Как да яхнем криптовълната

Основните течения в крипто, проектите зад тях, как да ги изследваме и как да ги купим

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Биткойн отбелязва нови рекорди, а ритейл инвеститорите се подготвят за алткойн сезон, защото, исторически погледнато, винаги след динамичен ръст на най-голямата криптовалута, част от печалбите "се разливат" надолу. И нека койн рулетката се завърти! Пазарната капитализация на биткойн приближава 1.5 трлн. долара, а едва малка частица е нужна, за да раздвижи някой от койните в топ 100 с десетки и дори стотици проценти. Докато това се случва, мнозина вече се "подготвят", като купуват по-малки по пазарна капитализация койни в очакване на значителен растеж, а други отдавна са го направили. Фундаменталното разбиране за крипто и полезност бива изоставено при най-малката възможност за реализиране на печалба, но все пак не бива да забравяме колко волатилен е криптопазарът и че ако биткойн падне с x%, много вероятно е алткойните да паднат с 2-3x.

По принцип криптоцикълът би трябвало да протече чрез първоначално покачване на биткойн, последван от възход на етер, след което най-основните криптовалути в топ 20, след това топ 50, след това с миймкойни и шиткойни от топ 400 и да завърши с NFTs. Понеже вече на всеки е ясен какъв е нормалният цикъл, всеки гледа да изпревари "другарчето" и да е по-хитър и по-бърз от всички останали, на практика виждаме как много миймкойни умножиха стойността си, а на теория времето за това все още не е дошло

Остава още един фактор - "метата", или какво е най-модерно и ценено в определения цикъл. Преди сме ставали свидетели на миймкойн, Defi, NFTs, Metaverse и т.н., но още не е ясно кой тренд ще се утвърди като "най-важен", а и най-доходоносен през този бичи пазар. Вариантите са много, а всеки залог обикновено означава намаляване на експозицията към биткойн и значително увеличава риска и волатилността на едно потенциално портфолио..

Layer 1 блокчейни

Layer 1 блокчейн мрежите са основният слой, където се записват транзакциите и се осъществява валидацията на блоковете, които формират блокчейна. Те функционират като основната инфраструктура за криптовалути и други блокчейн приложения, предоставяйки сигурност, децентрализация и мащабируемост. Примери за Layer 1 мрежи включват Bitcoin, Ethereum и Solana, като всяка от тях има свои специфики в консенсусния механизъм и начина на обработка на транзакции. Модернизацията и оптимизацията на Layer 1 протоколите се фокусира върху подобряването на мащабируемостта и ефективността, за да могат да обработват повече транзакции на секунда при по-ниски такси. По време на бичи пазар (като този, в който сме в момента) можем да станем свидетели на "възкръсването" на блокчейни, които вече сме смятали за непотребни или мъртви.

Layer 2 блокчейн мрежи

Layer 2 мрежите са вторичен слой, разработен да работи върху Layer 1 блокчейни, с цел подобряване на мащабируемостта и бързината на транзакциите, в това число и тяхната цена. Те постигат това чрез прехвърляне на част от транзакционните процеси извън основния блокчейн, което намалява натоварването и таксите. Примери за Layer 2 решения включват Lightning Network за Bitcoin и различни канали за микроплащания за Ethereum. Иновациите в Layer 2 технологиите са ключови за приемането на блокчейн технологията в масов мащаб, тъй като те предлагат по-бързи и по-евтини транзакции, без да компрометират сигурността.

DeFi (Децентрализирани финанси)

DeFi се отнася до децентрализираните финанси - екосистема от блокчейн приложения, които предлагат финансови услуги без нуждата от традиционни посредници като банки или брокери. Това включва заеми, залагания, търговия с деривати и лихвени продукти, базирани на умни договори. DeFi платформите предлагат повишена прозрачност, достъпност и гъвкавост, като едновременно с това предизвикват традиционната финансова система. Въпреки високия потенциал за иновации DeFi секторът е изправен пред предизвикателства като високи такси за транзакции, сложност и рискове, свързани със сигурността на протоколите.

Изкуствен интелект (AI)

Изкуственият интелект (AI) е област на компютърните науки, която се фокусира върху създаването на машини, способни на интелигентно поведение, подобно на човешкото. AI технологиите включват машинно обучение, естествен език, компютърно зрение и автоматизация, които се прилагат в разнообразни сектори от здравеопазването до автомобилостроенето. Развитието на AI обещава значителни подобрения в ефективността, продуктивността и личния живот, но също така поражда въпроси за етика, сигурност и влиянието върху пазара на труда. Интеграцията на AI с блокчейн може да донесе още по-голяма сигурност, прозрачност и ефективност в различни индустрии, а малкото налични реални проекти, свързани с AI, предразполагат за истински бум в криптосектора.

Гейминг

За мнозина ентусиасти геймингът и крипто вървят ръка за ръка, защото си пасват страхотно. Блокчейн технологията трансформира гейминг индустрията чрез предлагане на нови форми на собственост на активи, прозрачност и децентрализация. Игрите, базирани на блокчейн, позволяват на играчите да притежават, купуват, продават и търгуват виртуални активи като NFT-та в безопасна среда, която правилно определя и запазва тяхната стойност. Тази иновация води до развитието на концепцията play-to-earn, където играчите могат да печелят реални стойности чрез игра. Въпреки това индустрията се сблъсква с предизвикателства като баланса между игровото удоволствие и икономическите аспекти, както и създаването на устойчиви и ангажиращи игрови екосистеми.

Zero Knowledge

Технологията на нулево познание позволява на една страна (доказващия) да докаже на друга страна (проверяващия) истинността на твърдение, без да разкрива никаква друга информация освен самата истинност. Това е особено полезно в блокчейн транзакции и приложения, където сигурността и поверителността са критични. Zero Knowledge доказателствата могат да подобрят сигурността в децентрализираните мрежи, като същевременно запазват прозрачността и доверието.

DePIN (Децентрализирана мрежа от физическа инфраструктура)

Мрежите за децентрализирана физическа инфраструктура (DePIN) са блокчейн протоколи, които изграждат, поддържат и управляват физическа хардуерна инфраструктура по отворен и децентрализиран начин. DePIN индустрията обхваща инфраструктура за съхранение на данни, безжична свързаност, изчисления, енергия, събиране на данни и др.

Мемекойни

Memecoin-ите са вид криптовалути, които са се появили като шеговити или символични активи, често вдъхновени от интернет мемета и култура. Въпреки че някои от тях са създадени без ясна практическа цел, някои memecoin-и като Dogecoin са набрали значителна популярност и пазарна стойност. Инвеститорите и трейдърите трябва да бъдат особено внимателни с memecoin-ите поради тяхната висока волатилност и спекулативен характер. Въпреки своя "несериозен" произход някои memecoin-и са допринесли значително за повишаване на осведомеността и приемането на криптовалути сред по-широката общественост, a и са подкрепяни от известни и влиятелни личности, както например Dogecoin има подкрепата на Илън Мъск. Meme монетите показват "силна връзка" между техните скокове на цените и растежа на потребителските портфейли в основните блокчейни, въпреки че нямат присъщо предложение за стойност, каза екипът на Франклин Темпълтън за цифрови активи в доклад тази седмица.

Как да DYOR

DYOR e съкратено от do your own research, или "сам си направи проучване" а в есенцията си изисква да не очаквате всичко наготово, а със собственото си време и усилия да разглеждате нови проекти и съответно да намирате такива, които смятате, че могат да бъдат подценени. От таблиците ставаме свидетели, че някои криптовалути комбинират няколко наратива, например гейминг+ZK или AI+Defi. Това им качество позволява експозиция и към двата тренда, а реалната стойност и дейност зад проекта остава определяща за конкретното съотношение. В някои случаи можем да останем заблудени, защото проекти имплиментират съвсем малка промяна, но започват да наричат себе си AI проекти с цел да "хванат вълната".

Пазарната капитализация е основен фактор, защото определя големината на определен проект. Ако тя се удвои, при условие че в обращение не се пускат нови токени, цената на дадена криптовалута също ще направи 2x. Реално това са просто токените в обращение, умножени към моментната цена. Изключително важен фактор е и FDV (fully diluted valuation), защото той показва каква би била пазарната капитализация, ако всички токени са в обращение. На практика редица проекти имат едва 10-20% от токените си в обращение и бавно (или в някои случаи бързо) отключват токени в опит да не повлияят много негативно на цената.

Да направите качественo проучване на токен, към който имате интерес, изисква известно търпение. Разберете възможно най-много за него - кога и от кого е създаден, от кого е подкрепен, какви са били цените му, решава ли някакъв определен проблем и внася ли някаква иновация. Проверете twitter, discord, телеграм и сайта на проекта (особено ако е по-малък), търсете неговите основатели и техните истории. Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно е захаросана примамка, затова бъдете бдителни. Ако проектът няма някакви проблеми, най-вероятно няма как да го намерите рано, преди да е "набъбнал" до няколкостотин милиона долара пазарна капитализация, откъдето е много трудно да спекулирате за огромна възвръщаемост.

Как да купим някоя от тези криптовалути

След като сте избрали някоя криптовалута, която искате да купите, може да я потърсите в сайтовете coinmarketcap.com и coingecko.com. Там ще видите всички места, на които тя се търгува. Ако я няма на централизираната борса, която използвате, ще се наложи да я купите през децентрализиран портфейл, като например Metamask през децентрализирана борса като Uniswap. Ако вашият койн не е на етериум, ще трябва да "превключите" и да направите нов портфейл на съответния блокчейн, след което да го "захраните" и накрая да размените получените токени за избрания от вас на децентрализирана борса, която го поддържа.

Статията е предназначена само за информационни цели и не следва да се разглежда като предоставяне на финансови съвети.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • - 2
    • + 1

    Пирамиди, фараони, и балъци...за милЯрди :)

    Нередност?
  • 5
    quantumfoam avatar :-P
    quantumfoam

    Набиваш сичку в криптуту и чакаш берекета !

    Нередност?
  • 7
    sirhamiltonf1 avatar :-|
    hamiltonf

    До коментар [#4] от "Maria Simova":

    Мноо си зле

    Нередност?
Нов коментар