Андон Балтаков: Много искам хората да разпознаят радиото като свое

Генералният директор на БНР за новия възход на аудиото

Андон Балтаков    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Четирима медийни професионалисти със силно осветяващи прожектори.
  • Четири примера от годината за журналистика в полза на обществото.
  • Четири истории за смислена работа с конкретни резултати.

Понятието "оставка" беше томахавката, с която видяхме умело да жонглира тази година генералният директор на БНР Андон Балтаков. Стъпил на принципна основа, той подаде оставка и поиска оставка от министъра на културата. После, след безпрецедентна подкрепа от журналистите в радиото - оттегли своята. И продължи напред с плана си за обновяване на една от най-авторитетните медии в България.

- "Господин Балтаков, как бихте противодействали на опити за натиск от властта"?

- "Като на момента ги направя публични".

Този кратък разговор проведох публично с Андон Балтаков през септември на форума "Тук-Там Кошер", който свързва български младежи от света с България. След месец видях как думите на Балтаков - стават действия. В знак на протест към публикувания законопроект за промени в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), той подаде, но и изиска оставка от министъра на културата Боил Банов. Според Балтаков, текстът е различен от този, около който се е обединила работната експертна група.

С отпадането на 8 члена от законопроекта, за него не се гарантира свободата от политическо вмешателство в обществените медии. Банов обясни позицията си с подписка на интелектуалци, които бламират въпросните 8 члена. Независимо в какъв вид ще влезе законопроектът в парламента и дали томахавката ще бъде заровена - с повдигането на тази дискусия Андон Балтаков заяви яркото си присъствие в обществения живот.

На практика той е най-успешният медиен мениджър от България по света. Започва като журналист в радио "Витоша" и БНР. Но, разказва той - когато месечната му заплата става равна на 2 кг сирене - по време на хиперинфлацията, предизвикана от управлението на преобразувалата се в БСП комунистическа партия - взима решение да емигрира в САЩ. Има висше икономическо образование от УНСС в София и магистърска степен по бизнес администрация от университета "Йейл" със специализация в икономически стратегии. Упражнява я в най-голямата новинарска и видео агенция в света - Асошиейтед прес в Ню Йорк, където се издига до директор "Дигитална продуктова стратегия". Забелязан е и поканен в CNN за старши директор "Видео продукти и бизнес", отговаря за CNN Digital.

След CNN е вицепрезидент на ProQuest, организация за дигитализиране и архивиране на научно-изследователска информация. Отговаря за новинарския бизнес за 75 милиона долара, с над 2000 издания в портфолиото. (И днес чете някои от тях. На масата до дивана в кабинета на Балтаков виждам последните броеве на Harvard Business Review). След ProQuest ръководи първата социална информационна агенция в света Storyful. Тя открива, верифицира и продава информация от социалните мрежи на ABC, BBC или CNN.

А защо е в България след близо 20 години отсъствие: "Малко носталгия, много алтруизъм. Исках да дам нещо обратно на БНР, от където започнах кариерата си". Андон говори за пътуването от Америка към България, като за следващ етап в житейската реализация: "Не съм се върнал обратно. За мен това е път напред".

Планира пътя с тригодишния си мандат в три ключови думи - стабилност, новаторство, растеж. Резултатът от първата година - "Вярвам, че стабилизирах БНР психологически - колегите да работят без страх да документират и да изразяват собственото си мнение. Можете да проучите сред тях, че управлявам прозрачно. Това носи предвидимост".

Важна за Балтаков е и финансовата стабилизация. БНР влиза в 2021 без дефицит. Когато той пое радиото през 2020 след скандално спиране на ефира и уволнение на предишния директор, БНР беше с планиран дефицит от 5,5 милиона. Това става с дисциплина, без съкращения или преструктуриране. А заплатите за декември са 110%. Стабилизирането става с промяна и в начина на разходване на средства. Например, във възлагането на обществените поръчки да има състезателна процедура и "всичко да бъде прозрачно". И да "няма течове, по начина, по който са се случвали".

Коментираме въпроса с оставката му. Той първо я подаде заради промените в законопроекта за ЗРТ и заяви, че е готов да се върне в САЩ. После обаче оттегли оставката си, след безпрецедентна подкрепа с отворено писмо, от над 300 служители на БНР. Обяснява решението си така - "Избран съм от СЕМ преди година. Но преди месец бях избран от радио-хората. За мен беше много важно да усетя, че общността наречена Българско национално радио застава зад моето виждане. Това е важна атестация, че трябва да продължа и да отстоявам идеите в ДНК-то на БНР и независимостта".

Относно средата в България Балтаков отличава "изключително похвални примери за журналистика" - БНР и още няколко медии. Припомня - "Журналистика идва от думата "журнал", дневник - да се списва това, което виждаш и чуваш като свидетел. Нашата роля е чрез професионалното си разбиране - да документираме и да разказваме". И отсъжда: "Но виждаме по-скоро форми на слугинаж към някого. Когато човек не е подготвен или изпълнява поръчка - не мога да говоря за журналистика".

Балтаков определя поемането на управлението на БНР като "поредното професионално предизвикателство", в което определящ е и "елемента на сантимент". За него дейностите трябва да катализират изпълнението на обществената мисия на медията - "БНР не е държавна институция. Ние служим на обществото". За Андон "първото нещо" е да се гарантира независимостта на финансирането. А сегашното, на час-програма, нарича "анахронизъм от комунизма". Припомня, че БНР има 11 програми, но и музикални състави, звукозаписна и издателска дейност, дигитално съдържание. За него парите трябва да са на базата на нетни разходи. "Методологията да е според функциите и кое колко струва. И тогава да се заявява - БНР има нужда от 55 или 60 милиона".

Вместо прогноза за промените в ЗРТ, Балтаков отправя послание - "Вижте, държавата е като един родител, чието дете навършва пълнолетие, но те искат това дете да си стои вкъщи. И да му казват как да живее живота си. По същия начин държавата или хората които я управляват в момента, трябва да бъдат готови да дадат тази самостоятелност и независимост на обществените медии в България. И да имат доверието, че те няма да злоупотребят със средствата и с тази сила, която обществото ни възмездява".

Относно премахнатите членове от медийния проектозакон Балтаков споделя - "Тази година ми даде достатъчно уроци да осъзная, че е много трудно определени сили да се откажат от неоправдани претенции към БНР". Проблем за него е наследяването на управителните съвети. Предшественикът му беше отстранен предсрочно - помните историята как той спря сигнала на цялото радио да не би Силвия Великова да попречи за избора на Иван Гешев за главен прокурор. Предложеният от него управителен съвет обаче остана да изкара тригодишния си мандат докрай. "В момента аз се чудя какво да правя с този управителен съвет. Какви са компетенциите му? - споделя Балтаков."

По отношение на контрола на работата на директорите и управителните съвети, коментираме и предложението на независими експерти за нов надзорен орган - Национален обществен съвет. Балтаков изтъква виждането си, че в организациите, в които е работил и ръководил - AP и CNN, подобни структури като управителни съвети - няма. И че вече има представителен надзорен орган - СЕМ.

Относно мандатите на директорите на обществените медии Балтаков предлага възможности за предсрочно аргументирано прекратяване на договорите от СЕМ. За него обаче е важна неприкосновеността на концепцията, с която генералният директор е избран чрез състезателна процедура - "За мен тази концепция и плана ми за управление са като библия. Не мога да ги наруша. И да, аз съм достатъчно съвестен и имам план, който спазвам".

Като специалист по дигитална продуктова стратегия Балтаков планира кохерентна редакционна политика - "Независимо дали е дигитално или ефирно - присъствието на БНР да е едно. И да дадем на потребителя възможността сам да подреди това, което иска да слуша. Ако това постигнем за 2 години - ще бъде изпълнена мисия".

По отношение на технологичното развитие и бъдещето той казва - "Радиото и аудиото преживяват втори златен век. Благодарение на навлизащия интернет на свързаността на всички неща - гласът става основен компонент - "Алекса, пусни ми новините". Днес хората са много ангажирани, но звукът и интимността на радиото им позволяват да извършват много задачи едновременно. И е важно да създаваме съдържание за всяка от платформите, което да бъде в помощ на нашите потребители и на българското общество".

В глобалната ситуация на свят, в който всеки е медия Балтаков изтъква, че за медиите най-важно е доверието - "Човек отива в една банка, за да си остави парите или да изтегли кредит, заради доверието. То и думата кредит идва от там. По същия начин е и с журналистиката. Нашият основен актив е доверието". Припомням му, че според доклада за 2020 на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд - БНР е водеща медия по доверие. Балтаков споделя - "Това е нещо, което пазя като много по-ценно дори от бюджетните книги".

Накрая Андон Балтаков изразява и надеждата си - "Много бих искал обществото да припознае радиото, като негово собствено. Не като държавно. Политиците не могат да ни казват какво да правим, който и да е на власт. Надявам се да хване почва и да израсне в съзнанието на хората, идеята че БНР е независима обществена медия. И те могат да разчитат на нас. Това за мен ще е изключителен успех".

Ваксината БЖС (Български журналистически стандарт) предпазва от дезинформация, деморализиране, объркване, стрес, страх и неправилни решения. Съдържа почтено събрана информация, която в кризи спасява животи. Може да се взима многократно, през ушите и очите, препоръчително е всеки ден, на малки (новинарски) и по-големи (аналитични) дози. БЖС повишава осведомеността и общия имунитет, стабилизира светогледа, заздравява капацитета за справяне с трудни ситуации, връща вярата в човека. Може да се приема и като противоотрова срещу вече погълната дезинформация.

Поставя се от специалисти, които системно проявяват интегритет и професионализъм в океана от шум, спам и манипулации. Ето четирима, които през 2020 доставиха, съхраниха и внедриха успешно БЖС ваксината в обществения ни организъм:

Мария Цънцарова, "ХелпКарма", инициалите Д.П. и идеалният свят за правене на журналистика

Николай Стайков, "Осемте джуджета", погребална агенция "Стайкови" и арестите за бройки

Полина Паунова, отвлечените електорати и взаимното изпиране на властите

Андон Балтаков, "нашето" вместо "тяхното" радио и новият възход на аудиото
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 3
    • + 2

    Дотук не се вижда/чува някакъв особен "възход" в БНР. Всичко си върви постарому. Звученето, програмирането и гласовете в БНР са застинали някъде 20-тина години назад във времето. Българинът се страхува от големи промени. Очевидно и Балтаков няма да е човекът, който ще доведе пенсионерското държавно радио в 21-ви век.

    Нередност?
  • 3
    mediaworld avatar :-|
    mediaworld

    Балтаков, Цънцарова, Паунова и Стайков... Колко героично, колко капиталски, колко умнокрасивитетно!
    Да си го кажем честно - прогрес в радиото няма, има човек, който успешно си прави ПР. Я да разкаже как всъщност се стигна до оставката му. Ама истинската история, не медийното бла-бла...
    Цънцарова се харесва само на тези, за които “всички са маскари”. И е емблематичен пример, че в родната журналистика питащият и отговарящият не се слушат. И не са си важни.
    Паунова също е малко хейт, но поне има нещо близо до позиция. Стайков - също.
    Лошото е, че тази четворка е too капиталска. И после троловете на Шиши с право ще хейтят. Трябва да си даваме/давате сметка, че това да си срещу властта (която и да е тя), да търсиш скандалното, негативното и да живееш с мисълта, че си полицай и съдник, а не коректив, не е качествена журналистика.
    Иначе Даниел Ненчев е умно момче. Но и той не си подбира контекста. Капитал днес не е това, което беше преди 10 години. Както и кабеларката на ТИМ. Но сигурно няма избор - все пак умнокрасивитетното гей-лоби в културната редакция на БНТ го изхвърли. Сега единият вее папионката си в ефир, а другият фром Лъндън репортерства и го играе колега на Цънцарова. Странни шеги си прави съдбата...

    Нередност?
  • 4
    eli_fjmk avatar :-|
    eli_fjmk

    Хубави материали с журналистите, макар и на моменти леко сантиментални, но моля ви, давайте ги на коректор преди публикуване, защото няма материал на това момче Даниел Ненчев (нищо лично) без сериозни пунктуационни грешки, а на места дори проблеми с пълен/кратък член. Това е недопустимо за медия като "Капитал".

    Нередност?
Нов коментар