🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Карол капитал" вижда потенциал за ръст при акциите, но не и при имотите

Според анализаторите на управляващото дружество има добри инвестиционни възможности до края на годината

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Втората половина на годината ще предложи добри инвестиционни възможности, а акциите и индексите на определени държави са на добри нива за влизане на пазара. Държавните облигации на развитите държави също вече влизат във фокуса, докато високите лихви не чертаят добри перспективи през пазара на имоти. Това се казва в анализ и прогноза на екипа на управляващото дружество "Карол Капитал", което управлява няколко взаимни фонда с активи за 35 млн. лв. Експертите дават и пример с историята, когато след сериозен спад винаги е имало отскачане.

"В досегашните 5 най-лоши старта на годината (за първите 6 м.), след това е последвал ръст. Например, последният път, когато индексът на американския бенчмарк е бил с подобен спад от близо 21% през първата половина на 1970 г., през втората половина на годината той е отскочил с 25%", посочват анализаторите.

Спадът на бизнес доверието, потребителските нагласи и други индекси за икономическа активност сочат, че развитите икономики ще изпаднат в лека рецесия до края на 2022г., се посочва в анализа на управляващото дружество. Това в комбинация с висока инфлация не е добре, а и при стагфлация кешът доказано не предпазва спестяванията, следователно трябва да се инвестира.

Три основни възможности за печеливша инвестиция виждат анализаторите - ниво на S&P 500 от 3 400 пункта, американски облигации и акции на развиващи се пазари.

S&P 500 - 3400 пункта е атрактивно ниво за покупка

S&P 500 регистрира най-лошия си резултат за първото полугодие (-20.6%) от 1970 г. насам и се дължи почти изцяло на затягането в монетарната политика на Фed. Според "Карол капитал" текущите оценки на S&P500 доста ефективно отразяват покачващите се лихви. "Оттук нататък важни ще са финансовите резултати на компаниите, а според нас прогнозите на анализаторите не отразяват все още задаващата се рецесия в САЩ", коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в дружеството, като анализаторите очакват още една фаза на спад на акциите, след което исторически погледнато пазарът би трябвало да отскочи нагоре. В петък S&P500 се търгуваше на нива около 3800 пункта, като през седмицата започна и активния корпоративен сезон с отчетите на най-големите банки за второто тримесечие.

Облигациите - Америка срещу Европа

Покачването на основния лихвен процент от ФЕД от началото на годината беше бързо и рязко и се отрази негативно върху цените на американските облигации през първото полугодие и те станаха обект на разпродажби, което пък повиши тяхната доходност. Тази агресивност обаче започва да дава резултат, казват анализаторите, защото очакванията за инфлация в дългосрочен план от 10 години спадат. "Според нас има голяма вероятност САЩ скоро да влезе в рецесия", казва Симеон Керанов, портфолио мениджър в "Карол Капитал". В Европа също се очаква лихвите да бъдат вдигнати, но Стария континент е назад в процеса. "Всичко това е позитивно най-вече за американските ДЦК. Облигациите като клас актив започват отново да играят роля в инвестиционното портфолио, като в момента предпочитаме най-много американски ДЦК", споделя Керанов в анализа.

Акциите на развиващите се пазари

Развиващите се пазари изглеждат в добра позиция, въпреки че и те не са имунизирани от предстояща рецесия в САЩ. С най-голям дял в тях е Китай и въпреки политиката на нулев ковид акциите на развиващите се пазари се представиха по-добре от тези в развитите. (-18.8% спрямо -21.2%). "В дългосрочен план пред китайските акции има рискове, които са най-вече свързани с политическата обстановка в страната. В момента обаче властите стимулират икономиката, за да намалят последствията от "zero-Covid" политиката си, регулаторният натиск (особено върху сектора на "Информационните технологии") намалява и оценките на компаниите са добри след спадовете през първото полугодие (-12.3%). В диапазон 3-6 м. китайските акции изглеждат атрактивни, което би имало позитивен ефект върху целия индекс на развиващи се пазари", коментира главният инвестиционен стратег на "Карол Капитал" Константин Проданов.

Анализаторите на управляващото дружество дават негативна оценка на недвижимите имоти, тъй като високите лихви започват да оказват негативен ефект върху тях. Неутрална е оценката им за суровините. "Краткосрочно (3-6 м.) настъпващата рецесия ще бъде насрещен вятър за цените на суровините, но според тях трендът нагоре при този клас активи още не е свършил и след това ще има нов отскок нагоре", се посочва в анализа.

И в заключение казват, че в среда на висока инфлация и очакваща се рецесия, въпросът не е дали, а в какво да се инвестира, за да бъдат защитени спестяванията. "Балансиран портфейл, дългосрочен възглед и инвестиции на траншове, без опити да се "хване дъното" са добра стратегия", казват от "Карол капитал".

Все още няма коментари
Нов коментар