🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще пресъхне ли Черноморието до зимата?

Бургас има вода до края на годината, Варна може би малко повече, а решението е дъжд. Предвижда се и да се изхарчат нови 50 млн. лв. за язовири

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно 30 г. - толкова са минали от последния воден режим в Бургас по думите на управителя на ВиК - Бургас, Ганчо Тенев в интервю за регионална медия. Сега обаче отново има опасност градът да остане без вода, като същото грози и останалата част от Черноморието, дори и на север. Само за големите населени места - Варна и Бургас, става въпрос за грубо над 500 хил. души, които в началото на 2021 г. може да останат на сухо.

Два основни язовира снабдяват общините по Черноморието. Единият е "Камчия", от който взимат вода общините Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Провадия, Аврен, Девня, Белослав и Варна на север, както и населените места от общините Руен, Несебър, Поморие, Бургас и Созопол на юг. Другият язовир е "Ясна поляна", който пък е основен водоизточник на селищата на юг от Созопол.

"Имаме вода за 6-7-8 месеца, трябва да изкараме 15 месеца", каза Емил Димитров-Ревизоро, министър на околната среда и водите, пред NOVA телевизия в понеделник. Наистина в "Камчия" по груби сметки има наличен полезен обем за половин година, а в "Ясна поляна" - за около година, сочат официалните данни на екоминистерството.

Тази седмица ведомството ще представи спешни мерки за евентуалната водна криза по Черноморието на коалиционен съвет на правителството. От изказванията на Димитров пред медии през последните седмици изглежда, че решенията са харчене на спешни пари за ремонти на язовирите "Порой" и "Ахелой", които да бъдат допълнителни водоизточници.

През лятото на 2018 г. Министерският съвет отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири, но конкретно тези съоръжения не са в списъка за ремонти. Затова и сега се планира да се дадат нови 60 млн. лв., от които обаче ефект ще има най-малко след година. Ако и тази зима е суха като миналата, това може да е пагубно.

Що се отнася до другият алтернативен водоизточник за Варна - "Цонево", наскоро стана ясно, че той е бил пренебрегнат като резервен водоизточник преди години от същото правителство, което сега ще трябва да строи нова инфраструктура, за да го използва за питейни нужди.

Стар проблем

Според източник на "Капитал" от ВиК сектора около две трети от водата във Варна идва от "Камчия" (другата е от Девненските извори и Батовата река), докато за град Бургас той е единственият голям водоизточник. Същото потвърждава и инж. Ганчо Тенев, управител на ВиК - Бургас, пред flagman.bg.

Към 4 септември по данни на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) язовир "Камчия" е с 33.3% полезен обем. Притокът в язовира в началото на септември 2020 г. е е 0.024 м3/сек, което е 10 пъти по-малко от дневния разход, който е 2.801 м3/сек. Tова значи, че нивото на водата спада със сериозна скорост.

От графика за май 2020 г. се вижда, че още преди началото лятото нивото на водата е по-ниско от същия месец предишни години. Повече от четири месеца за евентуален проблем се говореше, без да се действа.

Още през юли източник на "Капитал" от ВиК сектора изрази притеснения относно язовир "Камчия". По негови прогнози тогава вода в язовира за Варна и Бургас имаше за 10 месеца.

За месец септември са отпуснати 7.78 млн. куб. м вода за Варна и Бургас общо. Миналата есен МОСВ е отпускало между 8 и 9 млн. куб. м на месец. Това означава, че в "Камчия" наистина има вода за още шест месеца. Ако сушата продължи и притокът към язовира не надвиши разхода до Нова година, изглежда, че наистина има опасност от воден режим през зимата.

В графиците на МОСВ все пак се посочва, че през септември 2020 разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са намалени спрямо миналата година, за да се акумулира обем в язовира. От ведомството са предупредили ВиК - Бургас, и ВиК - Варна, че може още да намалят още позволените количества вода, ако ситуацията се влоши.

Другият язовир - "Ясна поляна", е основен водоизточник за района от Созопол до Синеморец. Това включва Царево, Ахтопол, Варвара, Лозенец, Синеморец, Резово. Към 4 септември има 58% наличен полезен обем, или 14.3 млн. куб. м. За септември МОСВ е отпуснало 1.270 млн. куб. м за водоползване, като това значи, че наличното е достатъчно за около година.

В интервю за сайта flagman.bg преди месец управителя на ВиК - Бургас, инж. Ганчо Тенев потвърди, че риск има, дори и в опит да успокои аудиторията. "Според мен няма риск от воден режим и това го казвам категорично вече няколко пъти. Разни политици твърдяха, че ще има, но както виждате - това лято няма проблем с питейната вода. Има доста сушава година и тя е втора поред - факт. И тъй като Бургаска област няма достатъчно подземни водоизточници, ние се захранваме от язовири, правим всичко възможно да пестим вода, но се надяваме да няма и трета сушава година. Водни ресурси ще имаме до края на годината, въпросът е обаче за следващото лято."

Какви решения се обсъждат

Решението, което министър Димитров коментира, е да се изградят връзки с три други язовира, които не се ползват за питейни нужди - "Цонeво" край Долни Чифлик за водоснабдяването на Варна, както и на яз. "Порой" и яз. "Ахелой" - деривация "Китка", за обезпечаване на водоснабдяването на Бургас и региона. Това би трябвало да се случи през 2021 - 2022 г., предаде БНР от среща на НФСБ в Добрич, където екоминистърът е изложил идеите си.

От "Цонево" се подава вода за промишлени цели за заводите от Девин, за напояване и за енергодобив във ВЕЦ "Цонево". Съоръжението е в активите на Министерство на земеделието, храните и горите, като се стопанисва от "Напоителни системи". В "Цонево" в момента има 99 млн. куб. м, или около 32% полезен обем.

Язовирите "Порой" и "Ахелой" на юг също са към земеделското министерство и се ползват за напояване. Според bTV още утре Министерският съвет може да прехвърли двата водоема за стопанисване на ВиК - Бургас. В момента в тях има малко над 9 млн. куб. м (достатъчно за два месеца за нуждите на региона), като те са с полезен обем под 20%.

По думите на екоминистъра двата язовира трябва да се ремонтират, да се направи 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни станции и три помпени станции, като това ще струва между 50 и 60 млн. лв.

Недостатъците на плана

Към момента не е ясно колко време ще отнеме работата, кой ще я изпълнява и какъв е източникът на финансиране. За последното е възможно да се отпуснат пари от държавния ВиК холдинг, който разполага с 1 млрд. лв.

Самото строителство на пречиствателни станции обаче трудно може да се случи за няколко месеца. Има и вероятност да се възлагат поръчки без търгове, за да се действа по-бързо, но това пък поставя под въпрос ефективността на изразходване на публични средства. Въпреки това, ако срокът от 2021 до 2022 г., който екоминистърът спомена, се спази, то още една суха година ще е пагубна за Черноморието.

Идеята за ползване на язовир "Цонево" пък не е нова, но вместо да се планира в дългосрочен план, е била пренебрегната преди време от правителството. "В 2018 г. получихме отговор от министерствата, че е отпаднала необходимостта като ползване на язовира като резервен източник за питейни нужди, така че няма да се изпълняват към момента", обясни кметът на Дългопол Георги Георгиев пред btv през август, когато стана ясно, че водоемът е замърсен с фекални води.

Според публикация на Стела Николова, общински съветник във Варна от "Демократична България", обаче ползването на вода от "Цонево" за морската столица би било проблем, защото той няма пречиствателна станция. Това биха били допълнителни инвестиции. Отделно Николова смята, че водата от този язовир ще струва поне 10 пъти повече от тази от "Камчия", което потвърди в ефира на bTV и бившият регионален зам.-министър и ВиК експерт Добромир Симидчиев.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 11
    • + 3

    От сега виждам Спондж Боб Квадратните гащи, който не може се излюпи от леглото преди обяд и не-мутрата Трифонов как се редуват да ходят до морето да прекарат няколко десетки километра тръби, за да може хората там да имат вода. Тази година Спондж Боб няколко пъти ходи до морето да вдига рейтинг. Дано е толкова усърден и ако докопа власт и подведе полезните идиоти.

    Нередност?
  • 2
    chichka avatar :-@
    chichka
    • + 10

    Бургас да благодари на Ковид епидемията! Ако не беше тя и Слънчака бе пълен.....вече щеше да е на режим!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 4

    Хич не се притеснявайте за проблемите в България. ГЕРБ в момента толкова се стараят да разпределят всички налични средства, че поръчки ще има за каквото се сетите. Не само за пречиствателни станции и довеждаща инфраструктура, ами ако трябва речни корита ще се изменят, само пари да се усвояват. ЕНП ще гледа настрани, обещали са.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Доживях да имам политическа алтернатива, чиито най-голям косур е да спи до обяд. Една жена каза. Обезателно за предпочитане пред Бойко и ГЕРБ с всичките им подаръци за ДПС (ТЕЦ Варна, Студения резерв, Росенец и т.н.)...

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 1

    Като настроил сгради за 2 млн души пък инфраструктурата ти е за под 500 хил. така се получава накрая. После пак дъжда ни е виновен.
    ГЕРБ не си изневеряват на постиженията и потвърждават пак, нова седмица нов скандал.

    Нередност?
  • 7
    caf1599640671684510 avatar :-@
    Olya Vok
    • - 1
    • + 1

    И какво сега ако не искам да стана абонат няма да мога да чета нищо найс, успех за напред тогава.

    Нередност?
Нов коментар