Моят Капитал | Идва ли нов криптобум; Кои са най-печелившите взаимни фондове

Как да печелим от военните конфликти и още много теми в месечния бюлетин за лични финанси на "Капитал"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Идва ли нов криптобум? Отговорът на този въпрос е труден, но няколко събития през октомври и началото на ноември показаха, че инвеститорите се подготвят за нещо подобно - или най-малкото, че са в напрегнато очакване за подобен сценарий. Първо, фалшива новина за одобрен борсово търгуван фонд (ETF) предизвика рязък скок на биткойн в средата на октомври, след което той се върна под 30 хил. долара.

След това надеждите за реално одобрение на ETF-a останаха, което подкрепи най-голямата криптовалута до нива от 35 000 долара за токен - най-високата стойност от 16 месеца насам. В сряда се отправи и дори към 37 хил. долара. Другото раздвижване за новините в сектора дойде от съдебната зала в Ню Йорк - процесът срещу Сам Банкман-Фрийд, създателят на фалиралата борса FTX, приключи само преди дни с осъдителна присъда.

Заради поскъпването на биткойн, етериум и други криптовалути много хора отново обърнаха погледи към крипто в търсене на доходност. В този текст разглеждаме няколко варианта за започване на инвестиции във виртуални валути; обяснихме и какво може да даде силен тласък на пазара; както и как да превърнем криптото във фиатни пари, които да харчим. Разбира се, винаги сме предупреждавали, че инвестициите в криптовалути е високорисково начинание - нещо, което споделя в интервю за "Капитал" Георги Манолов и най-вече за нуждата от финансово образование в България.

Ето и другите интересни текстове, свързани с личните финанси:

Портфейл

Печалбите от глобалната несигурност

В свой текст The Economist очерта хипотезите как биха реагирали пазарите при Трета световна война. Действително войните и политическата несигурност днес сякаш дебнат от всеки ъгъл на света. Октомври започна с нова война - тази между Израел и "Хамас", в Украйна руските войски проведоха една от най-големите си акции. Около Тайван засега е по-тихо, но рисковете за конфликт с Китай остават високи. По време на военни конфликти някои стоки и суровини привличат погледа и портфейлите на инвеститорите, но това невинаги им се отплаща. Засега най-печелившо през месеца се оказа златото, което дори мина за кратко отново 2000 долара за унция, разказва в свой текст Славчо Кузмов.

Не пропускайте

Инвестиции

Девет от десет взаимни фонда са с печалба. Най-печелившите са тези, които инвестират в акции.

Малките акционери и дивидентите за милиарди. Кои са големите непублични компании, които отново разпределят печалбите си.

Инвеститорите се връщат към хедж фондовете. Но това може да е прибързано. Погледнете отвъд настоящата пазарна турбуленция, казва Economist.

Revolut пусна в платформата си търговия с европейски акции. След като през май добави борсово търгувани фондове, сега финтех компанията разширява и часовете за търговия.

Инвеститорите на дребно имат нов изненадващ фаворит: краткосрочни облигации. А банките са изправени пред нова форма на конкуренция.

Банки и финанси

Човек по средата: Как измамници отклоняват фирмени плащания. Престъпниците хакват кореспонденцията между фирми партньори, след което заблуждаващо дават свой IBAN от името на получателя, на който неправомерно получават парите.

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected]. Ако този бюлетин ви е харесал, може да се абонирате тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар