🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високите цени на тока заплашват работата на телеком мрежите

Германия, Франция, Швеция и Италия вече се подготвят за подобен сценарий

Мобилните кули може да се окажат жертва на евентуален режим на тока през зимата
Мобилните кули може да се окажат жертва на евентуален режим на тока през зимата
Мобилните кули може да се окажат жертва на евентуален режим на тока през зимата    ©  Reuters
Мобилните кули може да се окажат жертва на евентуален режим на тока през зимата    ©  Reuters
Темата накратко
  • Евентуалният режим на тока може принудително да изключи мобилните кули за сериозен период от време
  • Телекомите искат инфраструктурата им да бъде включена към списъка с тези от ключово значение
  • Оборудването разполага с резервни батерии, но те издържат едва 30 минути

Високите цени на тока, които са предизвикани до голяма степен от руската инвазия в Украйна, несъмнено ще окажат сериозно влияние върху начина на живот през наближаващата зима. Редица индустриални компании ще са принудени или да намалят обема на работа, или изцяло да преустановят дейността си, а Париж вече намали температурата на общинските басейни с един градус, като целта е да се спести енергия.

Един от по-тежките сценарии е този на частичен режим на тока, което би довело изключителни проблеми както за единичния потребител, така и за бизнеса. Едно от по-неочакваните следствия на евентуалния режим на тока би било временното изключване на телекомуникационното оборудване. Това би направило ключовите за модерния начин на живот смартфони всичко друго, но не и умни.

Редица европейски държави вече обмислят подобно развитие на събитията, като за момента не е ясно дали то може да бъде избегнато. Понастоящем няма достатъчно резервни системи в редица европейски страни, които биха позволили телекомите да се справят с предизвикателството, пише Reuters, позовавайки се на източници от индустрията. Страни от Европейския съюз, сред които Франция, Швеция, Италия и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите ще могат да продължат, дори ако прекъсванията на електрозахранването в крайна сметка изтощават резервните батерии, които са инсталирани на хилядите клетъчни антени.

Един от най-големите проблеми пред телекомуникационните компании е краткият живот на резервните батерии на кулите. Те имат капацитет за захранване от 30 минути, като по принцип това би било достатъчно време за екип по поддръжка да пристигне на обекта и да реши проблема. В случай на продължителни прекъсвания на електрозахранването обаче този прозорец от време би бил крайно недостатъчен. Броят на този тип инфраструктура на Стария континент - 500 хил. клетъчни антени, също прави задачата значително по-трудна.

Освен това прекъсванията на електрозахранването увеличават вероятността електронните компоненти да се повредят. Това се дължи на рязката промяна в напрежението, като внезапното прекъсване на захранването може да увреди телекомуникационното оборудване изключително сериозно.

Това и причината телекомуникационните компании да искат да бъдат включени към списъка на ключовата инфраструктура, която би останала незасегната от евентуалните прекъсвания на тока. Към момента в тази категория спадат болниците, ключовите индустриални компании и правителствените обекти. Яснота дали това искане ще бъде изпълнено обаче до момента няма.

Плановете за справяне в различните страни

Най-тежка изглежда ситуацията във Франция, където има над 62 хил. мобилни кули. Подразделението на EDF Enedis вече се готви за тежката зима, като планът на компанията включва евентуални изключвания на тока за период от два часа. Общото спиране на тока ще засегне само части от страната на ротационен принцип.

Компанията е била част от разговори между френските телекоми и правителство, целта на които е била да се добие по-пълна яснота по въпроса. Компанията в последствие заяви, че вече е успяла да изолира ключови обекти като болници и военни поделения от мрежата, като по този начин те няма да бъдат засегнати от евентуалните прекъсвания на електрозахранването. За да бъдат включени и мобилните кули към този списък обаче са нужни действия от страна на местните власти, а не от правителството. За момента това не се е случило.

Телекоми в Швеция и Германия също изразиха притеснение относно потенциалния недостиг на електричество пред своите правителства, пише Reuters. Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с компаниите в бранша и други правителствени агенции, за да намери решения. PTS вече финансира закупуването на преносими бензиностанции и мобилни базови станции, които се свързват с мобилните телефони, за да се справят с по-продължителни прекъсвания на захранването, заяви говорител на PTS пред агенцията.

Италианското телекомуникационно лоби заяви, че иска мобилната мрежа да бъде изключена от всякакви прекъсвания на електрозахранването или спестяване на енергия и ще повдигне въпроса пред новото правителство на страната.

Все още няма коментари
Нов коментар