Как да се застраховаме от фалит на криптоборса

Най-добрият вариант е след сделка по покупка на виртуална валута тя да се прехвърли на хардуерен портфейл

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Знанието как да местите вашите криптовалути е от основно значение за управлението на риска.
  • Тези, които се интересуват от най-сигурното съхранение, трябва да обмислят използването на хардуерен портфейл.
  • Рисковете на това са по-ниска ликвидност, която да ви забави при продажба на най-добра цена.

Фалити на борси или бягство на техни създатели са оставили не един или двама техни клиенти на сухо със значителни загуби. Изпадането в несъстоятелност на FTX беше поредният трус, който остави клиентите й с блокирани средства, а други започнаха да ги теглят, притеснени от други конкурентни платформи.

За разлика от традиционните пазари на корпоративни книжа, където те се съхраняват от лицензирани депозитарни институции и фалит на борса посредник не би трябвало да доведе до загубата им, при криптоплатформите има такъв риск. Има обаче и решение.

Ако намерението ви е да спекулирате с цифрови активи или искате да търгувате с ливъридж, борсите са неизбежни. Много по-безопасно обаче е да съхранявате цифровите си активи в хардуерни портфейли, след като сте ги купили от борса - всяка платформа е длъжна да ви предоставя възможност, за да ги преместите при свое желание. Това е и доказателство, че срещу парите ви стоят реално купени криптовалути. Също така е важно да знаете как да изтеглите във фиатни пари.

Всеки хардуерен портфейл съдържа частен ключ, без който собственикът няма достъп до валутите си. Частният ключ представлява число или 12 до 24 думи, които генерират това число, което изпълнява функции за сигурност, подобно на паролите, които използваме в ежедневието си.Ако загубите частния си ключ или думите си, няма връщане назад или някого на когото да поискате "смяна на паролата" и вашето крипто ще бъде изгубено завинаги.

Без значение какъв портфейл използвате, вашият биткойн или алткойн винаги ще се съхранява на адрес в съответния блокчейн. С личните си ключове можете да го преместите на нов адрес, като например да върнете някаква сума до криптоборса, ако ви се наложи да търгувате или продавате, и т.н. За да сте сигурни, че ключовете са наистина частни и няма никаква възможност да ви хакнат, те трябва да бъдат създадени офлайн и да не се запазват на дискови пространства, както и да не се споделят по имейли или чатове в социални мрежи.

Най-голямата опасност в криптосигурността е отделният потребител да загуби частния ключ или той да бъде физически откраднат. Тоест ако крадци влязат у вас и видят вашите думи, написани на тефтера на масата, те също ще имат достъп до средствата ви, дори след като са на хардуерен портфейл.

Ако оставите частните ключове за вашите криптоактиви на попечителство на централизирана борса, вие технически не притежавате споменатите активи. Тогава гаранцията за сигурността на вашия актив е толкова голяма, колкото платежоспособността на борсата. Със спирането на тегленията фалиралата борса FTX болезнено напомни това.

Как да прехвърлите вашите монети от борса в портфейл и обратно

Всяка платформа за попечителство има свои собствени структури на потребителски акаунти. Отворете своята борсова сметка и навигирайте през менюто, докато стигнете до страница, наречена тегления. Изберете монетата, която искате да изтеглите. Уверете се, че е в правилната мрежа, например Bitcoin не трябва да се изпраща като ERC20.

Поставете адреса за теглене и завършете потвържденията за сигурност, които предварително би трябвало да сте създали. Повечето борси документират подробно процеса на теглене, така че е най-добре да се консултирате предварително с техните ръководства, ако това е нещо, което правите за първи път.

Обикновено ще бъдете таксувани с фиксирана такса или процент от борсата, за да получите попечителство върху вашите монети. Това често е много по-високо от действителната такса за транзакция на съответната мрежа, която използвате, и в повечето случаи е приличен източник на печалби на борсите - дори се счита за бариера към по-големи тегления. Изчакването да натрупате повече капитал в крипто, преди да изтеглите, може да означава по-ниска такса, но колкото по-дълго вашите монети стоят на борсата, без да правите нищо с тях, толкова по-голям е рискът.

Кой портфейл си заслужава

Студеният портфейл е най-сигурният начин да защитите богатството си по отношение на криптовалутите, тъй като държи вашите токени офлайн. Хардуерните портфейли нямат връзка с интернет, което драстично намалява способността на хакерите и киберпрестъпниците да имат достъп до вашите активи, като ги пазят в безопасност и сигурност.

Някои от най-популярните устройства за хладилно съхранение са базирани на хардуер като Ledger Nano S и Trezor Model One. Освен това тези устройства предлагат по-добро управление на риска и контрол от борсите. Когато държите крипто в студен портфейл, то изцяло ви принадлежи, давайки ви свобода да продавате и търгувате, когато искате, както искате и с когото искате.

Компромисите да оставите криптото си на борса

Без достъп до вашия биткойн вие губите всички свойства, които го правят специален отвъд инвестиционната му цел - не можете да изпращате или харчите свободно, а и може да бъде и принудително продаден в случай на ликвидация. Вашите транзакции могат да бъдат замразени или блокирани. Достъпът до вашите криптовалути може да бъде "изключен" в един момент...

Какви рискове носят борсите

Много хора започват своето крипто инвестиционно пътуване, като отворят акаунт в борса като Coinbase или Binance, но използването им не остава без рискове. Примери за това могат да бъдат следните: Борсата внезапно спира продажбите и тегленията, като по този начин блокира за неопределено време достъпа до вашата криптовалута. Борсата става неплатежоспособна, както стана с FTX и неговия FTT токен. Борсата претърпява прекъсване, спиращо достъпа ви до нейната платформа и вашите криптовалути. Самият обмен се оказва схема, какъвто беше случаят с QuadrigaCX и някои други ранни обмени. Криптоборсата е хакната, което кара борсата да ликвидира активите си, като по този начин прави потребителите неспособни да получат достъп до своите крипто, както беше в случая с Cryptopia.
Все още няма коментари
Нов коментар