🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Със SOPA срещу интернет

Два законопроекта, обсъждани от американското правителство, може да положат основите на официалната цензура в глобалната мрежа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си какво ще се случи, ако дадена организация има възможност да спира онлайн сайтове, да блокира финансирането им, скрива резултати в интернет търсачки и страници в социалните мрежи или да забрани стриймването на видеосъдържание. Без оглед на това какъв е използваният домейн или къде се хоства сайтът. И всички тези правомощия да бъдат гарантирани със закон. Тази хипотетична реалност, сякаш родена от киберпънк разказите за тотален контрол над киберпространството, писани в края на миналия век, съвсем скоро може да се случи наистина на територията на САЩ.

В рамките на тази година американските законодатели започнаха да обсъждат два проекта на нормативни актове, които имат за цел да пресекат разпространението на пиратско съдържание и фалшиви стоки в интернет. Правомощията, които тези законопроекти дават на американската държава, обаче напълно съвпадат с изброените в началото на текста. Което предизвиква съмнения, че те могат да се използват за много по-мрачни цели като цензуриране на мрежата и от страна на САЩ и глобално онлайн следене под претекст, че се защитават авторските права.

Биография на законите

Самата идея за изграждане на подобна законова рамка датира от миналата година. През октомври 2010 г. сенатор Патрик Лийхи предлага законопроекта за борба с интелектуалното посегателство и фалшифициране в интернет (COICA), който предвижда прокуратурата да може да изземва домейни, нарушаващи авторските права. COICA е подкрепен при гласуване на Комисията по правосъдие към Сената, но така и не успя да спечели мнозинство сред сенаторите.

Сенатор Лийхи обаче пренаписва и преименува нормативния акт през май 2011 г., който вече се казва PROTECT IP. Той получава одобрението на комисията, но сенатор Рон Уайдън блокира приемането му. Затова се изготвя подобен законопроект по инициатива на Камарата на представителите (долната камара на американския парламент). Той носи звучното име Закон за спиране на онлайн пиратстването (Stop Online Piracy Act – SOPA) и всъщност успя да привлече медийното и корпоративно внимание към законовите норми по отношение на киберпространството, които американското правителство подготвя.

Според първоначалния вариант на PROTECT IP Министерството на правосъдието на САЩ може да поиска съдебна заповед за затварянето на уебсайтове, които нарушават авторските права. След като съдът одобри молбата, главната прокуратура може да задължи компаниите, които предоставят различни услуги, да прекратят взаимоотношенията си със съответния заподозрян. В тази графа попадат финансови транзакции в системи като PayPal, показване в търсачки като Google и визуализиране на онлайн реклама. Американските компании са задължени и да премахнат всички линкове, свързани с нарушителя, в техните услуги.

Също така властите ще могат да изземват домейна на провинилия се сайт. Доработеният закон SOPA предвижда сходни правомощия, като разликата е в добавянето на текст, който криминализира онлайн стриймването на съдържание, нарушаващо авторските права. Също така нормативният акт задължава американските интернет оператори да блокират достъпа до въпросните сайтове.

Ограничения без граници

Федералните служби в САЩ и в момента притежават част от тези правомощия, но само за сайтове и домейни, регистрирани в страната. Американските власти блокираха близо 150 интернет страници в края на ноември като част от мащабна акция за борба с разпространението на фалшиви стоки, осъществена по време на празниците покрай Деня на благодарността. Бяха затворени и 11 сайта на корейски, след като те се оказаха свързани с фирма, регистрирана в САЩ. На базата на новите законопроекти това ще се прави и с нарушители, които се намират на територията на която и да било друга държава.

Според противниците на новите правни рамки САЩ ще започнат да използва същите инструменти за филтриране и цензуриране на глобалната мрежа, които използват Китай, Сирия и Иран. Те са на мнение, че те ще превърнат интернет пространството в малко по-интерактивна версия на кабелната телевизия и ще убият възможността за иновация.

"Интернет е невероятно силен инструмент, който позволява на хората да са свързани помежду си, дори и ако се намират на големи разстояния. Той също така дава възможност на всеки да покаже своя талант и креативност и да го сподели в глобалната мрежа", коментира Крисчън Хейлман, разработчик за Mozilla пред списание Net. "Възможността на правителството да сваля сайтове е не само цензура на интернет, но и също така ще потисне креативността, която направи мрежата толкова успешен проект", добавя той.

Публичният дебат, който се случва покрай обявяването на SOPA и PROTECT IP, раздели на две американската технологична индустрия. Интернет компаниите като Google, Facebook, Yahoo и Асоциацията за потребителска електроника (Consumer Electronics Association – CEA) се противопоставят на законопроектите. Към тях се присъединиха и интернет операторите в САЩ, които са против идеята да филтрират интернет сайтове. Съюза на издателите на бизнес софтуер (Business Software Alliance – BSA), повечето медийни компании, фармацевтичните производители и Търговската камара на САЩ от своя страна изразиха подкрепа за новата правна рамка. За разлика от споровете за бюджетния дефицит текстовете получават и поддръжката от двете водещи политически партии в страната.

Разцепление в технологичния сектор

Подкрепата на BSA за SOPA пък доведе до излизането на голямата компания за дигитална сигурност Kaspersky Lab от асоциацията. В браншовата организация членуват големи технологични компании като Microsoft, Dell, Apple, Adobe, Intel, McAfee, Symantec и Sybase. Всички те официално подкрепиха новия законопроект. Основателят на Wikipedia Джим Уелс пък предложи на регистрираните потребители на сайта да обсъдят възможността за временно затваряне на проекта. Това може да доведе до спиране на английската версия на свободната онлайн енциклопедия. Mozilla, компанията която седи зад браузъра Firefox, сложи на своята официална страница линк към петиция против новите занкони, като обяви, че това е опит за цензура на интернет.

Поддръжниците на законопроектите от своя страна се аргументират, че той ще помогне в борбата за разпространението на фалшиви стоки и пиратско съдържание в глобалната мрежа. От Американската асоциация на филмовата индустрия обявиха, че пиратството намалява работните места в страната.

"Всичко опира до работни места", заяви Майкъл О'Лири, представител на Американската асоциация на филмовата индустрия, цитиран от Washington Post. По данни на Търговската камара на САЩ американските компании губят по 135 млрд. долара потенциални приходи годишно от интернет пиратство и фалшиви стоки.

Поправки на корем

Недоволството сред интернет компаниите провокира различни опити SOPA да се измени. Повечето поправки целят да уточнят или предефинират дали и как операторите ще спират достъпа до сайтовете и ще изземват домейни.

Две предложения на американски политици обаче предлагат по-фундаментална промяна на законопроекта. Първото е на представителя на републиканците Ламар Смит. Той предлага да се изисква съдебна заповед и за блокирането на онлайн услугите спрямо нарушителите. В първоначалния текст решение на магистрат се изисква само за блокиране на домейните. Сенатор Рон Уайдън пък предлага изцяло нов закон, в който той настоява с борба срещу международните нарушители да се занимава Комисията за външна търговия на САЩ. Това ще става след подаване на жалби от правоносителите към комисията и тя ще разследва случая. Така според него ще се постигне баланс между защита на авторските права и свободата на интернет пространството.

Въпреки тези предложения обаче идеята за по-силна регулация на глобалната мрежа от страна на САЩ и възможността за масово затваряне на сайтове поражда опасения за съществуването на интернет във формата, под която го познаваме в момента...

Как SOPA може да удари и вас?

Скандалният проектозакон Stop Online Piracy Act или SOPA, който се обсъжда в момента в САЩ, има потенциал да разруши фундамента на интернет във вида, в който го познаваме в момента. Ето защо:



  • - На първо място той позволява на щатската държавна администрация да изисква от американските сайтове и търсачки да блокират всички линове към интернет-страници, за които има подозрения, че нарушават авторски права.

     
  • - Забранява публикуването на текстови реклами и банери на подобни сайтове

     
  • - Позволява блокирането на финансови транзакци през щатски системи за разплащания

     
  • - Позволява блокирането на адреси на сайтове в системата на DNS-сървърите.

     


Всичко това би позволило на администрацията на САЩ да въведе цензура на интернет-съдържанието в глобален мащаб под предтекст "защита на авторските права". От своя страна сайтовете ще бъдат принудени да се самоцензурират, защото само един линк би могъл да бъде предтекст за блокиране на целия достъп до тях.

"Икономедиа" се присъединява към протеста на глобалната онлайн-общност срещу приемането на SOPA.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo
    • + 8

    Документът Р?!

    Нередност?
  • 2
    clutch avatar :-|
    clutch
    • + 59

    Мдааа, СОПА-та на глобалният корпоративен интерес надвисва все по-зловещо над главите ни.
    Малко остава като че ли и до официалното разграфяване на света не по държавни граници, а по корпоративни такива-държавата Шеврония, АйБиЕмия, МакДоналдосван, Ексонландия.....
    Тъмна утопия, но СОПАта ВИНАГИ има два края, да не го забравят.

    Нередност?
  • 3
    lorem_ipsum avatar :-|
    lorem_ipsum
    • - 10
    • + 10

    Капитал да почерпят; откога чакат те и някой законодател да сподели страстта им към онлайн цензурата.

    Нередност?
  • 4
    ivoapostolov avatar :-|
    ivoapostolov
    • + 34

    По данни на Търговската камара на САЩ американските компании губят по 135 млрд. долара потенциални приходи годишно от интернет пиратство и фалшиви стоки.
    ---------------------------------------
    Винаги съм обичал загубата на потенциални приходи като довод за цензура и следене :)

    Нередност?
  • 5
    plamen2299 avatar :-|
    plamen2299
    • + 7

    Яворе, Колев, пак си проспал събитието!

    Нередност?
  • 6
    plamen2299 avatar :-?
    plamen2299
    • + 11

    А на Байду примерно янките ще заповядат ли например да не ми намери да кажем, Замунда?

    Нередност?
  • 7
    sasvirco avatar :-|
    sasvirco

    До коментар [#6] от "plamen2299":

    О...в байду отдавна има цензура, само че не е срещу пиратството ;)

    Нередност?
  • 8
    right avatar :-|
    Десен
    • + 5

    Интересно ми е какво е мнението на Явор Колев по закона.
    Не може ли да го минете на едно интервю. Със сигурност ще е подготвен по темата и ще каже нещо интересно.

    Нередност?
  • 9
    kapitalist avatar :-?
    kapitalist
    • + 4

    Този Явор Колев трябва да Следи, а не да Спира. Да дава отчет на прокурора и ако той реши - да хваща с белезници и да не пуска. И всичко това обаче - НА ЖИВО. А не във виртуалното пространство. И не 'в защита на мързеливите автори с права' , а в защита на обикновените стресирани от престъпления свои съграждани.
    Копирането НЕ ТРЯБВА да е 'ПРЕСТЪПЛЕНИЕ'! Махайте го от Наказателния Кодекс. Трябва такава инициатива и 'СОПА' срещу чл. 172а от НК.
    Айде де?! 8)

    Нередност?
  • 10
    krizkoz avatar :-P
    krizkoz
    • - 3

    Накъдето духне вятърът на обществените нагласи, натам и Капитал поема с писанията си. Много сте леки, Капитал, да ви отвява толкова лесно в различна посока. Онзи ден говорите за ООН и борбата на САЩ с онлайн престъпността (не думай) http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2012/01/13/1744518_internet_v_kruvta/, днес - (най-накрая) стигнахте до опасността от цензура. Хвала, по-добре късно, отколкото никога.

    Нередност?
Нов коментар