🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аварийният план за водата за Черноморието още буксува

Докато нивото на язовир "Камчия" сериозно намалява, планът да се използват три други язовира за питейни нужди се бави

Нивото на язовир "Цонево", който трябва да снабдява аварийно Варна с вода, също спада
Нивото на язовир "Цонево", който трябва да снабдява аварийно Варна с вода, също спада
Нивото на язовир "Цонево", който трябва да снабдява аварийно Варна с вода, също спада    ©  Надежда Чипева
Нивото на язовир "Цонево", който трябва да снабдява аварийно Варна с вода, също спада    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Още в началото на юли се заговори за авариен план, който да предотврати водна криза по Черноморието заради критично ниското ниво на основния язовир - "Камчия", който снабдява Варна, Бургас и по-малките градове, села и курорти. Оттогава обемът на водата в него продължава да спада и вече е едва 27%, но предложеното решение на екоминистерството да се ремонтират язовирите "Цонево", "Порой" и "Ахелой", които сега се използват за напояване на земеделски земи, така че да станат годни за питейно-битови нужди, не се изпълнява.

От отговори на ВиК - Бургас, до "Капитал" става ясно, че работата все още е на твърде ранен етап. Язовирите "Порой" и "Ахелой" още не са прехвърлени на ВиК оператора на Бургас, проектите за реконструкцията им не са готови, няма конкретна стойност на работата и източник на финансиране. Що се отнася до язовир "Цонево", от бургаското дружество пренасочиха въпросите към ВиК - Варна, тъй като се планира именно той да снабдява морската столица.

Твърде малък прогрес

По план трябва да се ремонтират язовирните стени, да се изградят пречиствателни станции и помпени станции, както и да се свържат водоемите с водоснабдителната мрежа. Това става ясно от изказвания на кмета на Бургас Димитър Николов и управителя на ВиК - Бургас, инж. Ганчо Тенев.

Все още обаче язовирите "Ахелой" и "Порой" са част от активите на "Напоителни системи", пишат от ВиК оператора до "Капитал". "Когато бъдат предадени за експлоатация от "Водоснабдяване и канализация" ЕАД, гр. Бургас, ще можем да говорим не за прогнози, а за реални срокове, като нашата цел е това да се случи по възможно най-бързия начин с цел избягване кризата с водоснабдяването в област Бургас", уточнява инж. Ганчо Тенев. Прехвърлянето трябва да стане с решение на Министерския съвет. Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни в края на септември, че са започнати процедури за изготвяне на парцеларни планове, които предвиждат свързването на "Порой" и "Ахелой" с водоснабдителната мрежа, цитиран от БНР.

Към момента по идейния проект се работи от екип в отдел "Проектиране" на ВиК - Бургас, но оттам не дадоха конкретна прогнозна стойност на дейностите и обясниха, че се обсъждат възможностите за финансиране. В общественото пространство се коментира сумата 50 - 60 млн. лв. Още няма яснота на кого и по каква процедура ще бъде възложена работата.

През август пред flagman.bg инж. Тенев каза следното: Когато се вземе решението, първо трябва да се реши по коя процедура ще работят - в авариен режим или в нормален. Ако е в авариен режим, ще стане малко по-бързо, ако е в нормален - има по-сложни процедури за изграждането на инфраструктурата. Два месеца по-късно няма конкретен отговор.

На въпроса дали е коментирано как използването на водата за питейни нужди ще повлияе на земеделието в региона се прехвърля топката към Министерство на околната среда и водите и Министерство на регионалното развитие и благоустройство.

"С тези три язовира може да решим за десетки години ситуацията и дори и няколко години да има суша, за бизнеса, хората и туристите по Черноморието да няма проблем", обясни екоминистъра Емил Димитров. Към 9 октомври обаче има 7.38 млн. куб. м в" Порой", а в "Ахелой" - 1.7 млн. куб. м полезен обем. В язовир "Ясна поляна", който снабдява част от южните курорти, има 12.5 куб. м. Или общо за Южното Черноморие резервите към момента са към 22 млн. куб. м.

В язовир "Цонево" ("Георги Трайков") пък има над 93 млн. куб. м, като това са 30% от полезния му обем.

Кога ще дойде сушата

Междувременно към 9 октомври в "Камчия" полезният обем е едва 27.29%. Според месечните графици в началото на септември в него е имало 55.28 млн. куб. м, а в началото на октомври те вече са 45.52 млн. куб. м. Същевременно разрешената вода за ползване е 7,78 млн. куб. м, което значи, че поне 2 млн. куб. м, които не е трябвало да се използват, са изчезнали. В момента в язовира има 42.9 куб. м полезен обем, което значи, че водата ще стигне за грубо пет месеца, ако няма нерегламентирани течове.

В края на септември областният управител на Бургас Вълчо Чолаков коментира пред медии, че в "Камчия" има вода за 10 месеца.

Повече за причините за спадналото ниво на водата в "Камчия" и "Цонево" може да прочетете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Обезсолчшане ...

    Нередност?
Нов коментар