Скъпият долар: Лош за бизнеса, добър за инвеститорите

Поскъпването на щатската валута е компенсирало инфлацията за българските инвеститори в доларови активи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Американската валута е на най-високото си ниво спрямо еврото и други валути от 20 години насам
  • Това може да притисне маржовете на европейските компании и да удари цените на акциите им
  • Поскъпването на долара обаче е компенсирало инфлацията за българските инвеститори в доларови активи

Силно обичан и мразен, доларът е историческото ядро на глобалната търговия. За конспиративните теории той е източникът на всяко зло, но и до днес прогнозите за смъртта му още не са се сбъднали. Дори напротив. През тази седмица американската валута устойчиво проби паритета си с еврото и вече се търгува по-скъпо от него. Тренд, който започна преди повече от година и ускорил се заради агресивната политика на Федералния резерв за повишение на лихвите, с което изпревари Европейската централна банка. Доларът е на най-високото си ниво спрямо еврото и кошница от валути от 20 години насам. За година поскъпването му е около 17%, като това се пренася и върху лева заради фиксирания му курс към еврото.

Силата на долара идва в тежки времена - рекордна инфлация по света, война в Украйна, енергийна криза и притеснения за рецесия в най-големите европейски икономики, както и за потенциална стагфлация. Интересът към долара в момента оправдава и възприятието му за актив убежище.

Минуси повече от плюсовете

Поскъпването му има минуси и плюсове и те са валидни за целия свят. От една страна, поевтиняването на еврото би трябвало да улесни износа на европейските компании. Това обаче най-вероятно ще бъде засенчено от увеличаващите се доларови разходи за суровини за бизнеса, което ще свие маржовете им. В добавка са нарастващите енергийни разходи и свиващото се потребление. Както предупредиха и представители на германската индустрия, натискът върху разходите продължава.

"За бизнеса в еврозоната поскъпването на долара би трябвало да доведе до предимства в износа, но те са по-малко от негативните ефекти от скъпата енергия и материали. В резултат от това вече виждаме натиск върху нормата на печалба в много сектори. Компаниите нямат резерви, за да повишават заплатите на служителите си и разликата между растежа на заплащането и инфлацията е много по-голяма в еврозоната, отколкото в САЩ. Оттам инфлацията се усеща като обедняване сред по-голямата част от населението като процес, който само ще се задълбочава, дори и инфлацията да намалява до края на годината", коментира пред "Капитал" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг".

По изчисления на Bloomberg компаниите в широкия европейски индекс Stoxx 600 получават средно над половината си приходи от държави извън еврозоната, а САЩ са ключовият им пазар. Например Unileverе реализирал печалба от курсови разлики за 1.3 млрд. долара през първото полугодие заради поскъпването на долара, бразилския реал и индийската рупия спрямо еврото. Което е повече от два пъти над стойността година по-рано. За производителя на самолети Airbus, който продава в долари, но съставя отчета си в евро, 1 цент флуктуация в курса евро/долар оказва влияние от 130 млн. евро в годишната печалба според изчисления на агенцията.

Всички тези печалби обаче най-вероятно ще бъдат подкопани от високите енергийни разходи. "Слабото евро удря маржовете на печалбите чрез по-високите вносни цени, които са деноминирани в долари", казва пред Bloomberg Кенет Брукс, ръководител на звеното за корпоративни анализи, форекс и лихви в Societe Generale. "Ако местното и глобалното търсене също отслабнат заради удара на енергийните цени върху реалните доходи и потребителските разходи, печалбите на компаниите ще бъдат ударени неблагоприятно", казва още той.

Според Цветослав Цачев поскъпването на щатския долар прави така, че в Европа да усещаме изключително неприятно ръста на цените на горивата, въпреки че петролът е под 100 долара за барел. "Ценовият шок е по-силен от 2008 г., когато цената на барел брент беше 150 долара. Повишаването стана за много кратко време и се пренесе върху голямата част от останалите суровини. Така се създадоха предпоставките за инфлация във всички групи стоки и тя да се прехвърли върху заплащането за труд и оттам върху цените на услугите", каза той.

Всички фактори и рискове дотук са и причината акциите на европейските акции да се търгуват със забележителните 30% дисконт спрямо американските им аналози, посочват анализатори пред Bloomberg. Скъпият долар прави обслужването на дълговете на някои развиващи се държави по-скъпо, което ще натовари и икономиките им.

Пир за инвеститорите в доларови активи

За хората, които са инвестирали в доларови активи, като злато и американски акции обаче, поскъпването на щатската валута е добра новина, тъй като изразена в левове инвестицията им е компенсирана или е нагоре. Изразено в левове - доларът е поскъпнал със 17-18% спрямо българската валута.

"За инвеститорите от Европа скъпият долар ограничава загубите от спада на акциите и увеличава печалбите от скока на индексите, който се наблюдава през последните два месеца. Но поскъпването отразява и тенденцията към защита на капитала, защото инвеститорите го използват за убежище", казва Цветослав Цачев.

Например цената на златото на спот пазара в долари за последната година се е понижила с около 2%, но в левове тя се е повишила с близо 16%, което отразява поскъпването на долара спрямо еврото и фиксирания към него лев. Или в случая златото е изпълнило функцията си да съхранява стойност - в левове то се е повишило почти толкова, колкото е инфлацията за последната година.

Също така инвестиция от 10 000 долара в S&P 500, например през най-познатия борсово търгуван фонд върху индекса SPDR S&P500 ETF Trust, е на загуба от 800 долара при 8% понижение на индекса и фонда за период от 12 месеца. Днес 9200 долара обаче струват 18 120 лв. (при курс 1.97 лв. за долар). А преди 12 месеца 10 000 долара бяха 16 700 лв. (курс 1.67 лв.). Или въпреки нетната загуба в долари в левове инвестицията е донесла 8.5% доходност.

Заложилите на доларови депозити в България преди година и повече също са на добра печалба въпреки ниските лихви по тях (средно около 0.12% за юни) и поради факта, че към тях няма кой знае какъв интерес от потребители и банки. Общият им обем към края на юни е в левова равностойност на 1.7 млрд. лв., като новите депозити през месеца са малко под 9 млн. лв. Това е намаление спрямо година-две, когато имаше нови депозити в долари за по 30-40 млн. лв. Или далновидните тогава, са на печалба днес, която поне е покрила инфлацията.

Ще продължи ли поскъпването зеленият гущер

Тази седмица на междубанковите пазари едно евро се търгуваше за около 0.995 доларови цента, като прогнозите са, че тези нива ще се запазят с натиск върху еврото. Прогнозите на Morgan Stanley са през това тримесечие еврото да поевтинее до 0.97 цента, а на JP Morgan са през втората половина да се тества нивото от 0.95 цента - нива невиждани от 2000 г.

"Доларът ще продължава да поскъпва спрямо основните валути, докато лихвите на Федералния резерв вървят нагоре, глобалната икономика и особено Европа е по-зле от американската и докато има капиталови потоци към щатските активи. Това може да се промени само когато САЩ са в рецесия и Федералният резерв отново налива долари във финансовата система", коментира и Цветослав Цачев.

Освен това икономическите притеснения за Европа подхранват очакванията, че те ще ограничават възможностите на ЕЦБ да затяга по-агресивно монетарната политика. Което ще повиши още повече лихвения диференциал между еврото и долара, и ще даде допълнително предимство на американската валута.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    gqe281077752 avatar :-|
    gqe281077752

    Интересно е дали, този тренд ще има смисъл за краткосрочна инвестиция. Ако сега се обърнат евро активи, в акции/фондове или просто в долари, до кой момент, ще има положителен ефект върху портфолиото. Тук трябва да приемем, че губим някаква част от такси към брокери.
    Освен действията на националните банки, за Европа борбата за чипове и цената на суровините и горивата са решаващи. Който намери възможност за инвестиция, в компании, които профитира от цената на еврото. Това означава, компании, които продават извън Европа, и нямат проблеми с доставките на суровини, имат достатъчно кадри и не са зависими до такава стелен от цената на ток/газ/итн.
    Успех на всички, да прекарат парите си през инфлацията на хубав плюс нето.

    Нередност?
Нов коментар