"Дунарит" остава стабилен през кризата

Резултатите на русенския военен завод за 2020 г. са съпоставими с тези от предходната година

"Дунарит" остава стабилен през кризата
"Дунарит" остава стабилен през кризата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Затварянето на граници, временното спиране на производството и нарушените вериги на доставки покрай ковид миналата година намалиха оборотите на компаниите по целия свят. Пандемията донякъде се отрази и на русенския военен завод "Дунарит", макар че предприятието остана стабилно, като успя да запази резултатите и работниците си. За тази година компанията е предпазлива в прогнозите си, но надежда й дават очакваните поръчки за доставка на военна продукция в България и Европейския съюз.

Ефекти по веригата

Като производител на продукция с военно предназначение "Дунарит" попада в по-специфичен сектор, върху който влияние оказва не само икономическата, но и политическата ситуация в страната и света. Пандемията все пак се отрази в една или друга степен на компанията, но без да доведе до сътресения.

"С усилията на всички колеги и партньори може да се каже, че минимализирахме негативното влияние", казаха от дружеството, като уточниха, че резултатите за 2020 г. са сравними с тези за 2019 г. Отчетът на "Дунарит" показва, че продажбите тогава са били около 75 млн. лв. Това все пак е спад спрямо предишните години, когато оборотът надвишаваше 100 млн. лв., като причината за това са били напрежението и кризата в страната и на международните пазари.

Основното предизвикателство за компанията през 2020 г. обаче са били нарушените вериги на доставки и покачването на цените на суровините. "Това са може би най-силно влияещите фактори, свързан с пандемичната обстановка", посочиха от "Дунарит". Поради рязко увеличените срокове на доставка дружеството е било принудено да създава резерви. "Засега успяваме да балансираме между риска от създаване на ненужни запаси, което намалява оперативните ни ресурси, и запазване на способността ни да реагираме адекватно на желанието на нашите клиенти", казаха от компанията.

Човешкият фактор

Добрата новина е, че дружеството е успяло да запази всичките си работници в кризата. Към момента персоналът наброява около 900 души - толкова, колкото са били и преди пандемията. Трудности обаче има с набирането на нов персонал. "Вече е кристално ясно, че проблемът с недостига на хора с техническо образование е национален. Още по-голям е проблемът, че образователната система не е в състояние да подготви такива кадри", коментираха от "Дунарит". От компанията добавиха, че някакви стъпки в правилната посока са били направени, но те в най-добрия случай ще дадат резултат след повече от 6-7 години.

Затова и предприятието до голяма степен разчита на това само да обучи кадрите си. А основното изискване към кандидатите е те осъзнато да искат да работят в "Дунарит". "Създаваме всички условия, за да се чувстват добре и да искат да останат, да работят, да се учат и да получат това, което не са получили в училище или университета", казаха от компанията.

Независимо от кризата "Дунарит" не спира да прави и инвестиции. "Стараем се всяка година да имаме поне един нов продукт на пазара и съответно се стремим да осигурим необходимото оборудване за производството му", посочиха оттам. През тази година основен приоритет е възстановяването и модернизирането на една от производствените мощности, която пострада при производствен инцидент преди година и половина.

Възможности под условие

Прогнозите на "Дунарит" за тази година са предпазливи, а дали компанията ще успее да се възползва от новите възможности до голяма степен зависи и от действията на държавата. "Пазарът е чувствителен и е желателно държавният слон да не влиза в стъкларския магазин", коментираха от фирмата. През последните години държавата създаваше напрежение около дружеството, включително като на два пъти спираше лиценза му за търговия със специална продукция, което се отрази на търговските отношения в целия сектор. По изчисления на "Дунарит" това е коствало поне 50% от продажбите на отрасъла.

Възможности обаче компанията вижда в предстоящите големи поръчки. "Българското правителство и Европейската комисия планират да изразходват значителен обществен ресурс за повишаване на отбранителните способности на България и общността, уточниха от "Дунарит". Надяваме се да намерим своето място в тези процеси."