Приземеният самолет

Реставрираният Ту-134 отвори врати в Силистра през септември като място за събития и уъркшопове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Русе. То излезе в печатен вариант през септември 2021 г.

Между жилищните блоковете в т.нар. индустриална зона в Силистра, само на няколко метра от граничния контролно-пропускателен пункт с Румъния и съвсем близо до брега на река Дунав, се открива неочаквана гледка. Там се намира един от най-популярните руски пътнически самолети - Ту-134, използван от българската авиокомпания "Балкан".

След последния си полет през 1989 г. и кацане на летището в Ламбриново, близо до Силистра, той е подарен на общината. За няколко години машината се използва за обществени цели, но от началото на века тя е изоставена поради липса на финансиране. До миналата година, когато ентусиасти от сдружението с нестопанска цел "Дуросторум-Дръстър-Силистра" се заема с реновирането на самолета. Амбицията на екипа е през септември салонът на Ту-134 да бъде пригоден за посрещането на различни събития, провеждането на уъркшопове и детски школи.

История на машината

Самолетът Ту-134 е доставен в България през 1970 г. и в продължение на осем години лети в състава на военновъздушните сили. Тогава е предаден на авиокомпанията "Балкан" и се използва за пътнически полети, включително с маршрут София - Силистра. Последният такъв е през 1989 г., когато машината каца на летището в Ламбриново. От "Балкан" подаряват самолета на центъра за научно и техническо творчество в Силистра, който решава да го пригоди за обществено ползване. "Самолетът се намира в най-североизточната точка на България, а за да го придвижат дотук, разглобяват крилата му", разказва Димитър Караджов, основател на сдружението "Дуросторум-Дръстър-Силистра".

В началото машината е пригодена за компютърен клуб, където се събират деца и тийнейджъри. Впоследствие салонът е оборудван с машини за аркадни игри. След 2000 г. обаче финансирането за поддръжката на Ту-134 е спряна. Пространството около самолета остава пусто и занемарено, а летателната машина започва да се разпада.

Финансова помощ

Така преди три години Караджов заедно със съпругата му и група ентусиасти от града решават да се заемат с реновирането на самолета. "Живея в този квартал и ми беше болно да гледам как такава красива машина е изоставена на произвола на съдбата", казва той. Започват с облагородяване на тревната площ около самолета. По програма на пловдивското сдружение "Бг бъди активен" поставят пейки, маси, обществени фитнес уреди и малка публична споделена библиотека.

През 2019 г. сдружението кандидатства за финансиране от фондация Robert Bosch Stiftung по програма "Актьорите на градската промяна", която подкрепя проекти за градско развитие и култура. За първи път български град е сред 10-те избрани за подпомагане от фондацията и "Дуросторум-Дръстър-Силистра" получава финансова подкрепа 13 хил. евро, които предварително са разпределени по пера от фондацията. От тях 6 хил. евро са насочени за реновиране на самолета, 4 хил. евро за експертен екип и 3 хил. евро за пътувания и обмяна на опит с екипи от други европейски държави, които също работят в посока подобряване на градската среда. "Решихме да се откажем от средствата за пътуване, за да ги вложим към гранта за подобряване на самолета", обяснява още Димитър Караджов. В началото на 2020 г. екипът започва работа, като срокът за завършване на проекта първоначално е до май 2021 г., но заради пандемията се удължава с още четири месеца.

Нов живот за Ту-134

Фокус в реновирането на Ту-134 е салонната част, която по план на самолета събира 68 души. От сдружението освежават помещението и решават да реновират и върнат в салона 12 от оригиналните седалки от бизнес класата на "Балкан". Останалите места са премахнати, а на тяхно място поставят нови преместваеми мебели като маси, столове и меки пуфове. Помещението ще бъде оборудвано също с проектори и екрани, подходящи за презентации. "Целта ни е всеки да може да използва пространството по различен начин и според нуждите на събитието да се пренареждат мебелите", казва Караджов. Според него самолетът ще бъде атрактивно място за провеждането на изложби, презентации и уъркшопове. Кухненското помещение пред пътническия салон ще бъде превърнато в щанд за сувенири и управление на аудиосистемите.

Проектът на "Дуросторум-Дръстър-Силистра" включва и реновиране на пилотската кабина, която също да бъде атракция за посетителите. Общината от своя страна ще осигури прекарване на ток до самолета и поставянето на четири охранителни камери.

Самолетът е собственост на общината, но се стопанисва от Обединен детски комплекс - Силистра. Именно те ще управляват използването на самолета след реновирането му. За да помогнат при планирането, от сдружението ще изготвят календар с културни събития през следващата година. "Искахме да покажем какво богатство има градът и как може да бъде използван самолетът, без да се изискват много средства за реновирането му", обяснява Ана Караджова.

В полза на града

Вдъхването на нов живот на самолета е най-големият проект на "Дуросторум-Дръстър-Силистра". През последните три години от основаването му сдружението работи по редица други инициативи за облагородяване на града. Целта на членовете му Димитър и Ана Караджови и Миглена Илиева е да вдъхновят и други хора да се включат в каузата им.

Те си партнират основно с пловдивското сдружение "Бг бъди активен" и кандидатстват за финансиране към проекти в областта на разделното събиране на отпадъци, активен начин на живот и промяна на градската среда. През 2020 г. сдружението от Силистра получава 16 хил. лв., а тази година 13 хил. лв. за реализиране на различни инициативи. "Започнахме информационна кампания за разделното събиране на отпадъци в детските градини в града чрез театрална постановка. Целта е децата да се научат още в ранна възраст", обяснява Ана Караджова. Проектите на сдружението включват и оборудване на близо 20 заведения с кошчета за разделно събиране на отпадъци, както и поставянето на нови пейки и шезлонги на популярни места в града. "Тази година разширихме обхвата и започнахме инициативи за промяна на градската среда също във Ветрен, Тутракан и Дулово", допълва Димитър Караджов.

В изпълнението на различните проекти от сдружението ангажират хора от града. Целта им е да дадат пример и да привлекат към каузите си също и младежи, които да израснат като активни, социално ангажирани граждани. "Малките промени могат да покажат на хората, че не всичко зависи само от общината. Ние също можем сами да се организираме и да променяме средата с малко средства и повече труд", казва в заключение Димитър Караджов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npa15649652 avatar :-|
    npa15649652
    • - 2
    • + 2

    Да го напраят музей на костовизма и седеращината.

    Нередност?
Нов коментар