Културна реновация

През следващите месеци къщата на Панайот Хитов в Русе ще бъде реновирана и превърната в културен център

Къщата на революционера Панайот Хитов (1830 - 1918) на ул. "Борисова" 47 в Русе ще се превърне в център за култура и изкуство, а зад проекта стои сдружението за култура и изкуство "Блок 14", което от няколко години допринася към живота на града. Очаква се постройката да влезе в новата си фаза от 2022 г.

Къщата, недалеч от Художествената галерия в града и до улицата на името на революционера, е отдадена за срок от седем години от Община Русе и се очаква да приюти школи по актьорско майсторство и рисуване, изложби, представления, четения. "Искаме това да е едно алтернативно пространство - една нова и различна възможност за изява", казва Евгения Явашева, актриса и съоснователка на "Блок 14" заедно с брат си, музиканта и фотограф Асен Николов, и сестра си, оперната певица Андреана Николова.

"След началото на пандемията много артисти от различни изкуства, които по принцип работят в София и Пловдив, се върнаха в Русе, но не намериха много възможности да останат и да продължат работата си. Подобно пространство е пристан за местните и завърналите се, тъй като може да се използва за камерни представления и репетиции, такива места много липсват."

Явашева се надява мястото да бъде ориентирано и към развиването на диалог за това как артистичната сцена в града може да се развие. "Иска ми се мястото да насърчава общуването между артисти и публика, а също така и да допринесе към комуникацията между самите творци. Като че ли местата, където хора от определени сфери могат да си говорят свободно, са вече съвсем малко."

Едноетажната къща е завещана на общината от внука на Панайот Хитов, който носи същото име - д-р Панайот Хитов (1922 - 1991), един от водещите дерматолози в града през втората половина на ХХ век. Постройката никога не е била музей или място, посветено на рода, а последно е била офис на строителна компания. "Имаме разговори около въпроса как да почетем рода на Хитови и историята на къщата все пак да е част от градската памет", казва Евгения и се надява, че временни експозиции в колаборация с Историческия музей ще са възможни. "По-възрастните русенци са сравнително запознати с това, че къщата е била на Панайот Хитов, но за младите това е напълно неизвестен факт."

От поне шест години имотът е напълно неизползван и се нуждае от спешен ремонт. От "Блок 14" се надяват, че до края на годината той ще може да завърши и в началото на 2022 г. къщата да приеме първите си събития и гости.

На 13 септември премиера в Историческия музей направи новото театрално представление на "Блок 14" - "Сезонът на кукувиците", с участието на Кристиана Ценкова, Евгения Явашева и Ева Данаилова по поезията на Елин Рахнев и с музика от китариста на "Остава" Георги Георгиев.
Все още няма коментари
Нов коментар