🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да разпознаем и да се предпазим от крипто измами

Манипулациите и схемите, известни като скам, с виртуални валути постоянно се увеличават

Крайната цел на измамниците може да бъде от манипулация, през кражба на лични данни и източване на криптопортфейл или просто продажба на фалшив продукт
Крайната цел на измамниците може да бъде от манипулация, през кражба на лични данни и източване на криптопортфейл или просто продажба на фалшив продукт
Крайната цел на измамниците може да бъде от манипулация, през кражба на лични данни и източване на криптопортфейл или просто продажба на фалшив продукт    ©  Shutterstock
Крайната цел на измамниците може да бъде от манипулация, през кражба на лични данни и източване на криптопортфейл или просто продажба на фалшив продукт    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Крипто пространството предизвика още измами и донесе нова вълна от наивни инвеститори
  • В желанието за бързи печалби е добре да се подхожда с повишено внимание, тъй като измамници и скамъри дебнат отвсякъде
  • Някои от схемите са добре познати от векове и са прилагани в традиционните финанси

Бумът на фондовите и крипто пазарите през последните години вкара много нови индивидуални инвеститори в този сегмент. С търсенето на доходност обаче се активизираха и измамниците, които търсят всевъзможни начини да стигнат до портфейлите на инвеститорите или да ги въвлекат в на пръв поглед апетитни схеми.

Промени се фундаментално и начинът, по който се случва това, както и разнообразието, но като цяло стари схеми се усъвършенстват, използвайки новите технологии, жажда за бърза печалба на съвсем неопитни инвеститори и липсата на регулации.

Крайната цел на измамниците може да бъде най-различна - от манипулация, през кражба на лични данни и източване на криптопортфейл, до просто продажба на фалшив продукт. Всички схеми са известни като скам, като техният брой и разновидности са много и най-различни.

Pump and dump

Една от най-известните скам схеми за манипулация е Pump and dump (изпомпване и изхвърляне). Съществува от няколко века - от зората на търговията с акции, но днес успешно се прилага и с крипто активи. Това е организирана схема от няколко лица, които популяризират даден актив чрез слухове, препоръки и неверни твърдения. След което ги продават, когато цената им се повиши в резултат на повишения интерес. В крипто света днес обикновено става въпрос за малко известни токени, зад които не стои нищо. Често в тези измами се включват волно или не известни личности, които имат много последователи в социалните мрежи.

Един от най-известните случаи е с боксьора и блог звезда Джейк Пол, музиканта Ник Картър и токена SafeMoon, създаден в BNB Chain. През март 2021 г. бяха пуснати за продажба първите от тях и за около месец цената им скочи с 21 000%, но малко след това се срина заради разкрития, че определени обещания не са били спазвани. Засега срещу тях има само заведени колективни искове през последните месеци и предстои всичко да се реши в съда. В тях се твърди, че са въвлечени знаменитости, които да правят заблуждаващи реклами и твърдения.

Как работи: Обикновено схемата започва с организатор, който събира влиятелни хора в частна група онлайн. Там те координират изкупуването на целевия крипто актив, но по начин, който избягва покачване на цените, за да не направи впечатление на пазара. След като придобият достатъчно токени и вече са готови да изпомпват актива, идва моментът, в който трябва да накарат широката публика да започне да купува.

Организаторите на схемата започват да координират слухове, дезинформация или шум, за да увеличат изкуствено интереса към актива, а от там и неговата цена. Често посланията са, че новите инвеститори може да са следващите милионери.

Предпочитаното средство за комуникация са социалните медийни платформи или приложенията за анонимни съобщения като Telegram и Discord. Имената на известни личности видимо е гаранция за бъдещ успех на инвестицията.

И след като цената на актива е била повишена достатъчно от нищо неподозиращите заблудени инвеститори, организаторите продават актива на високи цени, обирайки печалбите. А за наивните инвеститори остава един обезценен актив.

На практика Pump and dump си е една Понци схема, както и откровена манипулация на пазара.

Това, което прави криптото особено податливо на този трик, е, че за организаторите не е нужно да търсят усилено слабо търгувани крипто активи. Те могат просто да ги създадат. Бариерата за навлизане на пазара за създаване на нова криптовалута е само малко проучване и знания за кодиране.

Проблемът идва и поради факта, че криптовалути са нерегулирани, което трудно може да доведе до бърза реакция и санкции от страна на регулатори, както е на традиционните пазари. Човек или група може да създаде токен и да направи безумни твърдения относно използването му и е малко вероятно те да се сблъскат с последствия, когато тези твърдения се окажат нищо друго освен просто фалшиви обещания.

Например няколко членове на FaZe Clan, група за електронни спортове и инфлуенсъри, популяризираха нова криптовалута, наречена SaveTheKids, през лятото на 2021 г. Монетата обещаваше да помогне на децата по света, но се оказа не повече от проста измама. Организаторите и инфлуенсърите избягаха със стотици хиляди долари, а техните последователи се оказаха с безполезно крипто. На нито едно дете не е оказана помощ.

Сигнали, че има нещо гнило!

Много често заблудите към инвеститорите се въртят около три основни обещания - гарантирани са висока доходност, реклама, че въпросното крипто е супер сигурен и ще реши разплащателни проблеми в реалния живот, както и включването на звезди в популяризирането му.

Често сигнална лампа може да бъдат и специфични и високи такси, както и ограничения при притежаване на актива. В случая със SafeMoon например е налаган данък продажба от 10%, ако тя се случи преди определен срок. На новите купувачи това се обяснява с факта, че инвестицията е дългосрочна, както и че част от тези 10% отиват в пуловете за ликвидност.

Именно разкрития, че това не се случва, доведе до срив на цената на SafeMoon преди повече от година. Също така основателите на токена създадоха втора версия на токена през декември 2021 г. и наложиха 100% данък върху всички транзакции, които са използвали старата оригинална версия. Според жалбите в съда това е довело до загуби за милиони.

И в крайна сметка никога не вярвайте на знаменитости, когато ви говорят за финанси или нови продукти, още повече създадени в крипто пространството, защото и самите те може несъзнателно да са подведени от злонамерени лица.

Новите трендове

Атаки по телефона - Популярно престъпление, което се извършва срещу търговците на криптовалута. Мошениците следят социалните медии в търсене на дискусии в групи, свързани с крипто, в които членовете публикуват имейл адреси и телефонни номера за по-бърза връзка. Може да се навъртат и на физически срещи, организирани в тези групи. След това хакерите използват различни техники от типа social engineering. Най-честите атаки от този тип имат за цел да стреснат жертвата, като я приканят да предприеме действие, което е полезно за хакерите.

Rugg pull - Това е нов вид измама, включваща криптовалута. Името идва от израза "издърпване на килима". Ето как работи: разработчикът привлича инвеститори към нов проект за криптовалута, след което се оттегля, преди проектът да бъде изграден. Това оставя инвеститорите с безполезна валута, a разработчикът - с техните парички. Доста е близко като поведение до pump and dump, като дори в една от жалбите срещи знаменитостите от SafeMoon се твърди, че те са се опитали бавно да издърпат килима и така да извлекат печалбите си.

Фалшиви борси - те мамят потенциалните жертви, представяйки се за легитимни платформи. Рискът с тях е, че ако бъде направена инвестиция, потребителите може да бъдат помолени да платят високи първоначални такси, преди да им бъде дадена подвеждаща информация чрез фалшифициран портал за търговия, показващ манипулирани сделки от борсата. След това клиентите могат да получат обаждания, да бъдат притиснати чрез други средства да инвестират повече или да бъдат подтикнати да го направят с фалшиви сделки, показващи изключителни печалби. Ако бъде направен опит за теглене на средства, потребителите могат да се сблъскат с поредица от пречки, като необявени такси или фалшиви данъци. Може дори да открият, че парите им са изчезнали напълно.

Фалшив гуру - Фалшивите интернет гурута знаят, че много хора отчаяно искат да променят живота си. Те признават, че има много пари, които трябва да бъдат направени. И така, измислят си личен опит и CV, за да изглеждат като авторитетна фигура, и след това таксуват стотици (или хиляди) долари за курс, който е съставен набързо в преследване на бърза печалба. Дават нереалистични обещания, които са твърде добри, за да бъдат истина.

Виждаме тези видове реклами в YouTube, Facebook и други социални медийни платформи през цялото време: "Правете $25k на месец, без да се налага да вършите никаква работа." "Станете по-привлекателни за мъжете или жените, без да се налага да подобрявате своята личност или външен вид." Преди да кликнете върху реклама или да предоставите информацията за кредитната си карта, отделете малко време, за да помислите дали представянето на продукта е твърде добро, за да е истина. Ако отговорът е да, това вероятно е измама. Проучете бизнеса им и проверете дали има съобщения за измами или измами. И разбира се, не се разделяйте с парите си, ако смятате, че нещо изглежда дори малко подозрително.

Фалшива работа - Публикува се фалшива обява за работа в социалните медии или в сайт за търсене на работа. Измамникът може да използва името и логото на известна организация, за да примами потенциалните марки. В някои случаи те дори могат да проникнат в системата за електронна поща на организация, така че всеки имейл с информация за работа да изглежда легитимен и надежден. Следва интервю за тези, които отговарят, по телефона или онлайн чрез нещо като Google Hangouts. Търси се чувствителна лична информация (напр. социално осигурителен номер, номера на банкови сметки).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pdr441109238 avatar :-|
    Ваниела

    Бистра е страшно подмолна жена и не бива да се занимавате с нея. Тя ще направи всичко възможно да ви подхлъзне да си инвестирате парите в глупости ...

    Нередност?
  • 2
    aou501110385 avatar :-|
    Наталия

    Жените сме доста злобни и манипулативни същвства, но при Бистра тези две качества са доста силно изявени. Нямам думи за нея ...

    Нередност?
  • 3
    wuf451093161 avatar :-|
    Дарина

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
Нов коментар