Нов живот за крепостта "Меджиди табия" в Силистра

След повече от 10 години стопанисване от частни лица обектът вече е под егидата на Регионалния исторически музей - Силистра

Телевизионната кула се намира на най-високата точка в Силистра и може да бъде видяна от почти всяко място в равнинния град. Построена преди малко повече от 40 години, подножието на кулата пази история от средата на XIX век. Там се намира единствената изцяло запазена османска крепост от това време - "Меджиди табия". Кръстена на султан Абдул Меджит, табията, или т.нар. укрепление, се намира само на два километра от центъра на Силистра.

Крепостта е сред популярните туристически забележителности в Североизточна България. Въпреки това през последните над 10 години "Меджиди табия" беше отдавана за стопанисване на частни лица. През 2020 г. по инициатива на община Силистра тя отново е под егидата на Регионалния исторически музей. От управлението на музея планират реставрация на крепостта и обособяване на постоянна експозиция.

История на укреплението

"Меджиди табия" е строена в периода 1840 - 1853 г. по план на пруския офицер Хелмут фон Молтке. Тя е едно от осемте укрепления, които имат за цел да пазят подстъпите към града. Името си получава малко преди да бъде завършена, когато султанът Абдул Меджит я посещава. "С нейното изграждане, функциониране и военни действия, разиграли се по време на войните от XIX век, са свързани имената на султан Махмуд II, Хелмут фон Молтке, Лев Толстой и Джеймс Армър Бътлър", разказват от Регионалния исторически музей - Силистра. Шестоъгълната форма на крепостта и над осемметровите й каменни стени пазят града, като тя функционира и има действащи войници до средата на XX век.

За "Меджиди табия" се носят различни легенди. Една от тях е, че има подземни тунели, които стигат от крепостта до другия край на Силистра. "За огромно разочарование на значителна част от силистренските жители няма научни данни за съществуването на такъв тунел, който да свързва крепостта с дунавския бряг", казват от музея.

Съвременен прочит

Сега до входа на крепостта, на върха на хълма, може да се стигне с кола или пеша. Природният парк около нея е популярно място за разходки сред местните жители, особено през горещите лета в Силистра. Зад тежките врати на "Меджиди табия" се открива гледка на широка градина, в центъра на която са различните крепостни постройки. През последните над 10 годините мястото е било постоянно отворено за посетители. Стопанисването му обаче е оставено в ръцете на частни лица, представяли лични колекции с експонати от различни епохи. През 2020 г. крепостта е дадена от общината на Регионалния исторически музей - Силистра, който започва поетапно облагородяване на "Меджиди табия".

Обиколката на крепостта започва през основната зала, където сега е изложена временна експозиция от движими културни ценности от периода XV - XIX век. "Надяваме се в рамките на следващите две-три години да разширяваме експозицията и да направим постоянна такава. Сега я допълнихме с османски униформи, а скоро очакваме и руски", обясняват от музея.

В крепостта са запазени и автентичните помещения за съхранение на барут. Всяко от тях е оградено от тунел. От музея разказват, че тунелите служат за проветряване на барута или в случай на взрив двойната стена да поема вълната. По време на разходката около крепостта правят впечатление и множеството имена, изписани върху камъните, много от тях на войници.

Повече хора, повече възможности

Крепостта се посещава основно от българи и румънци, като тя е част от популярен туристически маршрут от нос Калиакра до резерват "Сребърна". "Меджиди табия" е отворена за посещения всеки ден от началото на май до октомври, като предлага също и екскурзоводски обиколки. След това музеят затваря, а експозицията се изнася заради невъзможност да бъде съхранявана през студените месеци. От музея коментират, че през 2020 г. общо 4500 души са посетили крепостта.

Приходите на "Меджиди табия" от началото на юли миналата година до края на октомври са в размер на 16 хил. лв. Посещенията тогава логично са били по-малко заради пандемията. От май тази година обаче интересът отново се засилва и до средата на август приходите са вече 18 хил. лв. "Парите използваме за обогатяване на експозицията, поддръжка и провеждането на различни мероприятия", коментират от музея.

Парите от Министерството на културата, отпуснати за крепостта, са част от общия бюджет на Регионалния исторически музей - Силистра. Той се изчислява на база субсидирани бройки, които са общо 23, всяка на стойност малко над 18 хил. лв. Две от тях са насочени конкретно към бюджета на крепостта. "Още следващата година ще кандидатстваме за финансиране за изготвянето на проект за реставрация и консервация по програмите за опазване на нематериално културно наследство към Министерството на културата", коментират от музея.

Освен за туристически обиколки "Меджиди табия" може да се обособи и като място за провеждане на различни събития на открито като концерти, конференции или дори сватби. "Пандемията обърка много от плановете ни, но се радваме, че крепостта вече е под наше ръководство и ще можем да се грижим за нея и да я облагородим", казват в заключение от Регионалния исторически музей - Силистра.

Все още няма коментари
Нов коментар