🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За едни 60 млн. лв. ли става въпрос?

Спорът между ВиК-тата на Варна и Бургас и екоминистерството за потенциална водна криза по Черноморието е с неясна причина

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро насочва вниманието към проблема с водата по Черноморието, но и настоява да се изразходват 60 млн. лв. от бюджета за решението му.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро насочва вниманието към проблема с водата по Черноморието, но и настоява да се изразходват 60 млн. лв. от бюджета за решението му.
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро насочва вниманието към проблема с водата по Черноморието, но и настоява да се изразходват 60 млн. лв. от бюджета за решението му.    ©  Юлия Лазарова
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро насочва вниманието към проблема с водата по Черноморието, но и настоява да се изразходват 60 млн. лв. от бюджета за решението му.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Застраховка или опит за харчене на 60 млн. лв. - това са двете възможности, които обясняват защо тази седмица се стигна до конфликт за водоснабдяването на Черноморието.

Темата колко вода имат Варна и Бургас, бездейства ли някой по казуса с водоснабдяването и има ли изобщо риск от режим в момента се превърна в бойно поле между екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро от едната страна и ВиК операторите на Бургас и Варна и областния управител на Варна от другата. Ревизоро от няколко месеца казва, че има риск от воден режим за градовете по Черноморието, защото водата в язовир "Камчия" е твърде малко. Местните институции пък твърдят, че няма нужда от паника.

Добрата новина е, че за последния месец полезният обем на язовир "Камчия" се е увеличил с 10% и към 6 януари в него вече има 47 млн. куб.м, или за около осем месеца, ако повече не вали. Лошата е, че настана суматоха между институциите и изобщо не е ясно защо по темата има толкова полярни мнения сред тях. Това, разбира се, тревожи обществото, което и бездруго няма много доверие у тях.

Едно от обясненията е, че Емил Димитров не иска да изпадне в ситуацията на Нено Димов отпреди година, който беше арестуван заради водната криза в Перник. Освен това обаче от месеци циркулира идеята за авариен план за 60 млн. лв., с който да се осигури алтернативен водоизточник на вода за Бургаския регион - чрез съоръжения и ремонти на язовири "Порой" и "Ахелой". Ревизоро е сред най-големите му публични защитници, неясно защо, и зададе краен срок за изграждане през февруари, който дори теоретично е нереалистичен.

Има ли проблем изобщо

Екоминистърът обвини ВиК - Варна, че не е намерило алтернативен водоизточник на язовир "Камчия" в продължение на цяла година. "Вместо предложения и ефективни действия от страна на ВиК - Варна, и областния управител на Варна започна кампания, с която да прикрият бездействието си от началото на годината, и продължи използването на количества от яз. "Камчия", като се отбелязваше публично, че в случай че се ограничи ползването на води от язовира, цената на водата ще се увеличи между 4 и 11 пъти, както и че Варна ще остане без вода", пише в графика за водоползване на язовирите екоминистърът. Ревизоро твърди, че на 1 декември 2020 г. е поставен въпросът защо една година ВиК - Варна, не е предприела действия, след като е дал такова предписание. Проверка на "Капитал" в графиците за водоползване обаче показва, че препоръката да се търсят алтернативи се появява едва през юли 2020 г.

В графика за декември 2020 г., изготвен към 1-во число на месеца, МОСВ отпуска на ВиК - Варна, 2.5 млн. куб.м, но на 14 декември изведнъж ги намалява с 1 млн. куб.м. "Капитал" попита министерството защо се е наложило това, но засега няма отговори.

На пресконференция вчера управителите на ВиК - Бургас и Варна, Ганчо Тенев и Валентин Вълканов, както и областният управител на Варна Стоян Пасев обясниха, че риск от воден режим няма. "Дори и при достигане до 8 млн. кубика средно потребление през летните месеци, водата в язовира ще е достатъчно най-малко до края на 2022 година", каза Ганчо Тенев, цитиран от "Фокус". Същото потвърдиха и Вълканов, и областният управител. Ако наистина имаше риск от криза, би било странно тримата да излязат и категорично да успокоят обществото, тъй като те биха носили публичната, а и вероятно наказателна отговорност оттук насетне. Разбира се, кризата в Перник показа как много от отговорните в държавната администрация, които не са предприели действия, получиха мълчалива защита по казуса.

Пред "Капитал" Вълканов уточни, че няма обяснение за думите на Димитров относно бездействието на операторите, тъй като не са получавали писма от екоминистерството. "Ние имаме принципал - Министерството на регионалното развитие. Освен това сме предприятие, което е регулирано от КЕВР. Тоест ние се отчитаме на когото трябва", заяви той. Управителят на ВиК - Варна, обясни още, че екоминистърът и регионалният министър могат да си комуникират на тяхното ниво, а след това вече собственикът в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да възлага задачи на водните дружества.

Относно допълнителните инвестиции и алтернативни водоизточници Вълканов изтъкна, че дружеството има и петгодишен бизнес план, както и изпълнява ремонт на помпена станция "Девня", а не е "в момента какво му скимнало на г-н Вълканов да прави и той да реши проблеми за 50-60-100 млн. лв.".

Защо се случва това

Една възможна хипотеза защо Емил Димитров така активно шуми по темата е да се презастрахова. При голямата водна криза на Перник бившият екоминистър Нено Димов беше арестуван по обвинение за безстопанственост и престоя в следствения арест повече от три месеца.

Не е изключено обаче поведението му да има връзка със скъпия проект за язовирите "Ахелой" и "Порой", на които трябва да се ремонтират язовирните стени, да се изградят пречиствателни станции и помпени станции, както и да се свържат водоемите с водоснабдителната мрежа, за да могат да се ползват за питейни нужди. Това "удоволствие" прогнозно ще струва 60 млн. лв., като след като е обявено бедствено положение в Бургас, парите ще се похарчат без търг и прозрачност.

Екоминистърът обаче няма да възлага проекта - той премина под контрола на ВиК - Бургас, което е под шапката на регионалното министерство, тоест не е пряко свързано с проекта. Но на 1 декември 2020 г. той обяви, че е дал срок до 20 февруари 2021 г. да се изпълни планът. Димитров заяви пред БНТ на 5 януари, че няма риск от воден режим за Варна, но попита риторично: "Но на 20 февруари, като няма водопровод, нали знаете какво ще стане?" Така екоминистърът от квотата на "Обединени патриоти" се превърна в единствения от управляващите, който публично упражнява натиск проектът да се случи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    silverman avatar :-|
    silverman

    Водна криза във Варна няма да има! Девненските извори могат изцяло да захранят Варна и без капка вода от яз. Камчия! Друг е въпросът, че водата от Камчия е многократно по-евтина!

    Нередност?
Нов коментар