🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов форсмажор за зелените централи

Държавата упорито се опитва да намери правна норма, с която да спре ВЕИ-тата

Според ВЕИ бранша той се превръща в изкупителна жертва, която досега е била виновна за високите цени
Според ВЕИ бранша той се превръща в изкупителна жертва, която досега е била виновна за високите цени
Според ВЕИ бранша той се превръща в изкупителна жертва, която досега е била виновна за високите цени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Според ВЕИ бранша той се превръща в изкупителна жертва, която досега е била виновна за високите цени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Започнала ли е вече кампания за изключване на фотоволтаични и вятърни централи? Това се пита секторът на ВЕИ през последните дни, след като вече две седмици от министерството на икономиката обясняват, че може да бъдат изключени тези централи, които нямат система за дистанционно управление. Преди това пък Електроенергийния системен оператор (ЕСО) заплаши, че може да спира централи заради свърх производство.

Едно обаждане

"Вече има обаждане на диспечер на ЕСО за ограничаване на фотоволтаични централи в Южна България, каза Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация (БФА). Още с встъпването на служебното правителство министърът на икономиката Асен Василев заяви, че всички централи, които не изпълняват закона, ще трябва да бъдат спрени. Това според него били 40% от мощностите за производство на възобновяема енергия (ВЕИ). Самият той каза, че не може да направи това и е изпратил писма до електроразпределителните дружества, с което им дава картбланш за действие.

Сега обаче настояването идвало от ЕСО и било свързано с това, че ВЕИ централите "застрашават баланса на енергийната система на страната". Мотивите на ЕСО са ниското потребление и необходимостта в енергийната система да се включат големите язовири, които в момента са пълни. Интересното е, че от МИЕТ пред две седмици вече са отказали да дадат разпореждане за спиране на централи заради форсмажарни обстоятелства.

От ЕСО отрекоха пред "Капитал Daily" да има такова нареждане. Според запознати обаче е имало разпореждане за готовност за ограничаване на 40% от мощностите в Североизточна България, а вероятно и в други региони. Допълнителна мярка било и по-бързото извеждане на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" в планов ремонт. Имало решение от днес (4 април) да започне изпращането на технически групи от ЕСО, които да видят каква е възможността за ограничаване на ВЕИ централите. ЕСО, както и директорът на Централното диспечерско управление на оператора не бяха намерени за коментар по този повод. Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, обяви, че от ЕСО вече три години незаконно спират вятърните паркове в Североизточна България и вероятно сега са наред фотоволтаичните инсталации. И ако досега аргументите за спирането на централите са били технологични, то сега става въпрос за атакуеми в съда законови изисквания.

Частична подкрепа

От БФА обявиха, че подкрепят решение за спиране на ВЕИ, които не отговарят на техническите условия - липса на телемеханика, но при условие че се изясни отговорността на ЕРП и на ЕСО защо в договорите за достъп не е предвидено изпълнението на точно този член от закона. Според БФА това разминаване е налице само в едно електроразпределително дружество, визирайки ЕВН. Другите две електроразпределителни дружества са предвидили в договорите си за достъп подобни системи, те са монтирани и централите работят съгласно закона. От асоциацията обявиха, че нямат сведение централи да са били изключвани заради липсата на телеметрични устройства. В същото време представителите на бранша обявиха, че индивидуалното изключване на електроцентрала е възможно, но тогава ЕСО трябва да докаже кой точно проблем е преодолял. Ако не успее, операторът рискува да бъде глобен в съда за нарушение на дългосрочните договори на ВЕИ-тата.

От БФА се надяват държавата да спази обещанието си да се действа съгласно закона и поетите ангажименти, въпреки че регулаторните действия до този момент водят до санкциониране, а не до насърчаване производството на зелена енергия. От бранша поискаха също така да паднат незаконните решения на ДКЕВР за такса достъп, което от своя страна би улеснило и либерализацията на пазара. "Отнеха ни 40% от дохода, но както виждате, това не доведе до успокояване на цените" – коментира ползата от таксата Николов.

Според ВЕИ бранша той се превръща в изкупителна жертва, която досега е била виновна за високите цени, а сега е виновна и за свръхпроизводството. Проблемът с липсата на износ всъщност е резултат от неадекватната политика, която прекомерно повиши таксите при експорт.

 

В помощ на най-уязвимите

Част от членовете на БФА предлагат приходите от продажба на въглеродни квоти да бъдат използвани за помощи на най-уязвимите от високите сметки за ток семейства. Друга идея беше с тези средства пък да се покрие дефицитът в средствата за преференциалните тарифи на ВЕИ и така да се намали необходимостта от поредно увеличаване на зелената добавка.
40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 22
    • + 26

    А защо не се въведе такса непланирани количества? Всяка една електроцентрала която не изпълни предварително договорени количества на месечна или седмична база, да плаща за разликата/независимо дали е над или под договореното количество/ такса - например 80% от цената на тези количества.

    Нередност?
  • 2
    bate_bojko avatar :-|
    bate_bojko
    • - 9
    • + 26

    Едно от образуваните досъдебни производства срещу длъжностни лица от ДКЕВР е заради решение на комисията от 14 септември 2012 г., с което от 18 септември се определят временни цени за достъп до електроразпределителната и електропреносната мрежи на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, ползващи преференциални цени.

    Трите енергийни предприятия са подали заявление с такова искане предния ден – на 13 септември. Според прокуратурата, ДКЕВР не е извършила анализ на заявлението – не са изискани конкретни данни, въз основа на които да се определи икономическата обоснованост на искането, нито се е преценило доколко разходите са реални.

    С тези си действия длъжностни лица от ДКЕВР са нарушили и не са изпълнили служебните си задължения по Закона за енергетиката и с цел да набавят за себе си или друг облага, заяви Сарафов.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 10
    • + 39

    За всичко това имаше информация много отдавна, но като нямаме енергийна стратегия, и като няма регулатор, който да съблюдава за спазването и, така ще е. Фотоволтаиците изведнъж поевтиняха драстично, за разлика от субсидираната цена на тока от тях, съответно всички се юрнаха да инвестират точно във фотоволтаици заради неприлично високите печалби. От което съвсем логично се получи излишък, и то точно от най-скъпата енергия. На всичко отгоре ФВ дават най-много ток точно когато ток трябва най-малко.
    Най-логично е НЕК да обявава търгове за ток от ВЕИ, и който предложи най-ниска цена с него да подписват, а дали ще са перки или фотоволтаици - да му мислят инвеститорите. Или да се задължат конвенционалните централи да си изграждат ВЕИ, като отново се оставя на техния избор технологията, само им се задава крайна цена.

    Нередност?
  • 4
    daredebil avatar :-|
    DareDebil
    • - 8
    • + 38

    До коментар [#3] от "today":

    дават ток когато пече най-силното слънце, по обяд, когато климатиците във всички офиси, хотели, и апартаменти блъскат на макс. мощност. Пикът на потреблението съвпада доста точно с пика на производство. Затова и на европейските борси цената на тока в това пиково време се срина в последните години и собствениците на газови пикови мощности не могат да ги изплатят. Интересен е въпроса, при тоя регулиран пазар, дето нищо не става без съгласието на ДКЕВР, НЕК, ЕСО, ЧЕЗ, МЕЗ, кой издаде разрешителни за присъединяване на толкова много мощности, щом мрежата не можела да ги поеме? Те сега ли разбраха че не може? Не трябваше ли да се позамислят малко преди да одобряват проектите и да подписват договорите, може ли аджеба или не може?

    Нередност?
  • 6
    nuzzo avatar :-|

    До коментар [#1] от "mick":

    И като как си я виждата тази седмично -месечна работа, при Фото и Вятър централите....?!?
    Днес няма вятър, следващата цяла седмица няма слънце...!?! Това не ви парна турбина или ядрен рактор с предварително зададени мощности и механизми за регулиране производството.
    Най - добре ще да е, да помисляте преди да (раз)давате подобни мисли.

    Нередност?
  • 7
    nuzzo avatar :-|
    Дневник:Анкета за или против новият сайт
    • - 25
    • + 33

    До коментар [#5] от "The Core":

    Колега, вие вярвате ли на глупостите на псевдо енергийният несретник Гамизов или сте забравили да сложите гриф "весело" ?

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 24

    Някакъв ред трябва да се слижи в българската енергетика определено!
    Ама така Лостови Деди рабрицаха НЕК ЕАД, продадоха кво трябва и какво не трябва, сключиха договори за гаранции за ТЕЦ Марица изток 1 и 3 и те ти проблеми...
    Като прибавим и "зеленото" натягане по време на тройната коалиция и те ти сега продавачи много, купувачи няма....
    Накрая Флик сложи акциз на износа на ел.енергия и кашата стана пълна....

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 21

    До коментар [#1] от "mick":

    Не си измисляй глупости, енергийната система не е кебабчийница.... винаги, всяка минута, трябва да има баланс м/у производството и потреблението....

    Нередност?
  • 10
    ksto avatar :-@
    ksto
    • - 1
    • + 13

    Колко е сложно да се вземе решение от МИЕТ и Прокуратурата- не знам. Но знам, че е много просто да се направи проверка на всички дружества с присъединени ФтЕЦ и ВяЕЦ към съответните мрежи на ЕВН, ЧЕЗ, ЕнергоПро и НЕК.

    Документацията съпътстваща целия процес - от инвестиционно намерение до пускане в експлоатация не е драстично много и нейното възникване би трябвало да следва няколко закона - ЗУТ, ЗООСВ, ЗБР, ЗОЗЗ, ЗЕ. И няколко правилника към тях.

    Пълен обем еднаква и оригинална документация би трябвало да има поне на четири места - в ЕРП и НЕК като страни по окончателните договори за присъединяване, в съответната община и в собственика на централата като инвеститор и производител.

    Така се достига до окончателен договор за присъединяване, до строителни разрешения и до акт за пускане в експлоатация. При спазени наредби, правилници и закони. Обратното означава нищожност на договорите и актовете за експлоатация. И си има ред какво да се прави в такива случаи.

    И МИЕТ и Прокуратурата знаят как и могат да си свършат работата с резултатите от тези проверки. Стига да искат......

    Нередност?
Нов коментар