🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Четвърт век тъпчене пред Шенген

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Историята не е добра приятелка със справедливостта. Преди 24 години, когато отпаднаха визите за българи, които отиват в Европейския съюз, това беше посрещнато с умерено въодушевление от хората и голямо вълнение от управляващите политици. Тогава на власт беше СДС и правителството на Иван Костов, които за четири години от сегашната гледна точка бяха направили чудеса от политически героизъм - от провалена политически и икономически държава България започна преговори за членство в ЕС и визите бяха премахнати. Но тъй като политиката също не е приятелка на справедливостта, СДС загуби изборите.

"Шенгенската стена падна" е било заглавието тогава в редакционния коментар на "Капитал". От сегашна гледна точка иронията е ясна - почти четвърт век по-късно България отново е пред портите на шенгенската стена и пак е само с единия крак вътре. Но и сега, както преди 24 години, партиите, които имат заслуга за частичното влизане в Шенген, ще отидат на избори. Дали това ще им помогне е по-маловажният въпрос. По-голямо значение има дали изборите ще попречат да се свърши някаква работа за хората, като например да се договори пълно премахване на границите с другите европейски държави или приемане в еврозоната. (Всичко за влизането във "въздушния Шенген" - в темата на броя.)

През следващите месец българската политика и държавно управление ще влезе в изцяло нова територия. След промените в конституцията правилата до изборите и малко след това вече са напълно различни:

  • Президентът вече не може да назначи когото реши за служебен премиер, нито може да преценява кои да са министрите.
  • Румен Радев практически ще трябва да избира между двама души за премиер - шефа на парламента Росен Желязков или на Сметната палата Димитър Главчев. Желязков е изключително лоялен на Борисов политик, който го следва още от времето когато беше кмет. Главчев е изключително лоялен на Борисов политик, който е депутат от създаването на ГЕРБ, също е бил за няколко месеца председател на парламента.
  • Новото служебно правителство вече ще има постоянен парламентарен контрол, тъй като Народното събрание вече няма да се разпуска два месеца преди изборите, както беше досега, а след тях.

Това променя много терена, на който партиите ще се състезават за гласове през следващите месеци. Най-видимите ефекти ще бъдат в три посоки:

  • Очевидно ролята на президента ще бъде много по-малка и това не е много добра новина. По време на предишния изборен цикъл действията на Румен Радев, макар и понякога оспорвани, засилиха политическата динамика. Така се появиха нови лица и нови партии - "Продължаваме промяната" и "Български възход". Сега този вход в политиката вече е затворен.
  • Фактът, че ще има работещ парламент, означава, че държавата може да функционира напълно нормално. Иначе казано - няма никакви основания за притеснения, че има формални пречки да се свърши някаква работа например за влизането в еврозоната. Има работещо правителство, има и действащ парламент, ако се налага приемането на закони. Ако сега бъде пропусната напълно реалната възможност България да влезе в еврозоната, причината за това ще бъде само в неспособността или нежеланието на правителството да го направи. И политическата вина в случая ще бъде много лесна за посочване.
  • Избирането на близка до ГЕРБ политическа фигура за служебен премиер, от една страна, дава предимство на тандема Борисов/Пеевски, от друга, много ясно ги натоварва с отговорността за управлението. Това може да им спести краткосрочни рискове, но може и да им нанесе щети на изборите заради (без)действията на служебното правителство. (Вижте всичко по тази тема тук.)

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    Неинтересното и/или сляпото доктринерско писане прогони желаещите да коментират във форума на Капитал. Това е първия знак на оттичането на интелигентната публика.
    Останаха единствено оня с билярдната топка между ушите и упоритите реклами за "Стpacтен и дълъг ceкc..."
    Които, мисля, са доста не намясто в тъкмо тая газета, защото след изчитането на повечето ѝ текстове на човек не само не само не му е до секс, а му се ще да се хвърли от балкона...

    Какво сторихте с Капитал...

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 3

    До коментар [#3] от "masay":

    Същото каквот направиха и на в. Сега. Парите определят съдържанието.

    Нередност?
  • 5
    xte29566872 avatar :-?
    xte29566872

    До коментар [#4] от "mickmick":

    За парите на Америка за България ли говорите?

    Нередност?
  • 7
    lhw17106587521226851 avatar :-|
    Николай Куколев

    Коректността изисква да се напомни, че след изборите през 1997 г. правителството на г-н Иван Костов бе излъчено от коалицията Обединени демократични сили, която включваше СДС и партньорите от Демократическата партия (на Стефан Савов) и БЗНС (на Анастасия Мозер).

    Нередност?
Нов коментар