Португалия: туризъм по време на пандемия

Шанс да се насладите на Португалия по нов начин и да се снимате без тълпи зад гърба си

"Искате ли да видите менюто", пита сервитьорът и отвръща на насърчителното кимване, като изважда картичка с QR код от джоба си. Показва ни я от дистанция. Линкът води до подробен списък с храната и напитките на заведението, преведен на пет езика. "Заради короната, така клиентите не пипат менюто, а само собствения си телефон", обяснява той и после с лека носталгия си спомня за времената - само преди една година - когато ресторантът е бил препълнен с хора, седнали един до друг, а отвън дори се е извивала опашка от чакащи. Преди седмица малкият ресторант в лисабонския квартал "Алфама" пак изглеждаше пълен, макар и само наполовина, за да може да се спазва дистанция между отделните маси. Но според сервитьора - по-скоро по изключение.

След месеците карантина в края на юни ресторантите в Лисабон поне работеха, докато за магазините беше въведено ограничение да затварят в 20 ч. Местните са по-скоро предпазливи и се движат с маски, често дори и да не само на закрито, a и на улицата.

С едно наум

Португалия все още се смята за една от рисковите държави с код 4 и препоръката на Министерството на външните работи е да не се пътува дотам, ако не е наложително. След като се върнете в България, ще трябва да останете под карантина 14 дни. Добре е да се има предвид, че в Португалия преминаха през засилено тестване и ранно идентифициране на заразените, което се отрази и на статистиката им. Местните стриктно спазват препоръките за дистанция и носене на маска, а това в комбинация с лична хигиена, предпазни средства и отговорно поведение все пак е начин да продължим да живеем в новото нормално.

Иначе казано, въпрос на лична преценка е дали бихте тръгнали на по-дълго и далечно пътуване. Този текст ще ви подготви какво можете да очаквате, какво да предвидите и ако сте готови, ще ви препоръча седмичен маршрут за изследване на Португалия.

Особености наCOVID туризма

Едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание, е, че на летището и в самолета маската за лице е задължителна. Не е удобно, но е по-безопасно. Нека маската да е медицинска, с висок филтър. По възможност тествайте модела преди пътуването, понеже на пазара се появиха доста нискокачествени варианти с неработещи клапи или бързо късащи се връзки.

Туризмът е един от водещите сектори в Португалия и както на държавно, така и на индивидуално ниво са предвидени различни мерки, които да накарат туриста да се чувства по-спокоен. Местното министерство на туризма въведе т.нар. знак Clean and Safe (буквално "Чисто и безопасно"). Той се дава на места за настаняване, туристически обекти или туроператори, които покриват списък от мерки за гарантиране на чистота и безопасност. Така например сертифицираните се задължават да следват протокол за почистване, да осигурят набор от хигиенни материали за посетители и служители, да имат обучен човек, който да реагира при случай на зараза в обекта, и т.н. Валидацията е безплатна, не е задължителна и е със срок от една година.

За съжаление цените за настаняване не са спаднали много в сравнение с една година назад, но пък общото впечатление е, че има стремеж местата да се поддържат чисти, дори и да нямат изричен стандарт.

Като цяло ограничителните мерки са аналогични с тези в България. Единствената разлика може би е, че се спазват по-стриктно. За влизане в туристически обекти на закрито е нужно да носите медицинска маска. Шал, бъф или кърпа не са приемлив вариант и с тях няма да ви пуснат. Чувството е по-скоро на облекчение, когато в ресторанта ви помолят да се придвижите до масата си с маска или като видите, че сервитьорът си дезинфекцира ръцете при всяко идване, за да сервира или отсервира.

Португалия работи за вас

Усещането да си единственият посетител в ресторанта, на концерт на фадо или докато "превземаш" историческа крепост е: "Португалия работи за вас." Често местата, които по това време на годината са препълнени с туристи, сега са или пусти, или се разминавате от разстояние с по няколко души. "Вие сте първата ми група от март насам", казва Ана от Porto Walkers, която ни развежда на безплатен тур из Порто. С нас са още няколко англичани (предходната седмица беше постигнато споразумение да няма карантина за англичаните, които се връщат от посещение в Португалия), момиче, което живее временно в Португалия със стипендия по "Еразъм", и двойка германци. Всички сме пристигнали с нискотарифни полети, резервирани месеци по-рано.

"Ще изчакаме да видим дали ще се появи още някой и ако няма други хора, можете да си свалите маските по време на концерта", инструктират от Fado ao Centro в Коимбра на следващия ден. Там можете да чуете местното фадо, за което казват, че се различава от лисабонското. В университетския град фадо песните се свирят и пеят от студенти, които ухажват момичетата, които харесват или за които са ги наели да пеят, за да може някой не толкова музикален младеж да се обясни в любов.

"Не предлагаме салата, само тапас. Заради пандемията броят на хората, които идват при нас, намаля и само изхвърляме зеленчуците, затова ограничихме менюто си и го оставихме само на португалски", разказва сервитьорът в един от големите ресторанти в стария град на Коимбра. Ресторантът е затворил едно от помещенията си и работят само с няколко маси.

Понякога е леко самотно, но пък, от друга страна, е и успокояващо, че нямаш много поводи за контакти с други хора. Все пак се намират и усмихнати младежи, които са склонни да подадат телефона си и да помолят за снимка. Има и ресторанти, които са препълнени, т.е. на половината на капацитета си, но това е предимно в Лисабон, в по-малките градчета животът напълно е забавил оборотите си и местата са по-скоро пусти.

Седмичен маршрут

Центърът на Лисабон е достъпен с метро от летището, което е доста удобен вариант за придвижване. За седмица в Португалия обаче препоръчваме да си наемете кола и с пристигането си да се придвижите на север до Порто. Така си спестявате ползването на градски транспорт и можете да посетите повече и по-далечни места от големите градове, където са и повечето случаи на COVID. Важна забележка: този план до голяма степен е възможен само по време на COVID, понеже благодарение именно на пандемията на много от местата се спестява чакането по опашки и съответно може да се мине през повече обекти.

Ден 1 и 2: Порто. Първият ден на практика минава в придвижване до Лисабон, а оттам до Порто. Ако имате време, направете си следобедна или вечерна разходка. На следващия ден можете да изберете безплатен тур, за да научите повече за историята на града и местния начин на живот от първа ръка.

Ако се разхождате сами, маркирайте централния площад, спрете се на жп гарата, за да разгледате картините от рисувани португалски плочки (тук интересната история е, че навремето архитектът е забравил да предвиди чакалня, тоалетна и билетна каса; добрата новина е, че грешките вече са поправени).

Докато сте в Порто, задължително дегустирайте портвайн в някой от ресторантите или идете направо в някоя изба отвъд река Дуро, в градчето Гая (дотам се стига по пешеходен мост). Любопитно е, че традиционното португалско ликьорно вино е кръстено на град Порто, но на практика се произвежда в съседния град Гая. Причината е политико-икономическа - винопроизводителите избират да си спестят високите данъци, налагани от църквата в Порто, и се установяват на другото място, където при това има и по-благоприятни условия за отглеждане на гроздето и отлежаване на виното.

Градът е известен и с това, че авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг е живяла там. Градските легенди са, че тя често е посещавала Cafe Majestic (уютно кафене в бел епок стил и завишени цени), а едно от местата, които я вдъхновяват за сцени от световноизвестната й книга, е библиотека Lello (двуетажна малка книжарница с впечатляващ вътрешен и външен дизайн, комбинация от мрамор и дърво и уникално извито червено стълбище). Имайте предвид, че в момента, за да влезете в книжарница Lello, трябва да направите предварителна резервация, понеже допускат до 22-ма души на посещение. Което не е чак толкова лошо, понеже може би за пръв път от десетилетия имате шанса наистина да я видите, а не да се блъскате в тълпа от посетители.

Ден 3: Авейро и Коимбра. Авейро е малко градче, известно като "Португалската Венеция" заради каналите и цветните лодки по тях. Отделете си няколко часа (плюс един, ако изберете и разходка с лодка), за да минете по улиците в центъра (гледайте в краката си, португалските павета рисуват прекрасни картини от форми, а някои разказват и цели истории). В края на града на пешеходно разстояние са местните солници. Влезте в някоя пекарна, за да опитате от сладките на Авейро (ovo mole) - крем от жълтък с яйце, облечен в оризова черупка, която е оформена като мида, рибка или морско конче.

Преди да продължите напред, може да направите спирка за океански плаж или просто да се разходите до най-високия фар в Португалия в Прая да Бара и да поснимате старите крайморски къщи на райета при Коста Нова.

Коимбра е приятно университетско градче. Следобедно-вечерна разходка, спирка за фадо концерт във Fado ao Centro (за който споменахме и по-горе) и вечеря в някой от местните ресторанти или просто питие в някое от малките барчета ще ви оставят приятно усещане за града.

Ден 4: Манастирите Баталя и Алкобача, Обидос. Това ще е един от най-интензивните дни, но въпреки това си заслужава да се опитате да вместите и трите забележителности. Двата манастира са в списъка на ЮНЕСКО. И в двата има гробове на португалски крале, и двата са примери за микс от готически и мануелински стил и въпреки това са доста различни като история и усещане. Тук само ги маркираме и даваме за домашно да ги проучите повече.

Задължително включете посещение в градчето Обидос, а евентуално и нощувка, за да можете да останете до по-късно там. Името на града буквално означава "крепост". Това е и най-голямата забележителност там или по-скоро приказното селце, затворено от стените й. Старите къщи са измазани в бяло и украсени със сини и жълти бои. Разходката е без такса "вход", а крепостните стени не се заключват, така че можете да се пошляете до късно. Църквата, която комбинира и книжарница, е затворена заради вируса. Не е ясно и дали ще се проведе традиционният средновековен фестивал през юли с възстановка на обичаи, занаяти, храни и костюми.

Ден 5: Мафра и Синтра. Дворецът "Мафра" също е в списъка "да се види" поради няколко причини - мащабът на сградата, която първоначално е замислена като малък манастир за 13 монаси, а впоследствие се превръща в дворец с фасада от 220 метра, 1200 стаи и пребогата украса; библиотеката, която съдържа 36 000 тома книги и сама по себе си е красиво и уютно място; "удобното" решение кралското семейство да присъства на литургиите в църквата от втория етаж от нещо като ложа.

За Синтра ще ви е нужно повече време, но ако трябва да избирате, посетете задължително две места - двореца "Пена" и Мавританската крепост. Двата обекта са разположени близо един до друг и можете да ползвате комбиниран билет с малка отстъпка. Намират се на висок хълм и са труднодостъпни с автомобил. Можете да вземете автобус с номер 434 от жп гарата, който работи като hop on-hop off транспорт и можете да слизате при различни забележителности. Дворецът "Пена" изглежда приказно, но е съвсем реален и е бил използван от кралското семейство. Предвидете си повече време, за да го разгледате, както и да се разходите из градината. В нея се намира и най-високият връх на планината Синтра - Cruz Alta (Високият връх), 529 м, който е лесно достъпен, а гледката оттам се простира до Атлантическия океан.

Ден 6 и 7: Лисабон. На път към Лисабон може да минете през курортното градче Кашкайш, където има няколко плажа със спокойна вода. Мястото е предпочитано не само от кралското семейство, което има резиденция там, но и от редица аристократични родове от цяла Европа, които прекарват там периоди на изгнание или почивка.

Преди да влезете в Лисабон, посетете кулата "Белем" - емблемата на града, и манастира "Джеронимо".

Пристигайки в Лисабон, можете да оставите колата под наем не само за да оптимизирате бюджета, но и заради трудното намиране на паркоместа. Можете да се придвижвате пеш или ако сте по-смели, да се смесите с местното население и да тествате някои от старите трамваи, които катерят без проблем хълмовете на града. Насладете се на пешеходна разходка в стария квартал "Алфама" и открийте няколкото места с гледки над червените покриви на града, към океана. Посетете крепостта "Св. Георги" в "Алфама". За съжаление заради COVID в края на юни не работеха асансьорът Santa Justa в центъра на Лисабон, както и Pilar 7 Bridge Experience за още гледки отвисоко и надалече. И все пак просто си позволете да се изгубите, за да намерите и нови неща извън класическите гид препоръки. Нали сте на почивка.

Храна и напитки

За местната храна казват, че е въглехидрати с въглехидрати и още въглехидрати. Така например португалците обичат да комбинират картофи и ориз за гарнитура. Основното ястие обикновено е месо с месо.

В Порто опитайте сандвича "Франсезиня" ("малка французойка"), но гледайте да сте доста гладни, понеже ще трябва да се справите с две филии хляб (или питка), между които има пържола, наденица, салам, шунка. Но това не е всичко - сандвичът е полят с гъст сос с порто и топено сирене, а на върха вече по избор се поклаща рохко пържено яйце.

Португалците са известни и с любовта си към рибата треска. Тя обаче не е местен улов, а се внася от скандинавските държави. Според разказа на местните - рибата се осолява, а преди готвене се кисне във вода поне 24 часа, за да стане пак сочна. Следва печене на скара или приготвяне по различни рецепти. Казват, че има поне 365 за всеки ден от годината.

Ако искате местна риба - пробвайте сардини. Дребните риби могат да бъдат особено вкусни просто на скара с малко едра сол. Двете най-силно конкуриращи се марки бира са Super Bock (най-старата пивоварна) и Sagres. Лични предпочитания за първата.

Докато сте в Португалия, тествайте и местното Vinho Verde, или "Зеленото вино", което е младо вино с леко усещане за газираност. Може да бъде бяло, розе или червено, не се оглеждайте за зелен цвят.

В Порто пробвайте портвайн (за него по-горе). А в Обидос - джинда (ginja), или ликьор с вкус на вишни. Очаквайте да ви го сервират с черешка, а фенси разновидност е в шот в шоколадова чашка.

Спрете и в няколко от португалските пекарни, за да дегустирате още една от местните "забележителности" - сладкишите в различни форми и вкусове. Дегустацията на тарт с яйчен крем е задължителна.
Все още няма коментари
Нов коментар