Пътуване | С колело около остров Тасос

Маршрутът от близо 100 км е живописен и си заслужава един дълъг уикенд

Обичате ли активните почивки? Имате ли опит на колело? Харесва ли ви да сте сред природа и да изследвате нови места? Ако дотук отговаряте с "да", значи велообиколката на гръцкия о. Тасос категорично е за вас.

Тасос е 12-ият по големина остров в Гърция.

Намира се в северната част на Бяло море, а любопитното е, че от геоложка гледна точка се води част от Рило-Родопския масив.

На острова се добива оловно-цинкова руда, както и мрамор, който се смята за един от най-качествените в цяла Гърция.

Тук се произвеждат още маслини, мед, зехтин, вино.

Освен кръговата велообиколка има опции и за планински маршрути (включително и с колело), като най-високата точка на острова е връх Ипсарио (1203 м).

Население на острова - близо 14 хил. души.

Маршрутът е кръгов, около 100 км и професионалистите го правят в рамките на велосъстезание всяка пролет. Но за максимум удоволствие и приятно-полезно съчетание на спорт и туризъм предвидете си поне един дълъг уикенд. Най-уникалното на маршрута е, че през целия път виждате морето, а в края на деня (или когато си решите) може да спрете за плаж и да накиснете изморените си крака във водата.

Имате възможност да карате само по асфалт. С изключение на няколко места денивелацията не е много голяма - максимум 200 - 300 м на едно изкачване, и то само в няколко участъка. С малки отбивки може да се насладите на леко офроуд каране в маслинови горички. С оглед на местния климат най-добре е да тръгнете към края на пролетта (например май, след като е преминало велосъстезанието, за да намерите по-лесно места за нощувка, работещи таверни и да избегнете тълпите) или наесен (да речем, началото на октомври). Разбира се, винаги може да направите обиколката и с кола, но о. Тасос е просто идеален за велоприключение.

Маршрутът

Тестваният маршрут за велолюбители, който ви препоръчваме, е за 4 дни, плюс бонус ден за релакс и пътуване наобратно към България. Разпределението е с цел да има относително леко натоварване, което може да се мине за няколко часа на ден, както и за да разполагате с достатъчно време за отбивки по пътя, хапване в местни заведения, а следобед и време за плаж и почивка. Тоест максимално съчетание от спорт и туризъм.

До Тасос има два ферибота - от Керамоти и от Кавала. Нашата препоръка е да вземете ферибота от Керамоти, понеже пътуването е по-кратко (около 30 минути) и по-евтино (8 евро - 3 евро за човек и 5 евро за колело), а и началната ви точка е най-големият град на острова - също с името Тасос, но известен и като Лименас (което на гръцки означава "пристанището"). Спокойно може да оставите автомобила си на континента и да се качите на ферибота само с колело. Тук тънкият момент е да си предвидите достатъчно (но малко) багаж за пътуването, понеже все пак ще трябва да си го извозвате сами, а всеки излишен грам има значение. С удобна раница на гърба е напълно изпълнимо, но помислете дали не бихте предпочели гърбът ви да е свободен и да заложите на велодисаги.

Обиколката на Тасос е по кръгов маршрут и в Лименас можете да изберете дали да поемете на запад или изток. Нашата препоръка е смело на запад, за да може морето винаги да ви е на една ръка разстояние, а не отвъд цялата пътна лента. Отделно така вдигате натоварването постепенно и според различни форуми последният участък се взима по-лесно именно от тази посока.

Готови, старт

Първият ден е за придвижване до Керaмоти и достигане на острова. Може да изберете да си направите по-дълга почивка в самия град Лименас, но ние ви предизвикваме да се качите веднага на колелото и да продължите поне до Скала Рачони (нашият избор, 13.5 км каране на колело за деня) или Скала Принос (където спира вторият ферибот до Тасос, или на 16 км от порт до порт).

Маршрутът е съвсем изпълним, ако тръгнете по-рано сутринта от България. Бонусът е, че още първия ден ще сте на колело и ще "дегустирате" какво да очаквате по-нататък. Тази въвеждаща част от маршрута е лека и наградата е ранна гръцка вечеря до самия плаж.

Целта на втория ден е да се достигне Лименария - вторият по големина град на Тасос. Тръгнете най-късно към 10 ч., за да си спестите жегите, доколкото е възможно. Пътят минава покрай музей на маслината в Скала Прину. Ако го пропуснете (проверете работното му време), има и втори такъв в Панагиа. Именно в тази част от маршрута в един момент леко отбихме от главния път и излязохме на офроуд разходка в маслинова горичка близо до морето. За любителите на офроуда - може да се отклоните и по планинската пътека към някой от малките манастири по пътя.

За обяд - спирка в крайбрежна кръчма в Скала Мариес. Вечерта е за разходка по оживените улички на Лименария и района на пристанището. Ако имате време и сили, разходете се до плажа Металия. В единия му край има пещера, на върха на хълма - останки от предприятие за преработка на желязна руда (оттам и ръждивият цвят на почвата в района на старата постройка), а в горската част ще откриете и минилабиринт от камъни и нещо като местния Стоунхендж.

Третият ден е с малко по-продължителен маршрут и повече изкачване - вече сме се раздвижили и е време да вдигнем нивото. Целта е да стигнем малкото селце Кинира, за да можем да разпределим натоварването по дни балансирано. Днес има доста спирки. Първата от тях е Гьола (на официалната табелка) или според различни истории - Окото на Зевс, Сълзата на Венера или Сълзата на Афродита. На практика - естествено оформен басейн в скалата до самия бряг. Водата е в синьо-зелената гама и мястото е много популярно за плуване и скокове от височина от 2 докъм 8 метра. По пътя се минава покрай женския манастир "Архангел Михаил". Той е не само най-големият на острова, но и изключително красив. Не случайно е една от задължителните спирки. Само имайте предвид, че затваря по обед и е добре да сте там по-рано, за да може да го разгледате и да продължите напред по пътя с добро темпо.

За деня имаме и залива на русалките край Алики, както и разходка сред руините на селище от V-VII век пр. Хр. Освен останките от базилики и пещера тук се намира и мраморна кариера.

На пристигане в Кинира е добре да имате предвид, че вариантите за вечеря са доста ограничени. Ако дори и ресторантът на брега не работи, има малък магазин за спешно запасяване. Алтернатива на Кинира за нощувка са Алики или следващото населено място, което е по-оживено - Скала Потамиа. И все пак спокойствието на малкото селце също има своя чар.

Подгответе се психически, че в последния ден ще има немалко изкачване (а и вече се усеща лека умора). Тук може да изберете или да продължите нагоре към планинските селца Потамиа и Панагиа, или да държите крайбрежната ивица. В първия вариант изкачването е малко повече, но има много препоръки за китните селца. Вторият ще ви отведе до Златния плаж, а след него и до два мраморни плажа, където вместо пясък има обли мраморни камъчета. В съседство на единия плаж има и терен за обработка на мрамор, който също е интересна гледка. Ако се спрете на втората опция, имайте предвид, че се кара по каменист и прашен път, но пък гледките си заслужават, а и денивелацията е по-малка. Разбира се, винаги има и план максимум, в който да се изкатерите до планинските селца и после да се върнете и до плажовете.

Последната нощувка е в Тасос (Лименас). Археологическите забележителности там (Агора, Акропол, Храмът на Атина) могат да се разгледат по пътя към хотела или предиобед, преди отпътуването към България. Ако имате време и желание, маркирайте ги, все пак правим опознавателна обиколка на Тасос.

И съвсем неусетно маршрутът приключва. Но усмивката остава дълго време заедно с желанието да се завръщаш там пак и пак.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    Около? Около остров? А аз мислех, че само Христос е документирано, че е можел да ходи по вода...

    Езикът, Черкезова! Езикът!

    Нередност?
  • 2
    nuevitas avatar :-P
    nuevitas

    Правил съм обиколка на Тасос и горещо я препоръчвам на всеки. Най-добре преди тур.сезон, като си отделите 4-5 дни, за да успеете да се насладите изцяло на красотите там. :)

    Нередност?
  • 3
    palamarkata avatar :-|
    Stanimir Chonev

    Скала Рачони…

    Нередност?
Нов коментар