🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде да обядваме днес: две нови идеи

Urban Soul залага на класиките, "718" предлага и закуска

Всеки ден точно в 12 ч. в Рим отеква оръдеен залп. Отбелязва настъпването на гръбнака на деня, най-значимата му точка, от която започва бавното му спускане към залеза. В тази точка се намира и най-значимото ни хранене - обедното. Печалната и глобална реалност е, че то се свежда най-често до нещо "набързо", "на крак", "за из път", затова трябва да използваме всяка възможност да си извършваме бавния ритуал, който цивилизоваността и уважението към себе са създали.

Предлагам две нови обедни менюта, много различни като стилистика, но по свой начин всяко ще изправи гръбнака на втората половина от деня ви.

Urban Soul

Ресторант Urban Soul се намира на мястото на бившия "Махалото", който успя да се превърне в еталон за ресторант с високия стандарт на качеството на кухнята и обслужването - стандарт, който не помръдна през годините. Нещо повече - това беше една от малкото точки на същинско градско живеене с обядите и вечерите на, общо взето, постоянни общества и компании. Urban Soul пое и отигра тази висока топка на ниво, като промени съдържанието, но запази класата и добрия градски дух. Като изцяло вечерно заведение барът и коктейлите заеха много по-активна роля. Кухнята пое в модерна посока с много повече азиатски и близкоизточни влияния. С две думи, шницелите, кюфтетата, шопската и прочутите чорбаджийски чушки със сирене на тиган отстъпиха място на диповете, хумуса, гьозата, кимчито, и нудлите. Клиентите в голяма степен също се смениха, и сега Urban Soul радва по-млада и по-чуждестранна публика.

Истината е, че през цялото време на това място много му липсваше обядът, затова може само да се радваме на решението, взето от Urban Soul, да започне да дава и обяд. Всеки ден (без неделя, само временно) има между 8 и 10 ястия, разпределени като салати и супи, основни и десерт.

Менюто е много разнообразно като съдържание, през седмицата почти няма повторения, но в него винаги присъстват поне няколко обедни класики: телешко варено, шкембе, телешко по бургундски, миш-маш, свински врат с картофи и сос, кюфтета в бял сос, пържени кюфтета, пълнени чушки Неща, които биха стоплили сърцето и на най-заклетия махалофил. Особено като добавим уюта на сепаретата, пълното уединение, докато си в центъра на града, добре избраното френско вино на чаша - бяло, розе, червено, а и очакването да отвори една от най-чудесните градини за обяд ал фреско в града с настъпването на пролетта.

бул. "Васил Левски" 51

понеделник - събота от 12 ч.

неделя почивен ден

"718"

Всяка година двама братя близнаци от Разлог карали студентските си бригади в Щатите. Възползвали се максимално от тях и обиколили голяма част от страната. Обръщали особено внимание на храната и още тогава си наумили, че един ден ще отворят свое американско място в София. Днес те са само на 25 години, но тяхното заведение "718" е факт.

Защо 718 ли? Защото това е един от телефонните кодове на Ню Йорк. Също и защото бистрото им се намира в карето, заключено между трамвайните линии 7 и 18.

"718" е дневно място, което отваря за закуска, в сърцевината на която са печивата - скоунсове, кардамонена питка, шоколадова бисквита. Специално място тук имат бейгълите в стил "Ню Йорк", предлагат се шест от най-познатите и разпознаваеми. Дори само базовият с масло автоматично вкарва "718" в класациите за най-добри бейгъли в града.

Нещо като преход към обедното време са смути купите, салатите и кишът. По-сериозно става с такото с дърпано свинско, авокадо тоста с яйце, и запечения сандвич със сирена и доматена супа.

Сандвичът "Крок мосю", поднесен с фино овкусена зелена салата, е една от най-вкусните му версии, които съм опитвала. Същото се отнася и за "кубинския" - с шунка, дърпано свинско, кисели краставички и горчица, затиснати от хрупкав печен хляб.

Десертът ви нека да е коблер - горските плодове, кръмбъл и ванилов сладолед, прекрасен баланс от кисело и сладко, хрупкаво и кремообразно, топло и студено.

Ведрата атмосфера, благодарение на стилния дизайн и вежливото обслужване, качеството на приборите, каната и чашата вода, която получавате при сядане - това са детайлите, с които ще уважите себе си, докато всъщност наблюдавате въртенето на трамваите 5 и 8, и една олющена, но автентична София.

ул. "Княз Борис I" 99

понеделник - петък от 08 до 18 ч.

събота и неделя от 09 до 18 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt
    • + 3

    Относно 718. Бейгълите не са лоши. За нюйоркско място определено липсва Рубен сандвич. Крок мосьо е много добре приготвен, но шунката, която ползват, е некачествена. Разбирам че се гонят евтини цени, но мисля че е време в София да се предлагат и по-качествени/по-скъпи продукти. Дори като опция - сандвичът може да е с две цени.

    Нередност?
Нов коментар