Окончателната смърт на криптореволюцията

Традиционната финансова система погълна някогашния си потенциален убиец и го превърна в машина за пари

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2013 г. американски съд осъжда Рос Улбрихт на доживотен затвор. Улбрихт е създателят на черния пазар Silk Road, в който се продават основно наркотици. И адвокатите му, и публичните му защитници смятат, че подобно наказание не отговаря на извършеното престъпление - първо, защото самият Улбрихт не е продавал наркотици, само е предоставял платформа, съответно е престъпление без жертва. Второ, защото според тях Улбрихт не е толкова опасен, за да получи присъда, подхождаща повече на сериен убиец. Обяснението според тях е друго - Улбрихт получава доживотна присъда, за да може чрез него да бъде даден пример. Големият му грях не е създаването на черен пазар, а пълното заобикаляне на държавната система, защото, вместо да се плаща в долари, в Silk Road се плаща с биткойни.

Случаят с Рос Улбрихт е истинска заешка дупка, в която любителите на конспиративни теории и откровени мистерии могат да се впуснат. Същевременно, без да го иска, Улбрихт става вероятно най-известното лице на едно движение, което изглежда все по-отмиращо - на оригиналните последователи на идеята за изграждане на алтернативна финансова система чрез криптовалути и блокчейн технология.

Мястото на криптовалутите във финансовата система и гледната точка на първата вълна крипторазработчици и предприемачи ще бъде сред темите на тазгодишното издание на технологичната конференция Digitalk. Тя ще се проведе на 14 май в Sofia Event Center. Лектор по време на събитието ще бъде Янислав Малахов, известен като Кръстника на Ethereum. Повече информация за събитието и билети за него можете да намерите тук.

През последните десет години криптовалутите станаха масови. Придобиването им от страна на потребители стана много по-лесно чрез развитието на борси с мобилни приложения. През последните пет се случи и нещо друго. Биткойн се превърна в любим актив не само за криптоентусиасти, но и за огромни финансови институции - еманацията на финансовата система, която биткойн трябваше да замени.

За някои от оригиналните разработчици на криптовалути, които помнят първоначалната цел на биткойн, това води до парадокс. От една страна, биткойн разбива рекорд след рекорд, но от друга високите цени на криптовалутите се помпат от огромни компании, които наливат пари в актив, който отдавна прилича много повече на акция, отколкото на разплащателно средство. Те едва ли биха го правили, ако наистина смятаха, че криптовалутите са заплаха за собствената им система.

Пускането на борсови търгувани фондове (ETF) върху биткойн в началото на 2024 г. бе може би последният пирон в ковчега на криптопуританите, които си представяха, че могат да изградят алтернатива на глобалната финансова система. "Бизнес крилото", което и без това доминираше развитието на криптовалутите от десет години насам, окончателно спечели. Добрите новини са, че по този начин много криптоинвеститори станаха или ще станат богати. Лошите са, че революция няма да има.

Какво искаше да каже авторът

"Би било много привлекателно от либертарианска гледна точка, ако успеем да го обясним, както трябва", пише преди години Сатоши Накамото, създателят на биткойн, в имейл до Хал Фини, друг разработчик и едно от най-известните имена сред движението на "криптопънковете", предшестващо криптовалутите. Имейлът е написан през 2008 г., когато биткойн е все още идея. Впоследствие в кода на биткойн е записано заглавие от британския вестник The Times "Гуверньорът е изправен пред второ спасяване на банки".

Сатоши Накамото държи много повече на анонимността си, отколкото на възможността да разясни какво точно е имал предвид с вписването на това заглавие в първия блок на биткойн. Според някои то символизира идеята, че финансовата система се е провалила. Според други Накамото не е вкарвал прекалено много значение - малко известен факт е, че преди да изчезне, създателят на биткойн има няколко "празни" периода, в които не е работил усилено по криптовалутата.

Доминиращото мнение със сигурност е първото - че биткойн е опит да бъде разбита системата. Проблемът е, че системата бързо се оказва незаобиколима. Цената на биткойните се измерва в традиционна валута и макар технически да могат да се изпращат монети без финансова институция, ако те трябва да се превърнат в това, което отразява стойността им - най-често долари, това няма как да се случи без банка.

Някои разработчици и предприемачи бързо разбират това. Двата големи удара в ранната история на криптото - фалитът на първата голяма борса Mt. Gox и затварянето на Silk Road на Рос Улбрихт, от една страна, затвърждават клишето по онова време, че биткойн е технология за престъпници. От друга, биткойн надживява тези епизоди без особени сътресения в цената.

В книгата си Digital Gold, която проследява в детайл зараждането на биткойн и предшестващите го движения, журналистът Натаниел Попър разказва, че голямата промяна в криптосвета идва, когато в него се настаняват предприемачи без амбиции за революция. Те възприемат биткойн като решение за несъвършенствата на съществуващата финансова система, а не като изцяло нова такава.

Особено важно е, че биткойн се оказва решение за проблемите не на развития свят, а за изоставащи икономически държави, като Аржентина, където през 2013 г. се ражда първата биткойн банка, "Xapo". Основана от Уенсес Сезарес, "Xapo" е огромен бизнес успех, но и символ на новото криптопоколение, което се интересува повече как да се справи с проблемите на места като Южна Америка и Африка, където инфлацията е сериозен бич и правото на собственост не е гарантирано, отколкото в САЩ или Западна Европа, където инфлация от 10% се разглежда като апокалиптично явление.

Когато големият капитал дойде

До 2017 г. от бизнес възможностите на криптовалутите все пак се възползваха преди всичко предприемачи - в някои случаи чрез компании като "Xapo", в други чрез написването на нови токени, в трети чрез набирането на средства през монетно предлагане (ICO). За някои дори тези процеси бяха революционни, защото заобикаляха регулатори, но за други бяха просто стари процеси с думата "крипто" пред тях и без защита от измами.

Разликата дойде с 20-кратния скок на цената на биткойн през същата година. Малко финансови активи растат с подобна скорост за една година, затова банки и фондове изведнъж погледнаха към подозрителното дигитално злато без конкретен собственик. Малко по малко броят на изпълнителните директори, които предвещаваха смъртта на биткойн, се стопи, за сметка на директорите, които насочваха пари натам.

Плодовете на тази променена стратегия се виждат днес. Още преди да дойде голямата вълна на самосбъдващото се пророчество, наречено халвинг, цената на биткойн е близо до рекордните си нива. Ако се съди само по цената на биткойн в долари, историята на криптовалутата е невиждан и нечуван финансов успех.

Ако се съди обаче по други критерии, като например целта да се създаде алтернативна финансова система, биткойн е провал. Огромна част от цената на криптовалутата се поддържа от големи финансови институции, които я третират като акция. Директни разплащания с биткойн са изключително рядко срещани, а индиректните са възможни само чрез инфраструктурата на старата финансова система. Самата стойност на биткойн не може да бъде измерена, без да се ползват традиционни валути.

Блажени са наивните

Идеалистите от ранните години на криптото до голяма степен знаят, че са загубили битката. Одобрението на ETF върху биткойн и трепетното очакване на халвинга от огромни корпорации е само доказателство, че революция няма да има или ако все пак се случи, тя със сигурност няма да бъде в западния свят.

На този фон се забелязва възход на странен вид криптоентусиасти, които се радват на приемането на биткойн като борсов продукт, но заедно с това продължават да прогнозират края на традиционната финансова система и заменянето ѝ с биткойн. Не липсват и прогнози, че в САЩ скоро ще настъпи хиперинфлация, макар, откакто има статистика, инфлацията там никога да не е минавала 20%. Спасението, разбира се, е само едно - биткойн. В това има известна ирония, защото именно високата инфлация и ниските лихви напомпаха цената на криптовалутата.

Заемането на второстепенна роля от страна на технологията и идеологията отваря широко вратите за още по-големи скокове в цената на криптовалутите. Това е и вероятно най-доброто доказателство за поглъщането на биткойн от финансовата система - цената на известните две пици, поръчани с биткойн през 2010 г., е далеч по-впечатляваща, отколкото броя на пиците, които се плащат с биткойн днес. Революцията може и да не бъде предавана по телевизията, но ще бъде търгувана на борсата.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nninov avatar :-|
    nninov
    • - 4
    • + 4

    На Bitcoin му е все едно кой за какво иска да го ползва. Щом продължава да съществува вероятно запълва ниша която е важна за статистически значима извадка икономически активни субекти.

    Нередност?
  • 3
    umw50525303 avatar :-P
    umw50525303
    • - 1
    • + 6

    Lol... Биткойн няма борд на директорите, чийто членове да бъдат подменяни с по-послушни от някое правителство. Няма изпълнителен директор, който да се изкуши на тлъст подкуп. Децентрализиран е. Биткойн не може да се сече/емитира/печата според търсенето (както при фиатните валути). Има строго определен график за това, надлежно описан в Бялата книга от създателя на монетата, както и точния брой на всички монети, които някога ще бъдат добити. Лимитиран е. Институциите не могат да го контролират. Могат само да се възползват от стойността, която предлага, като притежават някаква част от него (има по-малко от 2М не изкопани BTC от 21М общо).

    Нередност?
  • 4
    cxv32666841 avatar :-|
    Georgi Georgiev
    • - 5
    • + 4

    Статията е написана с толкова горчилка - горкия нокойнър. Адопцията на биткойн расте постоянно, вече няма човек на планетата, който поне да не е чувал името, но това било загуба - защото цената му измерена в хартия растял - ЛОГИКА, евала!
    Какво си представя автора на нова революционна технология, не винаги е меродавно, а още по-малко да се приема за Евангелие- питайте даоисткия монах изобретил барута като лекарство за удължаване на живота.
    Това си е просто поредната стъпка към завладяването на света - няма как да стане без нея. А кога ще се научат, че контрола на бройки биткойни НЕ дава контрол над мрежата не знам - нека започнат с основата - разликата между PoW и PoS. Успех

    Нередност?
  • 5
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev

    Биткой е хазарт, а такъв има от хилядолетия и ще продължи да има. Нищо лошо, но, не е инвестиция, нито е заместител на парите. Чист хазарт и Понци схема е - който иска да се включва-някой ще спечеляът, повечето ще загубят ...

    Нередност?
Нов коментар