще бъде приложен и в други филиали на веригата в страната, както и в други държави", обясни Иван Чернев.

В края на 2022 г. компанията сертифицира и част от ключовите дейности, извършвани в Логистичния център на веригата в село Стряма, oбщинa Paĸoвcĸи. Сертификатът е издаден от TÜV Austria. Централният склад е ключова част от качествения контрол на артикулите в цялата верига. Лoгиcтичнaтa бaзa paбoти 7 дни ceдмичнo 363 дни в гoдинaтa (пoчивa caмo нa 24 и 31 дeĸeмвpи). Taм дocтaвчицитe дoĸapвaт cвoитe пpoдyĸти, а специалистите по качество оценяват всяка стока и я тестват, следейки цвят, структура, размер и вкус. Локацията на логистичния склад не е избрана случайно, тъй като вcичĸи филиaли нa Каuflаnd в cтpaнaтa ce нaмиpaт cpeднo нa 208 ĸм oт нeгo, коментират от компанията.

Защо е нужен

Сертификатът на ТÜV удостоверява, че проверените продукти отговарят на международните стандарти за качество и безопасност на храните в съответната категория. Одитирането и издаването на документа е дълъг, сложен и прецизен процес, който не е еднократен акт, а продължава във времето.

Одитът започва от производствената база, като включва проверка за спазване на изискванията при прием на суровини, производство, съхранение и експедиция на готовия продукт. Сертификацията включва не само първоначален пълен анализ на качеството на продуктите, но и дългосрочен ангажимент за контрол от страна на одитора, част от който са и изненадващи последващи проверки на производствените процеси и съхранението на продуктите. Мострите за лабораторен анализ се закупуват директно от произволно избран филиал на веригата в България.

"Сертификацията е вид култура. Влизането на независим орган в процеса увеличава качеството на продуктите и услугите, тъй като в рамките на всеки одит ние даваме препоръки за подобрения", коментира за "Капитал" Димитър Краев - ръководител на представителството на TÜV Austria за България.

"За клиента сертификацията означава доверие и сигурност в качеството на продукта, а за "Кауфланд" - доволни клиенти. Имаме планове за следващи стокови групи за сертифициране", обобщи за "Капитал" Иван Чернев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kerra avatar :-|
    kerra
    • + 1

    Докато в България под качество на храните се разбира единствено безопасност и сертификати, така ще е. Нека се кичим със сертификати, нищо че минавайки край щандовете за месо в тези магазини мирише на мърша и на химия.

    Нередност?
Нов коментар