Биткойн остава силно волатилен на фона на банковите проблеми в САЩ

Цената на най-голямата криптовалута е около 28 хил. долара заради проблемите в банковия сектор и предстоящото решение на Фед за лихвите

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Докато пазарът на криптовалути е подложен на колебания, биткойн (BTC) се запазва близо до нивото на подкрепа от 28 000 долара, а цената му е силно повлияна от настроенията преди срещата на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) и опасенията за стабилността на банковия сектор в САЩ. Цялата ситуация доведе до по-силен долар.

От 25 април до 1 май цената на биткойн претърпя значителна волатилност, като стойностите варираха от 27 200 до 30 000 долара. Въпреки че това движение от 10.5% доведе до ликвидации на BTC фючърси на стойност 340 млн. долара, ако гледаме в перспектива, цената на биткойн се е повишила със 72% от началото на 2023 г. За сравнение, индексът на фондовия пазар S&P 500 е спечелил само 9%.

Нарастващите опасения относно въздействието на First Republic Bank

Двойката BTC/USD продължава с низходяща тенденция. В началото на седмицата правителството на САЩ продаде First Republic Bank на JPMorgan Chase, превръщайки това във втория най-голям банков фалит в историята на САЩ. С нарастването на подозренията относно легитимността на този ход, реакцията на биткойн се различаваше от отговора му на предишната банковата криза през март, а той продължи да поевтинява въпреки предупредителните признаци за друг кредитор, който потенциално може да е в беда. Тук трябва да отбележим, че една от идеите за биткойн още от самото му създаването, е да бъде силен на фона на банкова несигурност.

Again we're getting a correction going into FOMC? pic.twitter.com/dg2tRL6Tlm

- Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) May 1, 2023

Цените на американските акции останаха стабилни в понеделник, оставяйки пазарите на криптовалута в по-волатилния край на спектъра на рисковите активи. Тъй като решението на Федералния резерв за лихвения процент е насрочено за 3 май, търговците обмислят възможността за по-нататъшен спад. Пазарите вече са оценили повишение от 0.25% като почти сигурно, въпреки банковата нестабилност, като FedWatch Tool на CME Group оценява вероятността на 94%.

Кризата на First Republic Bank: Потенциален домино ефект

Изпълнителен директор на J.P. Morgan Asset Management, Боб Микеле, изрази загриженост относно работата на регионалните банки в САЩ, когато изтекат програмите за спешно кредитиране на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC) и Федералните банки за жилищни кредити (FHLB). На 27 април в свое интервю пред Bloomberg, той предупреди, че евентуалният колапс на First Republic Bank може да предизвика домино ефект върху цялата банкова индустрия.

Той добави, че проблемите с ликвидността на First Republic, причинени от значителни изходящи потоци на депозити, не са ограничени до самата банка, но биха могли потенциално да повлияят на цялата индустрия. Според него проблемите, с които се сблъска First Republic Bank, никога не е трябвало да се случват, като се има предвид, че банкирането е най-силно регулираната и капитализирана индустрия в световен мащаб.Той посочи високите разходи за живот като основен фактор, допринесъл за неотдавнашната банкова криза.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    balada avatar :-?
    balada
    • + 1

    Няма как биткойн да остане стабилен, при толкова много и то противоречиви икономически и финансови фактори. Това което статията описва е само върха на айзберга погледнат някъде от космоса. Обратното по-скоро би било странно. Или не?

    Нередност?
Нов коментар