Ново място: The Gin House
Днес джинът е истински интригуващо питие и голямата му интрига е в ботаниката
Всяка събота сутрин: култура, изкуство, свободно време.
Кой и колко пъти се е търкалял по стълбите на "Блейз" знаят само стълбите. Все още са там, въпреки че скоро ще изчезнат, както стана и със самото заведение "Блейз". Но това вече е само история, защото на "Славянска" 36 сега се намира първият джин бар в София: The Gin House.
Барът е част от по-големия бранд, The Gin Company. Към него е джин клубът. Членовете му ще имат редица предимства, сред които отстъпката, или притежанието на персонален джин-тоник. Тук е и първият джин магазин в България - виртуален, като за някои райони на града поръчката (разбира се, изстудена) ще може да се доставя в рамките на час и половина. Физическият магазин, който ще заработи всеки момент, се намира точно до бара.
В момента в него има близо 90 вида джин. Предлагат се четири седмични коктейла, които всяка седмица са различни, осемстепенно коктейлно меню и седмичен джин-тоник. Но по-ценно от тяхното наличие са хората зад бара, които могат да изнесат лекция за всеки от тях.
От останалите алкохоли, много разумно, има от всичко по три вида - от ниския, средния и високия клас.
Истински сериозно и амбициозно решение е в бара да се предлага храна. Влизането на храната в баровете е един от най-мощните трендове в този бизнес и храната като привилегия само на виното вече е свръхстаромодна концепция. Достатъчен е и най-беглият поглед под #ginstronomy: меко казано, няма да се появят само сандвич със сьомга или с краставичка.
Въпреки известното "джинът и тоникът са спасили повече английски животи и здрав разсъдък от всички лекари в империята" на Уинстън Чърчил - и няма как да не се съгласим с него - джинът не притежава аурата от романтика и загадъчност, която витае около виното, да речем. Той е холандско изобретение, но същинският му живот започва като евтино нискокачествено и високоалкохолно питие, консумирано предимно от жени и предимно в Англия през XVIII век. Тогава Хенри Фийлдинг обявява война на джина и го заклеймява като напаст и отрова заради случаите на впиянчени майки и травмираните им деца. По-късно към джина се закачат и медицински конотации заради хвойната в него и хинина в тоника. Но всичко това е далечно минало.
Днес джинът е изключително чист и прецизен алкохол и истински интригуващо питие и голямата му интрига е в ботаниката: плодове, корени, семена и листа от цял свят, които се добавят при втората дестилация и които превръщат алкохола в джин. Сред тях са корените от някои видове ирис, които носят ароматите на дърво и виолетка, или кората от касия, роднина на канелата, до ликориса, ангеликата и кориандъра. Естествено основната съставка е хвойната, или по-точно хвойните. Всяка година наесен в дестилериите пристигат поне стотина вида от нея, след което настъпва алхимията на селекции и комбинации, които да дадат най-добрия парфюм.
За да се доближим максимално до този свят, в двора, по-конкретно на стената в двора на The Gin House, ще има ботаническа градина с растенията, свързани с джина. От другата ѝ страна е зимната градина с шезлонги, от които може да съзерцавате най-голямата красота в бара - зелената поляна. Поляната става още по-ценна и с това, че на нея няма опасност да се тропнат маси и столове. Тя ще остане само с няколкото красиви дървета.
Освен ботаническата, другата голяма игра при джина е превръщането му в коктейл. Полето на миксологията е необятно и The Gin House е тук, за да го разшири. Тук се сещам за възможно най-простия коктейл с джин, който препоръчва Кингсли Еймис в книгата си с така мило заглавие "Всекидневно пиене":
"За напредналите, сериозни пиячи, препоръчвам джин с вода. Внимавайте да не прекалите с водата. Джинът с вода е многостранно подобрение на джина с тоник: по-евтин, по-диетичен и по-засищащ, и нито е сладък, нито е газиран. Опитайте и без лед, действа много утешително при студено време".
"Славянска" 36
всеки ден след 11 ч.0877 722 723
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.