Кино | Споделената (кулинарна) любов

Френският филм "Страсти в кухнята", който събужда сетивата

+ + + + от 5

La Passion de Dodin Bouffant; The Taste of Things

Режисьор и сценарист: Тран Ан Хунг

С: Беноа Мажимел, Жулиет Бинош, Пиер Ганер, Ян Хаменекер, Жан-Марк Руло и др.

Времетраене: 145 мин.

Отличия: Награда за режисура от кинофестивала в Кан; Предложението на Франция в категорията "Най-добър международен игрален филм" на наградите "Оскар" 2024

Още от същото: "Вкусно", "Шоколад"

Казват, че френската кухня е в основата на готварството. Овладееш ли я, вратите на кулинарията се отварят за нови вкусови преживявания. Същото важи и за любовта. Тя, подобно на готварството, е умение, което разгръща нови емоционални пластове. Френският филм "Страсти в кухнята", с оригинално заглавие La Passion de Dodin Bouffant на режисьора с виетнамски корени Тран Ан Хунг, умело преплита и двете, като нежно гали вкусовите рецептори на зрителите.

Филмът разказва историята за споделената страст към готварството между кулинарния шеф Додан Буфан (Беноа Мажимел) и неговата готвачка Йожени (Жулиет Бинош). Любовната история между двамата е разказана подобно на рецепта за френски десерт - нежен, не прекалено сладък, който дълго време след края му напомня за вкуса си.

Сюжетът се развива през 1885 г., а на фокус са типични за периода ястия, част от менюто на френската аристокрация. На места без музика и без диалог кулинарията изпъква във филма през звуци и цветове, които провокират въображението на зрителя, заблуждавайки го, че усеща аромата на къкрещия бульон от Pot-au-feu (френска яхния - бел.ред.) и отлежало френско вино. Сценарият запознава зрителя с още кулинарни техники и рецепти за приготвянето на телешки ребра, сос "Велутé" и десерта Omelette norvégienne ("Норвежки омлет" - бел. ред.), като кулинарен консултант на филма е шеф готвачът Пиер Ганиер.

На фона на палитрата от френски ястия се развива любовта между главните герои, подхранвана от общата им страст - готвенето. Заедността в измислянето на рецепти и менюта и приготвянето на храна един за друг извисява отношенията им и засилва апетита за още знание и вдъхновение. Сцените с развихряща се пара от горещи ястия, нежно покриване на касерола с памучна бяла кърпа и деликатно сервиране на ястието на фона на проникващото следобедно слънце в общата им кухня носят усещане за уют и спокойствие у зрителя.

Филмът не дава отговор на въпроса кое е първо - любовта или кулинарията, но показва, че споделянето и на двете може да засили емоционалната връзка между двама души и да придаде нов вкус на живота им. Bon appétit.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар