🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: The Gin House

Днес джинът е истински интригуващо питие и голямата му интрига е в ботаниката

   ©  Цветелина Белутова

Кой и колко пъти се е търкалял по стълбите на "Блейз" знаят само стълбите. Все още са там, въпреки че скоро ще изчезнат, както стана и със самото заведение "Блейз". Но това вече е само история, защото на "Славянска" 36 сега се намира първият джин бар в София: The Gin House.

Барът е част от по-големия бранд, The Gin Company. Към него е джин клубът. Членовете му ще имат редица предимства, сред които отстъпката, или притежанието на персонален джин-тоник. Тук е и първият джин магазин в България - виртуален, като за някои райони на града поръчката (разбира се, изстудена) ще може да се доставя в рамките на час и половина. Физическият магазин, който ще заработи всеки момент, се намира точно до бара.

В момента в него има близо 90 вида джин. Предлагат се четири седмични коктейла, които всяка седмица са различни, осемстепенно коктейлно меню и седмичен джин-тоник. Но по-ценно от тяхното наличие са хората зад бара, които могат да изнесат лекция за всеки от тях.

От останалите алкохоли, много разумно, има от всичко по три вида - от ниския, средния и високия клас.

Истински сериозно и амбициозно решение е в бара да се предлага храна. Влизането на храната в баровете е един от най-мощните трендове в този бизнес и храната като привилегия само на виното вече е свръхстаромодна концепция. Достатъчен е и най-беглият поглед под #ginstronomy: меко казано, няма да се появят само сандвич със сьомга или с краставичка.

Въпреки известното "джинът и тоникът са спасили повече английски животи и здрав разсъдък от всички лекари в империята" на Уинстън Чърчил - и няма как да не се съгласим с него - джинът не притежава аурата от романтика и загадъчност, която витае около виното, да речем. Той е холандско изобретение, но същинският му живот започва като евтино нискокачествено и високоалкохолно питие, консумирано предимно от жени и предимно в Англия през XVIII век. Тогава Хенри Фийлдинг обявява война на джина и го заклеймява като напаст и отрова заради случаите на впиянчени майки и травмираните им деца. По-късно към джина се закачат и медицински конотации заради хвойната в него и хинина в тоника. Но всичко това е далечно минало.

Днес джинът е изключително чист и прецизен алкохол и истински интригуващо питие и голямата му интрига е в ботаниката: плодове, корени, семена и листа от цял свят, които се добавят при втората дестилация и които превръщат алкохола в джин. Сред тях са корените от някои видове ирис, които носят ароматите на дърво и виолетка, или кората от касия, роднина на канелата, до ликориса, ангеликата и кориандъра. Естествено основната съставка е хвойната, или по-точно хвойните. Всяка година наесен в дестилериите пристигат поне стотина вида от нея, след което настъпва алхимията на селекции и комбинации, които да дадат най-добрия парфюм.

За да се доближим максимално до този свят, в двора, по-конкретно на стената в двора на The Gin House, ще има ботаническа градина с растенията, свързани с джина. От другата ѝ страна е зимната градина с шезлонги, от които може да съзерцавате най-голямата красота в бара - зелената поляна. Поляната става още по-ценна и с това, че на нея няма опасност да се тропнат маси и столове. Тя ще остане само с няколкото красиви дървета.

Освен ботаническата, другата голяма игра при джина е превръщането му в коктейл. Полето на миксологията е необятно и The Gin House е тук, за да го разшири. Тук се сещам за възможно най-простия коктейл с джин, който препоръчва Кингсли Еймис в книгата си с така мило заглавие "Всекидневно пиене":

"За напредналите, сериозни пиячи, препоръчвам джин с вода. Внимавайте да не прекалите с водата. Джинът с вода е многостранно подобрение на джина с тоник: по-евтин, по-диетичен и по-засищащ, и нито е сладък, нито е газиран. Опитайте и без лед, действа много утешително при студено време".

"Славянска" 36

всеки ден след 11 ч.

0877 722 723

Все още няма коментари
Нов коментар