SEC продължава да оказва регулаторен натиск, този път срещу Uniswap

Напрежението между криптоиндустрията и комисията за ценни книжа и борси е във върховата си точка

AI Капитал
AI Капитал
AI Капитал
AI Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) ще предприеме действия срещу най-голямата децентрализирана борса Uniswap и вече е изпратила известие, което служи за уведомление тип "подгответе се за глоби и регулационен натиск или ще се видим в съда". Това от доста време не се приема за заплаха от никого в криптопространството, защото след случая FTX, когато SEC се активизира, за да покаже проактивност и ангажираност за защитата на криптопотребителите, практически нищо не се е променило. Водени са битки срещу Binance, Kraken, Ripple, Tether, Gemini, Terraform, Coinbase, Nexo и всички завършват с едва 2 различни сюжета - глоба от страна на регулатора и twitter пост от страна на криптобизнеса, който да обяснява как всичко е дори по-добре от преди или съдебно дело, което винаги се губи от SEC.

В X главният правен директор на Uniswap Марвин Амори потвърди известието на регулатора на 10 април. "Днешното известие срещу Uniswap е разочароващо, но не е неочаквано", написа Амори. Wells notice е официално уведомление, издадено от SEC, за да информира компания или физическо лице, че персоналът на регулатора възнамерява да препоръча принудителни действия срещу тях. Това известие дава възможност на получателя да предостави писмено обяснение или аргумент ("Подаване на Wells") защо не трябва да се предприемат подобни действия.

And we're ready to fight

This is the latest political effort to target even the best actors in crypto like Uniswap and Coinbase

All Uniswap products and the Uniswap Protocol are unaffectedhttps://t.co/i2p5LubELk

- Uniswap Labs 🦄 (@Uniswap) April 10, 2024

Uniswap позволява автоматизиран обмен на токени в блокчейна на Ethereum, давайки възможност на потребителите да разменят няколко криптотокена, без да се нуждаят от традиционни посредници като централизирани борси. На практика SEC разследва Uniswap Labs, основният разработчик на Uniswap, от 2021 г. насам. Децентрализираната борса досега е премахвала няколко токена от своята платформа, позовавайки се на нарастващия регулаторен натиск, с идеята да "свърши добро" в лицето на регулаторите след тяхна молба.

SEC влиза в загубена битка

Като част от своята защита Uniswap Labs по-рано твърдеше, че е само разработчикът на софтуер, отговорен за изграждането на визията към приложението. "Front-end" е отделен от самия протокол Uniswap, който е автономен код, пуснат за обществено ползване. Макар да изглежда, че "пуснат на свобода", подобен протокол не може да бъде спрян и единствено е нужно вярата на потребителите да остане силна и те да продължат да използват услугите му, комисията може да започне да замразява и блеклиства портфейли, да повдига дела над криптоборси и да задържа средства, както направи с TornadoCash - протокола, предназначен за по-голяма анонимност на Ethereum.

- Marvin Ammori (@ammori) April 10, 2024

"Протоколът Uniswap, уеб приложението и портфейлът не отговарят на правните дефиниции за обмен на ценни книжа или брокер", каза Амори, добавяйки, че протоколът приветства "регулациите за крипто - и ясното върховенство на закона, което очакваме в САЩ - не произволно налагане и продължаваща злоупотреба с власт".

Докато SEC разкрива най-новите си правни действия срещу Uniswap, Европейският съюз напредва в регулирането на пазарите на криптоактиви (MiCA) върху протоколите за децентрализирано финансиране (DeFi), включително техните front end-и. Регулаторът на ЕС трябва да изготви доклад до 30 декември 2024 г., оценяващ осъществимостта на конкретни разпоредби за децентрализирания финансов пазар. Докладът ще изследва как децентрализираните системи, особено тези без ясен издател или доставчик на услуги, трябва да бъдат регулирани в региона.

Цената на Uniswap се понижава с над 16%, дори след обещанието на Uniswap Labs да се бори със заплахата от SEC. Говорител на SEC каза пред Cointelegraph, че не коментира "съществуването или несъществуването на възможно разследване".

Главният съветник на Consensys и директор по регулаторни въпроси Бил Хюз написа на X, пояснявайки, че служителите на SEC трябва първо да получат одобрение на делото от петимата комисари на агенцията, включително председателя Гари Генслер. Самият Гари Генслър бързо се превърна в мийм.

"Първо беше Рипъл. После Етериум, сега наново. Още унижения за SЕС в съдебните зали предстоят. Не им ли омръзна да са вечно губещи, все пак са маркова, голяма институция?", се коментира в българските криптогрупи.

"Всички знаем, че председателят иска да ги съди и двама комисари ще се съгласят, а двама ще се противопоставят, пише Хюз. Така че делото е предречено, макар и все още не е факт."

Той посочи и решението на съдията от миналия месец в делото на SEC срещу Coinbase, което установи, че SEC не е успяла да установи, потвърди или докаже, че Coinbase е извършвала брокерска дейност чрез своя децентрализиран портфейл. Самият факт, че съдия вече е решил, че подобна услуга (Coinbase Wallet) не е брокер, е изключително добър знак за Uniswap да победи по същите обвинения.

- paulgrewal.eth (@iampaulgrewal) April 10, 2024

На пресконференция в сряда следобед главният оперативен директор на Uniswap Мери-Катрин Лейдър и главният правен директор Марвин Амори казаха пред репортери, че съдържанието на известието е фокусирано върху това, че Uniswap действа като нерегистриран брокер на ценни книжа и нерегистрирана борса за ценни книжа. Остава неясно дали токенът на Uniswap, UNI, е замесен като потенциално "security" в известието на SEC.

"Уверен съм, че продуктите, които предлагаме, са законни и че нашата работа е от правилната страна на историята", пише Адамс. "Но от известно време стана ясно, че вместо да работи за създаване на ясни, информирани правила, SEC реши да се съсредоточи върху атакуването на дългогодишни добри актьори като Uniswap и Coinbase. И всичко това, оставяйки лошите актьори като FTX да се изплъзнат."

"Разочарован съм, че SEC, изглежда, е по-загрижена за защитата на непрозрачните системи, отколкото за защитата на потребителите. И че ще трябва да се борим с правителствена агенция на САЩ, за да защитим нашата компания и нашата индустрия", пише Адамс. "Тази борба ще отнеме години, може да стигне до Върховния съд, а бъдещето на финансовите технологии и нашата индустрия виси на косъм. Ако сме заедно, можем да спечелим. Мисля, че за свободата си струва да се борим. Мисля, че си струва да се борим за DeFi."

Регулиране чрез натискане на бутони

В публикация в блог от сряда Uniswap написа, че известието, както и съдебните дела на SEC срещу Coinbase и други криптокомпании показват, че действията им срещу Uniswap са просто "най-новото политическо усилие за насочване дори към най-добрите актьори, които изграждат технология на блокчейн".

"Реалността е, че токените са цифров файлов формат, като pdf или електронна таблица, и могат да съхраняват много видове стойност. Те не са присъщи ценни книжа, точно както всеки лист хартия не е сертификат за акции", се казва в публикацията в блога. "Огромният обем търгувани токени определено не са ценни книжа - те са стабилни монети, общностни и полезни токени и стоки като Ethereum и Bitcoin."

В публикацията в блога се добавя, че в случаите, когато даден токен всъщност може да бъде ценна книга, "SEC е отказала да създаде път за регистрация на бизнеса".

Усилията за приемане на цялостна регулаторна рамка за криптоиндустрията са в застой и вероятно ще останат в това положение преди предстоящите президентски избори. Самата персона на Гари често е поставяна под въпрос, не само защото хората го сочат с пръст заради редицата му "тайни" срещи със Сам Банкман-Фрийд, когато му е предлагано да стане основна част от борсата и нейния правен отдел, но и защото действията му го компрометират. Той често сменя мнението си или не може да вземе решение, а вече и самият той е обект на натиск и подигравки от страна на редица американски сенатори.

В очакване на Конгреса

Uniswap твърди, че SEC няма "никакви правомощия от Конгреса" да наблюдава криптопазарите, цитирайки минало свидетелство на председателя на SEC Гари Генслер пред Конгреса, че ще трябва да бъде приет нов закон, който да даде на агенцията необходимите правомощия за ефективно регулиране на индустрията, въпреки че Генслер оттогава твърди, че съществуващите закони за ценните книжа са достатъчни, за да може регулаторът да контролира крипто.

Все още няма коментари
Нов коментар