🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Cyrcl добавя към флотилията си в София 100 електрически велосипеда

С тях компанията за споделена градска мобилност вече оперира с 350 велосипеда

Компанията стартира операция в София през април 2022 г.
Компанията стартира операция в София през април 2022 г.
Компанията стартира операция в София през април 2022 г.
Компанията стартира операция в София през април 2022 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Cyrcl, единствената компания за споделена мобилност с велосипеди в София, добави към велопарка си 100 електрически колела. В началото на това лято компанията имаше 150 велосипеда, но в месеците след това бяха добавени още 100. С тях и новите е-байкове флотилията й в столицата се увеличава до 350. При старта на дейността си през април 2022 г. тя се състоеше от едва 50.

"Нашата мисия от самото начало е да предоставим алтернативен начин на транспорт, който да позволява на хората да избират устойчив и здравословен начин на живот, което се утвърждава с пускането на електрически велосипеди", заяви пред "Капитал" Енрико Маринов, един от петимата съдружници в дружеството "Съркъл мобилити".

С новите е-колела от компанията желаят да достигнат до нови потребители, включително такива, които да започнат да ходят на работа с тях, "без да се притесняват, че колелото изисква много физически усилия". Инвестицията на Cyrcl за цялата година заедно с е-велосипедите е близо половин милион лева, а финансирането за нея е набавено както с банков кредит, така и със собствени средства.

"Сключихме генерално партньорство с Банка ДСК и Mastercard, които ни подкрепят в инициативата. Затова всички нови 200 велосипеда (100 електрически и 100 конвенционални) са брандирани с техните лога", казва Енрико Маринов, но за сега не разкрива подробности.

С 25 км в час

Новите е-байкове развиват до 25 км в час, каквото е ограничението за подобни услуги в Европейския съюз. Цените на електрическите велосипеди ще са различни от тези на механичните, като минута ще струва 0.29 лв., а наемът за 24 часа - 48 лв. "Така те се доближават повече до тези на електрическите тротинетки", уточнява Маринов. Екип на компанията ще се грижи за това велосипедите винаги да бъдат заредени, като на първо време регистрираните около 12 хил. клиенти няма да имат ангажимент за това.

На въпроса дали по примера на операторите на е-тротинетки през зимата Cyrcl ще прибере електрическите си колела или ще намали броя им, съдружникът в компанията отговаря: "Идеята на услугата ни е да предоставя алтернативен транспорт целогодишно, независимо от погрешното вярване в България, че велосипеди не се карат през зимата." Добавя: "Имаме достатъчно данни от скандинавските държави, за да твърдим, че не температурите, а липсата на адекватна инфраструктура е проблем за развитието на микромобилността."

Освен с новите велосипеди Cyrcl увеличава зоните за паркиране с такива в над 10 нови квартала. Вече клиентите на компанията ще могат да наемат и оставят колелата в кварталите "Бояна" (при киноцентъра), "Бъкстон", "Витоша", "Гео Милев", "Дианабад", "Кръстова вада", "Младост" 1, 1A, 3 и 4, "Овча купел" и "Студентски град". Ще има зона и от двете страни на бул. "Цариградско шосе" при Inter Expo Center и Capital Fort.

Като стартираща компания целим да се разрастваме възможно най-бързо. Пловдив, както и останалите големи градове в България са ни интересни и са част от roadmap-a ни за близкото бъдеще.

Енрико Маринов
Енрико Маринов

съдружник в Cyrcl

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар