🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място в Пловдив | Boho Nutrition

Протеинови шейкове с витамини, минерали и фибри, протеиново фрапе и здравословни минидонъти

"Бохо" е съкратена форма на думата "бохем", която произлиза от историческата област Бохемия, днес в Чехия. Междувременно на изток в българския речник се появява думата с турски произход "айляк", която означава "безделие", а в Пловдив е добре известно, че местните обичат да "бичат айляк".

Значението на двете думи се преплита в името и интериора на Boho Nutrition. Мястото, основано от Анелия Якова, предлага над 10 вида питателни шейкове с протеин, витамини, минерали и фибри, в които няма добавена захар. Те могат да бъдат с добавени сушени цветчета българска роза, мента, горски плодове, банан, ванилия и дори спанак. "Шейковете ни не са просто с протеин, а могат да бъдат и заместител на едно хранене", разказва Якова, която отваря в началото на април малкото уютно място в близост до мол "Марково тепе" и хотел "Лайпциг" в широкия център.

Идеята се заражда сред група съмишленици покрай другата професия на Якова като треньор към SlayBodyChallenge, онлайн програма за здравословно хранене и спорт. Подобни места на Boho Nutrition отварят през изминалата година първо във Варна, София и Хасково, а сега в Пловдив.

Всяко едно от тях се развива самостоятелно, с различно име и собственици, но общото желание е хората от програмата из страната да имат къде да се чувстват като общност. Якова споделя, че с екипа са установили как в Пловдив всъщност "културата на хранене е ниска и местата, на които можеш да хапнеш здравословно и високопротеиново са много малко или по-скоро липсват".

Така тя напуска основната си работа като треньор във фитнес и рехабилитационен център Visign в града и напълно се отдава на Boho Nutrition. Желанието ѝ е мястото да е уютно, а "като дойде човек тук, да е "айляк", но в същия момент да може да изпие или хапне нещо здравословно, което не е пържено и в което няма добавена захар".

Освен че шейковете са високопротеинови, те са без глутен и с нисък гликемичен индекс, което позволява да се пият и от хора с инсулинова резистентност. Предлагат се още студени и енергийни напитки с магнезий, колаген, пробиотици, екстракти от зелен и черен чай, алое вера, както и кафе и фрапе отново с протеин. Използваните оцветители са от естествени съставки като матча, синя спирулина и драконов плод, а млякото напълно липсва от всички продукти.

"Освен напитките правим различни десерти, бананов хляб, бисквитки, мъфини, здравословни лолипопи за децата и нещото, което ни отличава най-много - мини донътите, които са печени, не пържени", разказва Якова, като добавя, че се опитва всеки ден да има приготвено нещо ново.

Обмислят през лятото да добавят към менюто си здравословен сладолед и свежи лимонади.

За рецептите изцяло помага издалата книга за здравословно хранене инфлуенсърка Йоана Йокко. Според Якова потенциална публика са "всички, които искат да се хранят здравословно и да се грижат дългосрочно за себе си, за да не го правят, като дойде момента, когато задължително трябва да го направят".

Пловдив, ул. "Любен Каравелов" 9Б

понеделник - петък- 10:00 - 18:00

събота - 12:00 - 18:00

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cdp16838836391175480 avatar :-P
    Цвети18
    • + 4

    Била съм там, заслужава си да се опита. Надявам се да има повече такива места.

    Нередност?
  • 2
    neptun avatar :-?
    neptun
    • - 1
    • + 1

    Протеина от насекоми ли е? Или растителен?

    Нередност?
  • 3
    ysw16855152491178602 avatar :-|
    Филипова
    • + 3

    Учудващо за мен намерих такова място в Монтана. Хареса ми много, всичко май е на растителна основа.

    Нередност?
Нов коментар