🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите компании за аутсорсинг: Дори и корона кризата не ги спря

Изминалата година промени сектора на изнесените услуги и го направи по-адаптивен

От офисите си в София и Пловдив "Колпойнт Ню Юръп" работи за клиенти от цял свят като Google и Facebook. През миналата година компанията успя да добави нови клиенти и да разшири позициите си в областта на гейминга
От офисите си в София и Пловдив "Колпойнт Ню Юръп" работи за клиенти от цял свят като Google и Facebook. През миналата година компанията успя да добави нови клиенти и да разшири позициите си в областта на гейминга
От офисите си в София и Пловдив "Колпойнт Ню Юръп" работи за клиенти от цял свят като Google и Facebook. През миналата година компанията успя да добави нови клиенти и да разшири позициите си в областта на гейминга    ©  Надежда Чипева
От офисите си в София и Пловдив "Колпойнт Ню Юръп" работи за клиенти от цял свят като Google и Facebook. През миналата година компанията успя да добави нови клиенти и да разшири позициите си в областта на гейминга    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията на "Капитал" "К100: Най-големите компании в България". Достъп до пълната класация имат читателите с абонамент Капитал PRO. Вижте още за бизнес доклада.

Класацията К100 може да бъде закупена в хартиен или в електронен формат тук.
Темата накратко
  • Секторът за изнесени услуги в България расте и в пандемията: приходите на голямата десетка скачат с 10% до 1.2 млрд. лв.
  • И десетте най-големи в класацията са чуждестранна собственост, а лидерите в подреждането са непроменени - "Ентърпрайз сървисис България" и "Колпойнт Ню Юръп".
  • Има все по-забележимо приближаване на заплатите в аутсорсинг сектора между София и останалите градове, което беше ускорено и от дистанционната работа.

Секторът за изнесени услуги в България се развиваше с бурни темпове през последните години, необезпокояван от икономически забавяния и трусове. Но 2020 г. го изправи пред най-голямата криза от началото на развитието му в България преди повече от 15 години. Коронавирусът удари много сфери, които са клиенти на работещите тук играчи от аутсорсинг индустрията. Някои от тях изведнъж загубиха големи проекти. Още по-голямо предизвикателство беше преминаването на целия трудов процес към дистанционни операции, като около 90% от заетите в сектора започнаха да работят от дома. В крайна сметка трудностите бяха преодолени и се оказа, че изминалата година е продължила възходящия си тренд на развитие. Което се вижда и в секторната класация на "Капитал". Приходите на топ 10 компаниите в него са нараснали с 10% до 1.2 млрд. лв. Растат и служителите, както и средната печалба.

Общото между водещите десет играча е, че са част от големи международни групи. Първите две компании в подреждането остават същите през последните години и са най-големите работодатели в индустрията. Всъщност много от представителите в сектора се занимават с най-разнообразни дейности и услуги, които често преминават към технологична поддръжка и дори разработка на софтуер. Така се размиват границите с другата секторна класация на "Капитал" за най-големите софтуерни компании.

Топ 5

"Ентърпрайз сървисис България" е номер едно за четвърта поредна година. Дружеството е резултат от глобалното сливане между Hewlett-Packard Enterprise и Computer Sciences Corp. през 2016 г., довело до създаването на новата група DXC Technology, и наследи дългогодишния лидер в индустрията "Хюлет-Пакард глоубъл деливъри България сентър". След сделката тук започнаха да работят "Ентърпрайз сървисис България" и българското дружество "Ди Екс Си технолоджи България" (преди "Си Ес Си България") с близо 400 души персонал. Второто участва в софтуерната класация на "Капитал", но и двете са с краен собственик американската DXC Technology. Компанията успя да запази растежа на оборота си до 259 млн. лв., макар и да бележи малък спад на печалбата. Служителите й също леко са се увеличили въпреки трудната година. От България компанията предоставя най-разнообразни технически и други услуги на глобални клиенти на DXC от страни като Германия, САЩ и Великобритания.

Втора остава компанията с най-бързо развитие на бизнеса в последните години - "Колпойнт Ню Юръп", която работи в България под бранда TELUS International Europe, част от канадския телекомуникационен гигант TELUS, който я купи през 2012 г. Приходите през трудната 2020 г. са скочили с 24% до 199 млн. лв., което я доближава все повече до лидера. От офисите си в София и Пловдив тя работи за клиенти от цял свят като Google и Facebook. През миналата година компанията успя да добави нови клиенти и да разшири позициите си в областта на гейминга. "Колпойнт Ню Юръп" отчита и най-високата печалба в сектора - 34.3 млн. лв. (с впечатляващите 55% повече от предишната година), което я прави и най-рентабилната компания в класацията.

Трети е друг утвърден и голям играч в индустрията, който от години работи на пазара, и също постоянно расте - "Съдърланд глобъл сървисиз България", част от глобалната група Sutherland. В първите месеци на пандемията големи клиенти на компанията от хотелиерската (работи с гиганти като Hilton) и транспортната индустрия бяха значително ударени, което се отрази и на бизнеса на българското дружество. Въпреки това то успя да пренасочи усилията си към други проекти и така да продължи да расте и като приходи, и като екип. Рентабилността също е скочила значително, като печалбата е нараснала тройно до 17.8 млн. лв. В България Sutherland има центрове в София, Бургас и Варна.

На четвърта позиция е "Ай Би Ем България", който от години е в България. Приходите са се увеличили с 3 млн. до 140 млн. лв. От България дружеството работа като за IBM, така и за външни клиенти, като предлага най-разнообразни дейности - хардуерни и софтуерни услуги, финансови и счетоводни анализи, логистика и т.н.

Пета е "Модис България", която е наследник на "Адеко България", който работеше в страната в две основни направления - подбор на персонал и аутсорсинг. "Модис" пое именно бизнеса с изнесени услуги. Дружеството остава лидер и по темпове на растеж - през 2019 г. приходите му нараснаха с 36% до почти 60 млн. лв., а година по-късно скокът е още по-значителен - 59% до 95 млн. лв.

Тази година още повече

От топ 10 само една компания има лек спад на оборота, а друга - слабо понижение на персонала. Прогнозите са през тази година индустрията да продължи да расте, дори с още по-бързи темпове. Общите заети според браншовата организация АИБЕСТ са били към 81 000 в средата на 2020 г., като до 2022 г. секторът ще осигурява около 8.9% от БВП на България. Коронавирусът промени сектора и все още много от компаниите не са върнали изцяло хората в офисите си. Но кризата със сигурност направи индустрията още по-резистентна и адаптивна. Другата особеност е, че има все по-забележимо приближаване на заплатите в аутсорсинг сектора между София и останалите градове, което беше ускорено и от дистанционната работа.

Все още няма коментари
Нов коментар