🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
   ©  Reuters

Флотът на САЩ обмисля разполагане на повече разрушители в Европа

С 50% може да нарасне броят на бойните кораби, които са част от американския противоракетен щит на Стария континент

   ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли сте пропуснали тревожните новини за нарастващото напрежение по границата между Русия и Югоизточна Украйна покрай струпването на десетки хиляди руски военнослужещи във въпросния дестабилизиран от няколко години регион. По този повод САЩ първоначално планираха да изпратят в Черно море, но в края на миналата седмица се отказаха в името на деескалацията, два свои големи бойни кораба - разрушителите USS Roosevelt и USS Donald Cook. Въпросните плавателни съдове са част от базирания в Европа Шести американски флот и по-специално от специфична военноморска група, наречена Forward Deployed Naval Force-Europe (FDNF-E). Тя е разположена в испанския град Рота, а нейната задача е по-особена и критично важна за отбраната на Стария континент - нейните разрушители (или "ескадрени миноносци" според руската терминология) са част от американския противоракетен щит AEGIS. Или казано по-просто - задачата им е да прихващат и унищожават балистични ракети, изстреляни срещу цели в Европа. Въпросните кораби редовно патрулират в Средиземно, Балтийско и Черно море, като регулярно посещават и български пристанища.

В недалечно бъдеще базираните в Рота бойни кораби вероятно ще получат подкрепления и броят им ще нарасне с 50 на сто - от четири на шест. Това става още по-вероятно в контекста на настоящата все по-нестабилна ситуация по границата с Украйна. Европейското командване на американската армия настоява за нещо подобно от години и по всичко личи, че има голяма вероятност искането да бъде удовлетворено. Молбата за още два противоракетни разрушителя вече е обсъждана преди няколко месеца в комисията по въоръжените сили към Сената на САЩ и се ползва с подкрепата на висши негови членове като Джим Инхоф и Роджър Уикър. Въпросните сенатори са от републиканската партия, но в контекста на още по-острите взаимоотношения между декократите и Кремъл, инициативата най-вероятно ще получи двупартийна подкрепа. В изслушването по темата са участвали и ръководителят на щаба по операциите на американския флот адмирал Майкъл Гилдей, както и тогавашният изпълняващ длъжността секретар по военноморските сили Томас Молди. "Подкрепяме изпращането на два ракетни разрушителя в Испания. В момента се координираме съвместно с европейското командване на САЩ. Те работят по стратегическото им разпределение в потенциалния театър на бойни действия. Когато това бъде завършено, ще уведомим Конгреса", е коментирал адмирал Гилдей пред сенаторите.

Европейското командване има нужда от подкрепа

В по-ранно изслушване ръководителят на европейското командване на САЩ ген. Тод Уолтърс директно отправя искане към американските политици за още два ракетоносни кораба. Според него по този начин въоръжените сили ще могат да паралелно да извършват разузнаване навсякъде край европейските брегове и да осигурят по-надеждно възпиране на Русия. "Тези два допълнителни разрушителя ще позволят да продължим да подобряваме способностите си за опознаване и ранно предупреждение на потенциалното бойно поле и драматично ще увеличат възможностите си за командване и контрол", твърди военачалникът. Подкрепата за пребазирането е сериозен обрат в позицията на флота, чието ръководство доскоро се противопоставяше на подобни планове, защото са свързани с изваждане на кораби от флотилиите, които ескортират американските самолетоносачи.

Идеята на корабите с предно разполагане в Европа е да реагират светкавично, като оперират от бази в потенциалния театър на военни действия, а не от големите американски военни пристанища като Норфолк, Вирджиния или Сан Диего в Калифорния. Въпросните ескадрени миноносци периодично се ротират, като на тяхно място идват други плавателни съдове, които да подържат американското военно присъствие в Европа. "И заради гъвкавостта, които предлагат, тези разрушители ефективно могат да отбраняват всички райони край европейските брегове", обобщава ген. Уолтърс. Корабите Ross, Carney, Porter и Donald Cook извършват регулярни патрулни плавания от 2014 г., но трябва да бъдат изваждани на сух док за техническа поддръжка на всеки шест години. Поради тази причина Carney беше заменен от USS Roosevelt в края на юли миналата година, а през миналата седмица и Donald Cook се отправи обратно към САЩ, като ще бъде заменен от USS Arleigh Burke - първият и най-модернизиран боен кораб, дал името на настоящия клас щатски разрушители. Въпреки че основната им мисия е защита на Европа от балистични ракети, базираните в Испания кораби са участвали през годините в най-разнообразни бойни мисии - удари с крилати ракети в Сирия, морска огнева поддръжка в Либия и дори противоракетни тестове край бреговете на Шотландия.

Нуждата от регулярна ротация и ремонт на "сух док" обаче притеснява американските военноморски сили. През 2018 г. тогавашният командир на флота адмирал Фил Дейвидсън алармира, че предното разполагане на кораби в Рота е за сметка на бойната готовност в САЩ, особено що се отнася до способностите им за извършване на презокеански операции. "Мога да ви кажа, че следващите четири кораба, които трябва да изпратим в Европа, вече трябва да бъдат изтеглени от ударните групи на самолетоносачите", коментира той. И допълва: "В замяна ще получа обратно в САЩ още четири кораба, които също ще бъдат извадени на сух док и трябва да бъдат модернизирани. Това изглежда като осем плавателни съда, извадени от ротацията на ударните ни групи за около три години. За да осъществим тази политика, ще се нуждаем от по-голям флот."

Поддръжка на испанска земя

Поддръжниците на предното военноморско разполагане в Европа обаче опонират, че няма нужда обслужването и модернизацията на разрушителите да се прави чак в САЩ. Един от вариантите, които представителите на флота неофициално дискутират, е дори дълбоката модернизация да се извършва в испанската корабостроителница Navantia в Кадис. През 2013 г. отбранителната компания печели поръчка за регулярни ремонти на четирите щатски кораба, която неколкократно е удължавана с анекси. През последните години САЩ системно инвестират сериозни средства във военноморската инфраструктура в Испания по линия на т.нар. European Deterrence Initiative - програмата за увеличаване на възпиращия потенциал, стартирала след руската анексия на Крим през 2014 г. "Ако ме питате дали мога да приема още два разрушителя още утре - всъщност ние разполагаме с инфраструктура в Рота, така че да разположим още два допълнителни кораба. Това е отражение на средствата, вложени във възпиране", коментира ген. Уолтърс.

По принцип обаче броят на американските бойни кораби, разположени в Испания, е ограничен до четири на базата на двустранно споразумение, подписано през 1988 г. и допълнено през 2012 и 2015 г. Добавянето на още два разрушителя е достатъчно голямо, така че да изисква ново предоговаряне. Именно тук най-вероятно на масата ще бъде поставена потенциалната сделка за поддържането на американските кораби в испанската корабостроителница Navantia. През миналата година обаче испанското правителство пропусна да направи това заради политическата нестабилност в страната и разреши в Рота да бъдат базирани само няколко допълнителни военни хеликоптера и техните екипажи, коментира местното издание El Pais. Така че окончателното решение за евентуалното изпращане на още два американски кораба е в ръцете на властта в Мадрид. Според бившия командващ на американските сухопътни сили в Европа ген. Бен Ходжис обаче разполагането на шест разрушителя в Рота е ключово и ще даде повече въздух на съюзническите сили, предназначени да имат възпиращ ефект срещу Русия. "Военноморските сили са изключително важни за проектирането на сила на бойното поле. Шест разрушителя означават сериозно подобрение на бойните способности", обобщава той.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ywu53306982 avatar :-|
    ywu53306982

    До коментар [#] от "":

    Само не разбрах какво те притеснява, че корабите ще нападнат България, че системата AEGIS ще прихване нашите ракети или че поляци и румънци ще стрелят с ракети по нас?

    Нередност?
  • 3
    mrpetrov avatar :-|
    mrpetrov
    • + 1

    Мдам, ако не е американската армия ще говорим на руски до Португалия. Оня лудия в Москва не може да го бориш с директиви.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Честито 112-то място, Капитал!

    В изтрития #1 писах, че Капитал (и въпросният автор) просто пише неистини - и за отказа на американските разрушители да влязат в Черно, защото на тяхна място влизат британски, и за това, че AEGIS, за да не попадне в нарушение на тогавашните постановки на договора за ракетите с малък и среден обхват, ни беше представяна като защита от ирански и севернокорейски МБР.

    Капитал не понася опониране.
    Е: 112-то място. Засега.
    Догодина - по-надолу.

    Нередност?
  • 5
    capital avatar :-|
    capital
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Добре дошъл сте и сте свободен да коментирате по всякакъв начин текстовете, които публикуваме, да споделяте вашата гледна точка и да водите дискусия по съответната тема с останалите потребители.

    Това обаче не означава, че не трябва да се съобразявате с правилата за писане във форума. Всякакви личностни квалификации, "обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности, вкл. към други участници във форума" и автори на "Капитал" не се толерират и съответните коментари биват изтривани.

    (Вие също сте се възползвали от опцията за докладване на обидни коментари, насочени към вас, така че най-вероятно сте запознати с правилата на форумите на Икономедиа)

    Може да си ги припомните тук: https://www.economedia.bg/forum.php

    Надявайки се, че занапред ще се въздържате от отправянето на личностни квалификации към нашите автори, ви желаем приятно коментиране във форума на "Капитал"

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Уважаеми Капитал,
    Благодаря за вниманието.

    Всъщност отдавна се глася да призная, че винаги съм оценявал дебелите ви нерви и особения си статус.
    Чета Капитал от първия му брой и до някое време хранех наивната надежда, че се е появило нещо, обръщащо представите и наричащо нещата с истинските им имена. Уви, стана като със СДС...

    Продължавам да вярвам, че всеки - дори редакционните ви автори - носи отговорност (пред съвестта си преди всичко) за изложените в текстовете си манипулации с фактите и пропагандните оперети.

    А дали метафората ми, че Момчил чука токове пред Козяк е обидна? Да, за мен би била обидна. Затова и се старая да не чукам токове никому. Да, иска усилия, но не е непостижимо - въпрос на характер, възпитание, култура, среда, образование, наследственост.

    И извън темата: мисля, че и вие го знаете, но авторите ви са слаби. Поне на фона на тези, които всеки с ниво може да чета - и като информираност, и като способност да поднесат теза. И при положение, че с удоволствие чета брилянтни анализи, защо споря тук с текстове на ниво преразказ по картинка? Заради вредата, която нанася на общественото съзнание повтарянето на неистини. Гьобелс е жив по страниците ви.

    Капитал ме спечели преди почти 20 г. не толкова с текстовете си, колкото с невероятно интелигентните и смислени коментари във форума и дискусиите. На такива брилянтни експертизи и филигранни изкази не бях попадал никъде дотогава. Те ми дадоха увереността да започна да пиша във форума. Уви, никой от онези, които четях с интерес, вече го няма тук.
    А капиталът на Капитал бе кръгът от съмишленици.
    Разгонихте ги.
    И моето времето тук изтича. Нямам среда.
    Така че: имайте търпение още малко.

    Нередност?
Нов коментар