🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фондът Vitosha Venture Partners инвестира 2.35 млн. евро в нови шест компании

Ще бъдат финансирани и седем бизнеса, завършили акселераторската програма

Марин Илиев и Макс Гурвиц, партньори във Vitosha Venture Partners.
Марин Илиев и Макс Гурвиц, партньори във Vitosha Venture Partners.
Марин Илиев и Макс Гурвиц, партньори във Vitosha Venture Partners.    ©  Надежда Чипева
Марин Илиев и Макс Гурвиц, партньори във Vitosha Venture Partners.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондът за рисков капитал Vitosha Venture Partners обяви нова вълна инвестиции на стойност 2.35 млн. евро. В нея влизат шест нови компании в разнообразни сектори. Това е вторият рунд сделки на фонд мениджъра, който управлява 25.9 млн. евро публичен ресурс от Фонда на фондовете.

През януари тази година Vitosha Venture Partners обяви първия рунд сделки за почти същата сума - общо 2.34 млн. евро. Втората вълна от инвестиции е нетрадиционна и се отличава от предишната по това, че обхваща компании, които предлагат не само онлайн услуги и софтуер, но и физически продукти. Управляващият партньор Марин Илиев коментира пред "Капитал", че реалната подготовка за сделките като подбор на компаниите е започнала около година преди сключването им, а административната - веднага след първата вълна от януари.

Меките и футуристични инвестиции

Първата инвестиция е в софтуерната компания Omnio (през дружеството "Омнио") и е на стойност 200 хил. евро. Платформата автоматизира процесите по допустимост във финансовите институции и проследява движението на пари през банките с цел предотвратяване на съмнителни транзакции. "Разплащателните институции са задължени да наблюдават и докладват движенията на паричните потоци. Omnio автоматизира и проследява голяма част от процесите, които изискват работна ръка, и изготвя доклади за мениджмънта и регулаторните институции", коментира Илиев. Компанията ще използва финансовата помощ за развитие на компанията и внедряване на софтуера във финансови институции.

Втората инвестиция, за 150 хил. евро, е в TokWise (през дружеството "ТокУайз"), която предоставя платформа за управление на портфейл от зелена енергия. Тя е насочена към производители, агрегатори и продавачи на електроенергия с идея оптимизация на портфейлите им, увеличаване на печалбите и подобряване на ефективността. От Vitosha Venture Partners решават да инвестират в компанията, защото е добре наложена на пазара - преминала е през няколко акселераторски програми, включително и тази на друг фонд към Фонда на фондовете - Innovation Capital, и е получила финансова подкрепа от няколко бизнес ангели. Инвестицията от фонда ще бъде вложена в разширяване на пазара в страната и Европа и надграждане на продукта.

Третата инвестиция, на стойност 600 хил. евро, е в компанията Assen Aero (през дружеството "Асен аеронаутикс Европа"), която разработва футуристичен дрон за личен превоз. "През последните няколко години въздушният транспорт стана изключително популярен и се очаква през 2024-2025 г. в много градове да има т.нар. летящи таксита. Смята се, че следващата революция и бъдещето на транспорта в градовете са летящите устройства. Очаква се те да решат много от проблемите като замърсяване и задръствания", казва Илиев.

Assen е най-нетрадиционната инвестиция, защото все още няма готов продукт, а само два реализирани прототипа. Според екипа на Vitosha Venture Partners устройството е различно, а инвеститорите от цял свят са насочили поглед към летящите иновации, защото са перспективни. Финансирането е с цел доразвиване на прототипа на Assen, така че в близко бъдеще той да започне да превозва хора.

Инвестиции във физически продукти

Petmall (през дружеството "Петмол") е четвъртата компания, получила финансиране на стойност 800 хил. евро. Тя управлява онлайн зоомагазин, а отскоро развива и верига от физически магазини за храни и аксесоари за домашни любимци. "Petmall започват като онлайн играч, но в момента създават мрежа магазини в София. Сегментът на стоки и услуги за домашни любимци се развива динамично. Смятаме, че с помощта на политиката на отваряне на физически магазини Petmall има потенциал да се превърне в един от лидерите на пазара", казва Илиев. Инвестицията е насочена към разширяване на пазара в страната и увеличаване на онлайн продажбите.

Брандът Meat Me Bar (който работи през дружеството "ХелтМи продуктс") е петата инвестиция с 400 хил. евро инвестиция. То произвежда протеинови барчета от месо, ядки и сушени плодове Meat Me Bar, които са алтернатива на здравословното хранене в забързаното ежедневие. Екипът на Vitosha Venture Partners се спира върху Meat Me заради популярността и добре развития пазар на протеинови барчета в страната. Фонд мениджърите отбелязват обаче, че здравословните алтернативи остават скъпи, а финансирането ще послужи на "ХелтМи продуктс" да разшири продуктовата гама, както и да навлезе на чужди пазари.

Използването и разпространението на по-чисти горива е основният мотив на Vitosha Venture Partners да инвестира в последната, шеста, компания Pellet Box ("Пелет бокс", дружество в процес на учредяване), която получава 200 хил. евро. Pellet създава вендинг машина за пелети и насипни стоки, както и устройства за съхранение на дървесни гранули в големи количества за домакинства и бизнеси. Илиев допълва още, че пелетите като гориво са разпространени предимно на Запад и са алтернатива на дървесината, защото се произвеждат и изгарят с минимално количество отпадък.

Подобно на инвестициите от първи рунд, финансирането на новите шест компании се обединява около тяхното развитие - не само на продуктовата гама, но и на излизането им на европейски пазари. До края на годината предстои да бъдат обявени още сделки, като в полезрението на екипа са над 100 български компании.

Първият "випуск" на акселераторската програма

Освен шестте нови сделки предстои и "дипломирането" на първите компании от акселераторската програма на Vitosha Venture Partners, която ще приключи в края на юни. Седем участника от първия "випуск" ще получат финансиране между 25 и 50 хил. евро - това са компаниите Trace the Taste, FidU Tradе, Augment, NulaBG, Bye Bye Stuttering, Grid Metrics и новото попълнение - дружеството "Екополитех" ООД.

Пред "Капитал" Марин Илиев коментира, че участниците във Vitosha ACCELERATE предлагат интересни решения, въпреки че са още на много ранен етап. Управляващият партньор Макс Гурвиц допълва, че наситеността на пазара с акселераторски програми е положителен знак, а всяка се отличава със своите характеристики - някои акселератори предлагат повече знания, друг - по-голямо финансиране, така че всеки кандидат да избере подходящ партньор и да извлече максимума от обучението. Фонд мениджърът планира да продължи да си партнира с "дипломантите" с цел привличане на още инвестиции, включително и от чужбина.

Все още няма коментари
Нов коментар