🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Казва ли властта истината за водата на Варна и Бургас

От няколко месеца и екоминистерството, и регионалното министерство не са предприели реални стъпки, за да има Бургас вода. Планът не става много по-ясен

Управителят на ВиК - Бургас, Ганчо Тенев, кметът на Бургас Димитър Николов, екоминистърът Емил Димитров, регионалният зам.-министър Николай Нанков и кметът на Варна Иван Портних се срещнаха и решиха: Варна няма да взима вода от Камчия
Управителят на ВиК - Бургас, Ганчо Тенев, кметът на Бургас Димитър Николов, екоминистърът Емил Димитров, регионалният зам.-министър Николай Нанков и кметът на Варна Иван Портних се срещнаха и решиха: Варна няма да взима вода от Камчия
Управителят на ВиК - Бургас, Ганчо Тенев, кметът на Бургас Димитър Николов, екоминистърът Емил Димитров, регионалният зам.-министър Николай Нанков и кметът на Варна Иван Портних се срещнаха и решиха: Варна няма да взима вода от Камчия    ©  Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Управителят на ВиК - Бургас, Ганчо Тенев, кметът на Бургас Димитър Николов, екоминистърът Емил Димитров, регионалният зам.-министър Николай Нанков и кметът на Варна Иван Портних се срещнаха и решиха: Варна няма да взима вода от Камчия    ©  Министерство на регионалното развитие и благоустройството
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над четири месеца минаха, откакто за първи път се заговори, че трябва да се предприемат мерки за водоснабдяването на Варна и Бургас и да се осигурят алтернативни източници поради засушаването на язовир "Камчия". Но засега реален прогрес няма. Нивото на водата в язовира, който снабдява двата големи града и няколко по-малки, продължава да пада драстично. Дори повече от очакваното.

Миналия петък в парламента екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро отново повдигна темата с доста крайни изказвания и заяви: "Бургас се приближава и след 6 месеца ще бъде водна криза", а само час по-късно се отметна от позицията си след среща с премиера Бойко Борисов. Реално обаче това е по-близо до истината, отколкото би се искало на гражданите.

Досега решението за водоснабдяването на Черноморието, което Димитров и изобщо властта коментираха в публичното пространство, беше да се пригодят за питейни нужди язовирите "Порой" и "Ахелой", които сега се използват за напояване на земеделски площи и са под контрола на Министерство на земеделието.

Министерският съвет възложи задачата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) като принципал на ВиК операторите. Язовирите трябваше да преминат в МРРБ, а ВиК - Бургас, да изготви проекти. По този план обаче работата се движи изключително бавно. Едва днес в Бургас се е провело съвещание между кмета на Бургас Димитър Николов, директора на ВиК - Бургас, Ганчо Стоев, кмета на Варна Иван Портних, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и екоминистъра Емил Димитров. От него стана ясно, че все пак се предприема нещо - Варна ще се лиши от водата на язовир "Камчия". Защо това не се направи по-рано, ако е било толкова лесен и бърз начин да се пести вода, обаче не се казва.

След това съвещание част от официалната информация беше публикувана в прессъобщение на регионалното министерство, а друга излезе в медиите по изказвания на участниците.

Ето прочит на информацията с контекст:

"Максимално бързо ще направим връзките между язовирите "Порой" и "Ахелой" с "Камчия". По този начин областта дори няма да разбере, че е имало опасност да няма вода. За целта една част от водата, която отива от яз. "Камчия" към Варна, ще бъде пренасочена към Бургас. Ще резервираме вода в язовирите "Порой" и "Ахелой" и така ще осигурим водоснабдяване поне за следващите няколко месеца. ВиК - Бургас, в момента правят ремонти и имаме гаранция, че до 20 февруари те ще са приключили успешно."

екоминистърът Емил Димитров

"Изготвени са графици, за да може да стане максимално бързо."

зам.-министър Николай Нанков

Това, че всичко е "максимално бързо" и има "графици", е уж добра новина. Няма данни ремонтите обаче да са започнали, дори да са възложени, така че не е ясно за какво говори министър Димитров. Според експерти от ВиК сектора няма как за 2-3 месеца да се свърши необходимата работа. По план трябва да се ремонтират язовирните стени, да се изградят пречиствателни станции и помпени станции, както и да се свържат водоемите с водоснабдителната мрежа. Не трябва да се пренебрегва фактът, че в месечния график на МОСВ, който определя колко вода от кой язовир да се използва, за декември е посочено, че в Бургас е нужно "въвеждането на бедствено положение". От това може да се съди, че, както беше случая с Перник, държавата планира да възложи ремонтите без обществена поръчка на някое държавно дружество. В случая с Перник държавната компания "Монтажи" получи без търг договор за изграждането на аварийния водопровод от Мало Бучино.

Впрочем в "Ахелой" и "Порой" има общо 8.8 млн. куб.м полезен обем в момента, а само Бургас използва 3.5 млн. куб.м на месец. Тоест, ако нивото на язовирите не се вдигне драстично, те ще могат да снабдяват града за около 2-3 месеца при криза в "Камчия".

"За Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация "Китка". За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК - Варна. Има вече подписани договори, обществена поръчка. Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на вода от деривация "Китка."

зам.-министър Николай Нанков

Въпросната обществена поръчка наистина е обявена и се финансира по оперативна програма "Околна среда". Има и събрани оферти, но не и избран изпълнител. Тоест тепърва трябва да се отворят ценовите оферти, да се възложи поръчката, да се чака срокът за обжалване, да се подпише договор и да се започне работа. Това ще отнеме месеци, ако не и повече.

Иначе, ако Варна не ползва вода от "Камчия", то Бургас ще е обезпечен с вода за около девет месеца, ако се съди по официалните числа. Изобщо не става ясно обаче кога точно Варна ще спре да взима вода от язовира и дали алтернативата ще е достатъчна и с нужното качество..

"През бюджета на "Българския ВиК холдинг" ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите "Порой" и "Ахелой" към водоснабдителната система на Бургас."

зам.-министър Николай Нанков

Източник на финансиране има - това е добра новина, но няма информация каква е стойността на това финансиране. От отговори на ВиК - Бургас, до "Капитал" отпреди близо два месеца става ясно, че стойността на работата ще бъде изяснена, след като експлоатацията на язовирите премие към ВиК - Бургас, и бъдат завършени проектите. Към 9 октомври идейният проект още се изработваше, казаха от ВиК - Бургас, за "Капитал". Около месец по-късно според интервю с Илиян Илиев от ВиК холдинга проектите още не бяха готови. Към 6 ноември регионалното министерство отговори на въпрос на "Капитал", че язовирите "към настоящия момент се стопанисват от "Напоителни системи". Миналата седмица, когато екоминистърът говореше по темата в парламента, стана ясно, че Министерство на земеделието още стопанисва водоемите.

Сумата не е коментирана официално, въпреки че числото 60 млн. лв. циркулира без особена аргументация.

Повече по темата за аварийните планове за ВиК сектора четете в седмичния брой на "Капитал".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 3

    "Казва ли властта истината за водата на Варна и Бургас"?
    Отговорът е НЕ!

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 2

    Като пресъхнат чешмите (недай си Боже) на бургазлии и варналии, ще се разбере истината,просто тогава ще е късно обаче...

    Нередност?
  • 4
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 4

    Пак всичко закърпено в последния момент. Признак преди всичко на едно важно качество - простотия. С тази разлика, че докато другаде да си прост не е хубаво, при нас по високите етажи се счита за добродетел. На следващите избори не забравяйте пак да подкрепите простаците!

    Нередност?
  • 5
    silverman avatar :-|
    silverman

    За Варна вода ще има, но ще е по-скъпа! За Бургас, ако даде Господ!
    Какво още не е ясно?

    https://trud.bg/ %D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%B6-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%BC-%D0%BD%D0%BE-/

    Нередност?
  • 6
    silverman avatar :-|
  • 7
    gmw46695127 avatar :-|
    gmw46695127
    • - 1

    The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

    Нередност?
Нов коментар