🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Регулаторите ще изплатят всички депозити в SVB, a криптопазарът се стабилизира

Bitcoin, Ethereum и повечето стейбълкойни бързо се възстановяват след тежката си загуба през уикенда

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Американските регулатори решиха да спасят всички депозити на фалиралата банка, имат подкрепата и на Байдън
  • HSBC купи за 1 паунд британското поделение на SVB и изплаща депозити от днес нормално
  • Крипто пазарът се стабилизира, а водещите стейбълкойни, които загубиха връзка с долара, почти я възстановиха

След изключително изненадващите събития от петък криптоинвеститорите се окуражиха през уикенда от решението на федералните регулатори да възстановят изцяло всички депозити във фалиралата Silicon Valley Bank (SVB). Стейбълкойнът USDC загуби връзката си с долара за повече от 2 дни. В събота компанията за разплащателни технологии Circle Internet Financial заяви, че ще "покрие всеки недостиг" в активите, подкрепящи своя стейбълкойн USDC, в случай че не получи целия резерв от 3.3 млрд. долара, който държи в Silicon Valley Bank.

В публикацията в блога на Circle се казва, че "ще застане зад USDC и ще покрие всеки недостиг, използвайки корпоративни ресурси, включвайки външен капитал, ако е необходимо", и че Circle ще възстанови нормалните си операции още днес (понеделник, 13 март). Стойността на стейбълкойна падна до 88 цента преди обявяването на Circle, след това отскочи до 95 цента и след съвместното изявление на министъра на финансите в САЩ вече се търгуваше над 99 цента.

Спасителни операции

Според информация от Reuters приблизително 85% от вложителите на SVB са държали парите си в сметки, които не са застраховани от FDIC, което означава, че без федерални действия или директно закупуване на банката тези средства са могли да бъдат невъзстановими. В съвместно изявление в неделя министърът на финансите на САЩ Джанет Л. Йелън, председателят на борда на Федералния резерв Джером Х. Пауъл и председателят на FDIC Мартин Дж. Грюнберг заявиха, че след преценка на препоръките на FDIC, Федералния резерв и консултация с президента на САЩ Джо Байдън Йелън има зелена светлина да предприеме нужните действия, позволяващи на FDIC напълно да защити всички вложители. "Днес предприемаме решителни действия за защита на икономиката на САЩ чрез укрепване на общественото доверие в нашата банкова система", се казва в изявлението.

В специална операция във Великобритания пък стана ясно, че HSBC е закупи британското поделение на SVB. Цената на сделката е 1 паунд. В официално съобщение на британското правителство се казва, че клиентите на банката ще имат свободен достъп до депозитите си от днес. По данни на Bloomberg кредитният портфейл на SVB UK е за 5.5 млрд. паунда, а депозитите са 6.7 млрд. долара. През миналата година поделението е с печалба от 88 млн. лири преди данъци. В тревожно писмо през уикенда представители на стартъп сектора на Великобритания обявиха, че ако компаниите нямат достъп до средствата си, предстоят фалити, а секторът ще се върне с 20 години назад.

Крипто стабилизация

Биткойнът вече се търгува за 22 300 долара, което е повече от 9% увеличение през последните 24 часа според данни от Coingecko. Най-голямата криптовалута падна под 20 000 рано в петък, тъй като клиентите на SVB масово изтеглиха парите си, стимулирайки Калифорнийския отдел за финансова защита и иновации да затвори институцията, централен играч в световния технологичен сектор. Ръководителят на най-голямата криптоборса Binance коментира 3-те последователни фалита на няколко банки в кратък период от време, подчертавайки, че банките също могат и фалират.

- CZ 🔶 Binance (@cz_binance) March 13, 2023

Ethereum също възвърна стойността си и в момента се търгува за 1601 долара, което е с 9.2% повече от неделя по същото време. Други основни криптовалути, които също бяха тежко засегнати миналата седмица, тъй като въздействието върху криптоиндустрията от срива на SIVB стана очевидно, също се възстановиха през уикенда, като основният им скок дойде в нощта на неделя срещу понеделник. Повечето стейбълкойни почти напълно са възстановили връзката си с долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    balada avatar :-|
    balada
    • + 1

    "Така работи капитализмът", Джо Байдън.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    "Лошата" държава пак спасява "добрите" частници.

    Нередност?
Нов коментар