🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нивото на язовир "Камчия" се увеличи с 66%. Нужни ли са спешните инвестиции?

След като водната криза по морето се отложи, възниква въпросът ще има ли открити и прозрачни търгове при разпределението на 60 млн. лв. за ремонт на язовирите "Порой" и "Ахелой"

Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро даде свой собствен срок до 20 февруари за аварийния водоснабдителен план за Бургас. Той няма да бъде спазен, но не е и необходимо
Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро даде свой собствен срок до 20 февруари за аварийния водоснабдителен план за Бургас. Той няма да бъде спазен, но не е и необходимо
Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро даде свой собствен срок до 20 февруари за аварийния водоснабдителен план за Бургас. Той няма да бъде спазен, но не е и необходимо    ©  Юлия Лазарова
Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро даде свой собствен срок до 20 февруари за аварийния водоснабдителен план за Бургас. Той няма да бъде спазен, но не е и необходимо    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обилните валежи през последните дни донесоха и една полза - нивото на язовир "Камчия", който снабдява с вода цялото Черноморие, се вдигна значително, след като месеци наред се говореше за водна криза в региона. Само за 10 дни - от 4 януари до 13 януари, водния обем на язовира се е увеличил от 46.9 млн. куб.м до над 78 млн. куб.м. Или това е повишение с почти 66%, което осигурява вода за Бургас и Варна за почти година напред.

Така идеята в спешен порядък да се пригодят напоителните язовири "Ахелой" и "Порой" за битови нужди и да станат алтернативен водоизточник за бургаския регион вече не изглежда толкова спешна. Екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро призова спасителният план, който се очаква да струва около 60 млн. лв., да бъде завършен до 20 февруари 2021 г., за да не се стигне до режим на водата. "Ако до 20 февруари не изградим тръбите (за резервното водоснабдяване на Бургас от язовирите "Ахелой" и "Порой" - б.а.), не искам да съм в Бургас на изборите", каза той на 6 декември, като тогава едва ли очаквал напоителните валежи от тези дни.

След дъждовете проектът не изглежда толкова спешен, затова и "ВиК - Бургас" все пак може да проведе открити търгове, с които да постигне по-добра цена, вместо да възлага директно и без състезание, както беше с аварийния водопровод за Перник. Тогава държавната фирма "Монтажи" сключи договор за над 20 млн. лв. без конкуренция.

Инж. Ганчо Тенев, управител на "ВиК - Бургас", обясни пред "Капитал", че предстои обявяване на поръчки, но не уточни все пак какъв вид ще са те.

Трябва ли да харчим 60 млн. лв. изобщо

Спасителният план включва значително количество работа - трябва да се ремонтират стени на язовирите "Порой" и "Ахелой", да се изградят пречиствателни станции и помпени станции, както и да се изградят 3 км водопровод за яз. "Ахелой" и 7 км водопровод за яз. "Порой", за да се свържат с водоснабдителната мрежа. Проектът се движеше бавно дори когато опасността от безводие беше голяма, тъй като включваше редица съгласувателни процедури и доклади на регионалния министър Петя Аврамова и на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро. Последният дори даде краен срок за завършване на обекта 20 февруари 2021 г. в началото на декември, като той е условен - Ревизоро не е принципал на "ВиК - Бургас", не управлява проекта и не стопанисва въпросните два язовира. "Правим всичко възможно завършването на съоръженията да бъде в оптимален срок, но всичко това зависи и от природни, законови и други фактори", отбелязва управителят на "ВиК - Бургас" в писмени отговори до "Капитал".

Сега обаче няма нужда проектът да се "претупва" така. Първо, в "Камчия" има предостатъчно вода до есента, дори да не капне една капка дъжд. "Проблемът с т.нар. водна криза за област Бургас ще бъде решен, а риск от въвеждане на режим през 2021 г. няма", категорично заявява инж. Тенев.

Второ, при аварийните процедури шансът да има проблем с отчуждаване или проектиране, както и самото изграждане, не е малък. Именно това показа и изграждането на аварийния водопровод от Мало Бучино до Перник, който аварираше, след това се оказа, че е минал по погрешка през частни имоти, а пътят, който беше разбит заради строителството, дълго време не беше поправен. В момента има възможност да се инвестира време, ако наистина има експертно мнение, че този проект изобщо трябва да се случи.

Освен това в самите "Ахелой" и "Порой" има общо 10 млн. куб.м вода, което е достатъчно за снабдяване на "ВиК - Бургас" за три месеца. Така те не биха могли да са устойчиво решение при по-дългосрочна суша.

Не на последно място, откритата тръжна процедура ще даде повече прозрачност, отчетност и адекватна конкуренция при избора на изпълнители. А и най-вероятно ще спести средства.

"Към момента има изготвени работни проекти от служители в отдел "Проектиране", уточни инж. Ганчо Тенев, като добави, че предстои процедура по обявяване на обществени поръчки за строителство и надзор. В отговорите си той все пак не уточни дали това ще са процедури за директно възлагане или открити търгове. "Всички договори с изпълнители, протоколи и обявления за възлагането на тези дейности ще бъдат публично достъпни в регистъра на Агенцията за обществени поръчки след приключване на процедурите", пише той.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aij45700558 avatar :-|
    aij45700558
    • - 1
    • + 1

    При толкова дъжд яз. Камчия е на няма и 50 процента. Още 1-2 дена ще има по сериозен приток и после пак ще се усукваме.А при един добър туристически сезон - не ни мърда водния режим. Така, че да се строят алтернативи. Язовирите „Порой“ и „Ахелой“ до преди 10 дена бяха за напояване . Затова са на такова ниско ниво, но вече им измениха статута - за питейно-битово водоснабдяване. Така,че въобще не са за пренебрегване.

    Нередност?
  • 2
    aij45700558 avatar :-|
    aij45700558
    • - 1
    • + 1

    В допълнение - Варна да си направи пречиствателни станции на яз . Цонево, а не да го използва само за напояване. Сравнете им само капацитетите.

    Нередност?
  • 3
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 1

    Язовир Порой - общ обем 45.200 млн. куб.м.
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/ %D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B9_(%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80
    Язовир Ахелой - Общият обем на язовира е 12.700 млн. куб.м
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/ %D0%90%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B9_(%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80)
    Язовир Камчия - Водният обем на язовира е 233,55 млн. куб.м
    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/ %D0%9A%D0%B0%D0%BC%D1%87%D0%B8%D1%8F_(%D1%8F%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%80)

    Т.е. двата малки общо са над 25% от Камчия.
    Само Порой е към 20 % от Камчия. Ако се гледат само числата и няма други доводи, изглежда логично усилията да са насочени към Порой.

    Нередност?
  • 4
    aye44682495 avatar :-|
    aye44682495
    • - 1

    До коментар [#1] от "aij45700558":

    Да бе хубаво да строят. Ама с някаква процедура и ред. Или пак да метнем 60 млн. лв. на някоя държавна фирмичка, която после да награди Джи пи, Хидрострой или Агромах?? Тия пари като салфетки ги хвърляте. Аз като данъкоплатец искам парите ми да иамт ясен ефект

    Нередност?
  • 5
    aij45700558 avatar :-|
    aij45700558

    До коментар [#4] от "aye44682495":

    Сигурно си от Варна и не знаеш за воден режим, но аз съм от Бургас и знам. Естестено, че парите трябва да се усвоят прозрачно. Какво ми пишеш,ей така - колкото да напишеш нещо. Аз също съм данъкоплатец.

    Нередност?
  • 6
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Трябва да се построят тези алтернативни водоизточника, нищо че сега е паднал хубав дъжд. Тази свързаност между язовири и алтернативи трябва да я има. Полагат 500 км газопровод през цяла българия, а тук за няколко километра се чудят. (колко км са 30-40-50 км ?)

    Нередност?
Нов коментар