Новите "стари" тенденции във финтех през 2024 г.

Очакванията на deVere Group и Paysefa за развитието на сектора през новата година

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Крипто, CBDC, AI, мобилни плащания и киберсигурността са сред основните тенденции за deVere Group.
  • Без невиждани иновации през 2024 г. за Paysafe.

Възход на криптовалутите и цифровите валути на централните банки (CBDC), използване на повече AI, разпространяване на мобилните плащания, така също и фокус върху киберсигурността и ангажимент за глобално финансово включване. Това са шестте тенденции за 2024 г. във финтех сектора според Найджъл Грийн, изпълнителният директор на deVere Group, която е една от големите независими организации за финансови консултации, управление на активи и fintech.

Според екипа на основаната през 1996 г. във Великобритания Paysafe тенденциите във финтех сектора през 2024 г. няма да са новости, а по-скоро "продължаваща еволюция на трендовете, които не са достигнали пълния си потенциал и на които станахме свидетели през 2023 г.". Вградените плащания, децентрализираните финанси, отвореното банкиране и все по-застъпеното използване на изкуствен интелект ще са новите "стари" тенденции за следващите 12 месеца.

Крипто, CBDC, AI и още

"Една от най-забележителните прогнози за 2024 г. вероятно ще бъде продължаващото нарастване на криптовалутите", казва Грийн от deVere Group. Той припомня, че през "последните 12 месеца биткойнът, най-големият дигитален актив в света, увеличи стойността си със 155%". Очаква "тази тенденция да продължи, тъй като институционалните инвеститори се натрупват".

Дигиталните валути на централните банки (CBDC) ще се развиват през 2024 г., тъй като вече няколко световни трезора проучват и разработват свои цифрови валути. Тези т.нар. електронни пари могат да намалят зависимостта от парите в брой и да подобрят ефективността при трансграничните разплащания.

Макар да е използван във финтех сектора отпреди бума му през 2023 г., изкуственият интелект (AI) ще бъде все по-необходим през новата година според Найджъл Грийн. Обяснява, че той може да се използва за робо-съветници, както и на базирани на него чатботове за клиентско обслужване. Всичко това "променя начина, по който се предоставят финансовите услуги".

Според изпълнителния директор на deVere Group плащанията със смартфон ще стават все по-популярни и смята, че финтех компаниите ще инвестират все повече в тях.

Киберсигурността при технологичните компании е от голяма важност и през 2024 г. ще се обръща голямо внимание на проблемите, застрашаващи я. Акцентът ще бъде върху биометричните методи за удостоверяване като пръстов отпечатък и лицево разпознаване.

"Финтех играе централна роля в разширяването на финансовите услуги за населението без банкови услуги и с недостатъчно банкови услуги по целия свят", казва Найджъл Грийн. Според него през 2024 г. инициативите с фокус финансовото приобщаване на потребителите ще наберат скорост, като компаниите ще "използват иновативни решения като мобилно банкиране, микрофинансиране и блокчейн, за да преодолеят дигиталната пропаст".

Еволюцията на доброто старо

Тенденциите през 2024 г. ще гравитират около еволюцията на трендовете от предходната година, които не са достигнали пълния си потенциал, смятат от Paysafe, която има офис в София. Според екипа им вградените плащания или embedded payments ще продължат да са сред основните приоритети на финтех сектора през новата година. Финтех компаниите "не само ще продължат да създават нови решения за дигиталните портфейли, но и ще настояват за по-високо ниво на интегриране на платежни услуги в традиционните платформи за нефинансови услуги".

През 2024 г. ще продължат да се развиват децентрализираните финанси и по-специално non-fungible token (NFT). Секторът се нуждае от по-добра регулация, с който проблем финтех компаниите ще трябва да се справят през новата година. По-голям фокус през настоящата година според Paysafe ще има и отвореното банкиране.

AI ще играе решаваща роля във финтех сектора през 2024 г. и според екипа на британската компания. Според тях изкуственият интелект и в частност ChatGPT ще бъде използван от финтех компаниите, "за да стимулират производителността, независимо дали това е създаване на код, или съдържание".

Киберсигурността присъства в очакваните тенденции и тук, като от Paysafe са още по-смели, тъй като смятат, че компаниите ще работят в колаборация и ще намалят рисковете от кибератака, като "се разработят по-добри механики за предпазване от пране на пари и финансови измами". Според тях "ако дадена финансова организация например придобие информация за кибергрупа, това може да бъде споделено с други компании, за да се предприемат нужните мерки за сигурност".

Друга "новост" през 2024 г. ще е все по-голямото използване на алтернативите на физическите банкови карти като дигиталните портфейли.

Все още няма коментари
Нов коментар