Дигиталният страж край Дунав

Все повече общини на Северна България подобряват правоохранителната си дейност с "умно" видеонаблюдение

Дигиталният страж край Дунав
Дигиталният страж край Дунав
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ефективната борба с престъпността става все по-немислима без интелигентните дигитални решения за контрол на градската среда. Технологиите, базирани на т.нар. интернет на нещата, все по-често позволяват на правоохранителните органи да реагират по-адекватно на извънредни събития и закононарушения, без да е нужно полицията да изпраща на улицата всичките си хора едновременно и дори без да разполага с твърде мно- гочислен личен състав. Охранителните камери постепенно станаха обичаен елемент от градската среда и публичните

пространства не само в големите градове.

Много добър пример в тази сфера е крайдунавският регион, където Vivacom заедно с местните общини активно изгражда дигитални мрежи за видеонаблюдение. "Силистра и Тутракан са градове по Дунава, в които общините работят изключително добре с нас. През последната година пандемията може би малко позабави нещата, но в момента наваксваме", разказва Светослава Русинова, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за региони Русе и Силистра. "Основните ни проекти в Силистра са видеонаблюдението и Wi-Fi зоните по инициативата на ЕС, наречена WiFi4EU. В Кайнарджа също направихме видеонаблюдение, но за момента все още няма безжични зони. В Тутракан движим паралелно двата проекта - инсталиране на камери и зони за Wi-Fi интернет", допълва тя.

Партньорство с традиции

"С община Козлодуй вече работим доста сериозно от около шест години. През 2019 г. стар-

тирахме голям проект за видеонаблюдение на територията на цялата община и прилежащите села към нея", разказва и Йоана Симова, регионален мениджър на Vivacom за регион Враца и Северозападна България. "Идеята беше камерите да бъдат свързани в един общ мониторинг център, разположен на територията на самата община. Аналогичен център изградихме и на територията на местната полиция. По този начин информацията може да се следи едновременно и от местните власти, и от органите на МВР", уточнява тя. И допълва, че за нуждите на системата телекомът осигурява и дигиталната оптична свързаност, която позволява по-бърз обмен на информацията и съответно по-добра реакция от страна на право- охранителните органи. Част от камерите поддържат функции за дигитална обработка на видеосигнала и нотификации при рискови събития, а останалите са само за наблюдение.

"Реализацията на проекта ни в община Козлодуй продължава и до момента, като постоянно надграждаме различни точки за наблюдение в околните населени места.

Към днешна дата вече сме инсталирали над 120 камери. Те спомагат значително за гарантирането на реда и законността в района и смея да твърдя, че превенцията и ползите за населението и управата на Козлодуй по линия на борбата с престъпността са големи - закононарушенията сериозно намаляха", разказва Йоана Симова. В момента Vivacom изпълнява проект по оборудването на допълнителна точка в новостроящия се детски парк,

който се намира в обновения център на Козлодуй, но все още e на етап доизграждане.

Там течеше изключително сериозна ремонтна дейност, благодарение на което обликът

на града изцяло е променен. И за да се предпази този освежен облик от посегателства и

вандализъм, инсталирането на видеонаблюдение е повече от належащо.

"Поради мащабите на проектите за нуждите общините първо стартирахме основно с видеонаблюдението в Силистра, разположено на 17 локации - основно на ключови

кръстовища, но не само. Става дума за инсталиране на над 50 камери. В момента правим проучване за разширение към останалите населени места в тази община", разказва и Светослава Русинова. Паралелно регионалният мениджър на Vivacom започва работа по аналогичен проект в Тутракан, като основният акцент пада върху охраната на местния парк. "Първоначално започнахме с 3 локации в трите парка - Крайдунавски парк 1 и 2, парк-паметник "Васил Левски". Там инсталирахме видеонаблюдение във връзка с вандалски действия, които периодично са били извършвани спрямо оборудване, поставено по други проекти, което е било разрушавано няколко пъти.

След като поставихме камерите, един-единствен път се е случвало нещо подобно, но с тяхна помощ извършителят веднага беше установен и спрямо него са предприети съответните действия.

Впоследствие разширихме с входно-изходните точки към основните селища в региона - с. Белица, с Нова Черна, с. Старо село, с. Търновци. Към момента са оборудвани общо 7 локации с 14 камери", споделя Русинова.

В момента тече разширяването на системата към околните селища, като се поставят камери на повечето пътни артерии. Засега се инсталират предимно камери, предназна- чени само за наблюдение. На едно от кръстовищата в Силистра обаче има и панорамна камера с 360-градусов обхват и възможност за по-голямо увеличение. "Все още нямаме разпознаване на номерата, което ще е следваща стъпка от проекта и следващата система, която ще интегрираме.

По принцип камерите ни поддържат тази функция и само софтуерът ще бъде обновен", обобщава Русинова. Видеонаблюдение е изградено и района на Кайнарджа. Там камерите също са сложени на входно-изходните артерии на общината.

Да се погрижим и за "Първа Атомна"

Инсталирането на видеонаблюдението в община Козлодуй е от стратегическа важност не само в контекста на борбата с престъпността. "Както сигурно се досещате, в този район се намира обект, който е кри- тично важен за националната сигурност - АЕЦ "Козлодуй".

Така че гарантирането на безопасността в 30-километровата зона около съоръжението е изключително важна както за местното население, така и за всички нас като граждани

на България, които зависим от капацитета и нормалната работа на атомната централа", споделя Йоана Симова. Точките за наблюдение, които Vivacom поддържа, са както на територията на град Козлодуй, така и на прилежащите села, които са към общината.

"Нашите камери са тези, които са на територията на града, на входовете и изходите му, как- то и пред КПП-тата на самата атомна централа. Съответно имаме монтирани камери в прилежащите селата Хърлец, Бутан, Гложене и др.", разказва мениджърът на телекома за Северозападна България.

Последната точка, на която Vivacom поставя видеонаб- людение, е в района на БКС-то на града. "Там има техника, която е ангажирана в почистването. Това са скъпи машини, така че е важно да има някакъв видеоконтрол", споделя Симова. В момента тече подго-

товка на следваща фаза, която включва поставяне камери в новия детски парк, който е в центъра на Козлодуй.

Vivacom и община Козлодуй осъществяват и съвместен проект за осигуряване на безплатен Wi-Fi достъп на публични места по линия на програмата на Европейския съюз, наречена WiFi4EU. "Работата по него стартира през 2020 г. Осигурихме безжичен интернет в публични зони на открити и закрити места, в това число в местната болница. Тя е единствена за региона и съответно е изключително важна за населението. И тъй като местната власт беше изключително отворена в тази посока, успяхме да покрием и територията на самата община, площада, детски площадки и паркове", разяснява Йоана Симова. Аналогичен проект реализира и Светослава Русинова в Силистра. "Wi-Fi зони-те, които бяха изградени по ев- ропейския проект за нуждите на гражданите, са в Дунавския парк, на площад "Албена" и централната градска част.

Wi-Fi зони сме направили и в Тутракан - в двата парка и в централната част пред общи- ната, както и в общините Две могили, Борово, Цар Калоян и Кубрат. Потребителите на

този интернет получават 30 мегабита в секунда гарантиран достъп за ъплоуд и даунлоуд", разказва мениджърът на Vivacom за региони Русе и Силистра. Освен безплатен интернет за гражданите по линия на WiFi4EU от телекома са осъществили проекти за без- жичен онлайн достъп в над 30 учебни заведения в целия регион, както и видеонаблюдение в Дом за възрастни хора и Дом за възрастни хора с ув- реждания в община Алфатар.

Проектите за двата социални дома са реализирани от Общи на Силистра, като средствата са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж". "Новите технологии и проекти обаче ще дойдат с навлизането на 5G. Най-голямата мрежа в страната е нашата* - вече покриваме над 200 населени места и курорти. 5G ще позволи реализацията на принципно нови проекти, защото предполага все по-бързото навлизане на принципно нови и иновативни решения, включително "машина-машина", софтуери за отдалечена работа, защо не дори и извършване на дистанционни операции", обобщава Светослава Русинова.

*Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства.