🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три милиона лева, осем джуджета и една прокуратура

Разследване на "Антикорупционния фонд" показа колко струва да си наемеш държавното обвинение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съмненията, че прокуратурата предоставя услуги като търговско дружество, отдавна са публична тайна. Разследването на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), озаглавено "Осемте джуджета", е първият журналистически материал, който до голяма степен показва, че те не са без основание.

Документалният филм е базиран на разказа на Илия Златанов - собственик на най-големия производител на асансьори в България ("Изамет"), който от години е в тежък конфликт със семейството си за контрола над бизнеса. По препоръка на свой съсед той се среща с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който му предлага съдействие, като в негова помощ - срещу съответно заплащане - се включи Специализираната прокуратура.

В крайна сметка Златанов, по собствените му думи, бива излъган, а бизнесът, който се опитва да спаси - конфискуван от групата около Петьо Еврото. Заглавието на разследването "Осемте джуджета" идва от името на столичния ресторант, за който основният разказвач в историята твърди, че е превърнат в офис на Петьо Петров.

В разследването си АКФ на практика верифицира свидетелствата на Илия Златанов - през публични документи, разкази на други свидетели, регистри и предоставена от него комуникация. Основателят на АКФ и разследващ журналист Николай Стайков, който е автор на филма, се опитва, без успех, да потърси и гледната точка на другите основни герои. Веднага след като Стайков прави опит да се свърже с Петьо Петров, започва да получава анонимни обаждания, които търсят погребална агенция "Стайкови" и искат да поръчват бял ковчег.

През нощта по дома на журналиста и дома на негови роднини са хвърляни яйца. Атаките спират, когато АКФ сигнализира институциите за случая. Подаденият сигнал до полицията не води до нищо особено - Стайков дава обяснения в столично полицейско управление. МВР не му предлага охрана и абсолютно никой не го е търсил след първите обяснения.

Първата част на видеопоредицата за случая е гледана близо 1 млн. пъти във facebook и youtube. Втората, публикувана тази седмица, засилва подозренията, че прокуратурата е била активен участник в корупционната схема.

Историята за пореден път показва, че в България няма механизъм, който да гарантира независимо разследване на високите етажи на държавното обвинение.

Мракобесният сюжет, който повдига въпроса къде е границата между организираната престъпност и държавата, напомня и за още един системен проблем - продължаващата липса на механизъм за обективна и безпристрастна проверка, когато има съмнения, че самата прокуратура и нейното ръководство може да имат участие в противоправни деяния.

След разкритията и публичния натиск прокуратурата съобщи, че започва проверка по случая. На два пъти главният прокурор Иван Гешев публично омаловажи случая.

Поискан и платен подкуп за услуга

Илия Златанов признава, че практически е платил 2.8 млн. лв. подкуп (поемайки дълг със запис на заповед в полза на съпругата на Петьо Петров - Любена), за да му бъде направена услуга - Специализираната прокуратура да му помогне по наказателноправен път да върне контрола върху бизнеса си. В крайна сметка услугата е изпълнена - преди година Специализираната прокуратура провежда акция и задържа опонентите му, между които е и синът му Явор Златанов, като изземва пари и злато на стойност 5 млн. лв. Съобщение за операцията и до днес стои на сайта на държавно обвинение. Тя е проведена дни след като Златанов координирано, по думите му, с Петьо Петров подава сигнал до Специализираната прокуратура. По заръка на Петров са му "назначени" две адвокатки. А предходните жалби, които той е подавал до държавното обвинение, не са предизвикали никаква реакция.

"И тя се потупва, тя носи винаги пистолет: "Ти трябва да си благодарен, че си жив."

Илия Златанов, собственик на "Изамет 1919", в документалния филм
Илия Златанов, собственик на "Изамет 1919", в документалния филм

Да прехвърлиш бизнеса си в Правителствена болница

Арестуваните, включително и синът му, са обвинени в участие в организирана престъпна група и задържани под стража. Малко след това Златанов разбира, че е сключил сделка с дявола и всичко се обръща срещу него.

Той е принуден да прехвърли бизнеса си в лекарски кабинет в Правителствена болница. Там по спешност от следствения арест е прехвърлен синът му, който има тежък проблем с бъбреците - единият е отстранен, а другият неработещ. В болницата го чака нотариус Весела Ивчева (която е известна с това, че обслужва бизнеса на Делян Пеевски). "Нотариус Ивчева пак пита: "Господин Златанов, ще подписвате ли?" Аз мълча. Те казват: "Кажете ще подписвате ли, ако няма да подписвате, кажете, че няма да подписвате, вика, да си ходя." И тогава Коцева изсъска:"Синът ти още не е качен на хемодиализа, има гърчове, ще подписваш ли?" Викам: "Добре." Гледам повечето протоколи бяха подпис, подпис... никъде три имена. Викам нещо ще става, да ѝ да подпиша да му направят хемодиализата, пък после ще се борим. Преди това се бях консултирал с моите адвокати - само, викат, гледай да не слагаш три имена отдолу, да не слагаш под документите. И после, викат, ще ги оборваме", разказва Златанов пред камерата.

Златото отиде в багажника

Като част от сделката с Петьо Еврото, Златанов получава уверение, че златото, иззето от прокуратурата, ще му бъде върнато. Когато той отива да си го получи в сградата на Специализираната прокуратура, разбира, че някой е представил от негово име фалшиви документи, че той е купил златото от австрийски брокер - и именно тези документи са основание да си го получи обратно. Всъщност - само част. Но не получава и тази част, защото по думите му веднага след това златото е било натоварено в багажника на колата на Любена Петрова. Всъщност разпореждането на Специализираната прокуратура е в противоречие с практиката и закона, защото е абсурдно ако тя е приела, че има спор за собственост над златото, да го връща на една от двете страни в него.

"В прокуратурата си имат механизъм за съставяне на фалшиви документи. Откъде намериха фактури на мен, намериха на мое име, че съм купувал златото от австрийски дилър? Значи, те си ги фабрикуват. Както и сега, че дължа, че имам запор, те си фабрикуват. Значи, това не е Специализирана прокуратура, това е специализирана престъпна група. Те си фабрикуват каквито искат документи", коментира Златанов.

Той така и не вижда златото. Бил извикан в офиса на една от адвокатките му. Пред АКФ Илия Златанов твърди: "Там беше Каратиста (Димитър Спасов, собственик на охранителната фирма "Делта гард" - бел. ред.), Любена Петрова и Коцева (една от адвокатите му). И почнаха да ме обиждат какъв измамник съм аз, какъв некоректен човек... Викам, чакай бе, с Петров ние имаме други договорки, с други хора. Каратиста не го познавам. Викам: "Любена, първо, за златото трябваше половината да го взема, вие не ми дадохте и една монета. Еее, ама нали знаеш, трябва да дадем на голямото, на пълното момче, демек за Пеевски, трябва да дадем на момчето с каскета, трябва да дадем на Франтишек и какво остане ще го делим после. Дрън-дрън. Разбрах, че там няма нищо."

След това по думите му случаят отива до крайност: "Викам, протокол щяхме да подпишем... Абе, какъв протокол, бе? И тя се потупва, тя носи винаги пистолет, ти трябва да си благодарен, че си жив."

Малко след тази случка Златанов напуска България и притеснен за живота си се укрива в чужбина.

Заради парите от ЕС за асансьорите

Илия Златанов разказва и редица други сюжети. Той се среща с Петьо Петров в "Осемте джуджета": "Петров ми заяви, че аз трябва да му прехвърля всичко на него. Ще видиш, вика, няма да ти казвам какво ще правим, но каза Пеевски мислеше да развиваш бизнеса две години и половина и след това, ако ти струва два и половина милиона оценката, той ще ти даде 2 млн. и осемстотин хиляди. Щото иска да участва в подмяната на асансьорите, очаква се от Европейския съюз около 4 милиарда евро за подмяна на старите асансьори."

От АКФ уточняват, че не са верифицирали тази история, защото е дума срещу дума. В друга част от разказа си Златанов твърди, че в "Осемте джуджета" е виждал високопоставени прокурори: "Когато ходя в "Джуджетата", три пъти съм изчаквал вътре - веднъж половин час, веднъж два часа и веднъж по-малко - да излезе Франтишек (подалият през май оставка бивш шеф на спецпрокуратурата - бел. ред.). И даже, като влизам, той (Петьо Петров) се хвали -"Ей, видя ли кой беше преди теб". Демек, каква чест имам аз. А пък, като излизах, на два пъти отвън седеше прав като Гюро Михайлов и чакаше да влезе Борислав Сарафов. При втората ни среща Еврото ми каза, че Борислав Сарафов е разперил чадър над Явор, затова не е имало никакво движение по моите жалби."В друг от разказите се твърди, че Петьо Петров и Любена са били ангажирани в протестите около избора на Гешев за главен прокурор. Нито един от замесените не се съгласява да коментира пред АКФ.

Иван Гешев: ще проверим и Десетте малки негърчета

Два дни след публикуването на първото видео прокуратурата съобщи, че е започнала проверка. Вечерта на същия ден в предаването "Панорама" главният прокурор Иван Гешев направи коментар, от който може да се предположи, че държавното обвинение едва ли ще подходи обективно към случая. "Аз съм далеч от мисълта, че Антикорупционният фонд не е свързан с един конкретен подсъдим. Както ще проверим комиксите на господин Божков, така ще проверим този."

Това не е изненада. Месец по-рано по повод на друг сигнал Гешев заяви: ""Каквото и да твърди Антикорупционният фонд, свързан с г-н Прокопиев, не е вярно." Тогава от АКФ реагираха с позиция: "Ако главният прокурор възразява срещу изпълнението на гражданското ни задължение да отправяме сигнали и разследвания до прокуратурата и открито ги неглижира, включително като не се обвързва със срокове или ангажимент, не ни остава нищо друго освен медийното осветяване на случаите и довеждането им до знанието на най-широки кръгове от българското общество и нашите партньори у нас и в ЕС."

В сряда на излизане от парламента Иван Гешев отново каза пред журналисти: "Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите - независимо дали са 8 джуджета, 10 малки негърчета, някакви други комикси - всичко проверяваме с еднакъв стандарт." Поведението на главния прокурор, който има контрол над всички прокурори, както и индиректното му замесване в "Осемте джуджета", поставят под сериозно съмнение сериозността на бъдещото разследване. Нещо повече - проверката е възложена на Софийската градска прокуратура, която се намира под прекия контрол на Софийската апелативна прокуратура, където зам.-началник е братът на Петьо Петров - прокурор Емил Петров. Проверката се осъществява от звеното, на което Петьо Петров преди това бил ръководител. В отговор на въпрос на "Свободна Европа" дали ще се оттегли Емил Петров, докато трае проверката, той отговори единствено, че "няма да коментира жълтини". Всъщност това, което той нарича жълтини, е съобщението на самата прокуратура, че започва проверка по казуса.

Във вторник Николай Стайков беше призован да даде обяснения по проверката, като в продължение на два часа на практика преповторил сигнала, подаден до прокуратурата. Проверката се води от прокурор Илиян Лефтеров, който е работил по ключови дела заедно с... прокурор Емил Петров.

Историята за пореден път показва системния проблем, констатиран от различни международни институции (Европейския съд по правата на човека, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Европейската комисия) - че в българското законодателство няма процедура, която да гарантира провеждането на независимо разследване, когато има съмнения, че ръководството на държавното обвинение е замесено в престъпления. Накратко - няма кой да ни пази от пазачите. Или както е в този случай - от джуджетата.



Любена Петрова

Тя се появи в общественото пространство през 2015 г., когато сдружението ѝ "План Б" започна протести срещу тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов и в подкрепа на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Сдружението беше активно и срещу Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд и открит опонент на Цацаров и Гешев. Малко след като Христо Иванов подаде оставка, сдружението замря, а впоследствие стана ясно, че Любена и бившият шеф на следствието Петьо Петров са сключили брак. През юни 2016 г. родителите на Петров продават на Любена апартамент от 100 кв.м точно до Южния парк, като сделката е за 20 хил. лв., или по 100 евро на кв.м. Същата година фирмата на Любена "Ел Пи логистикс" купува два апартамента в центъра на София (до НДК) с обща квадратура 250 кв.м за общата сума 200 хил. лв. Продавачите, които предвид цената са доста щедри, са две фирми - "Магна груп" и "Бояна пропърти мениджмънт". Свързаната с КТБ "Бояна пропърти мениджмънт" купува единия апартамент през юни 2014 г. от три физически лица за 216 хил. евро. "Магна груп" , известна с придобити от нея при противоречиви обстоятелства имоти от община Пазарджик през 2015 г., купува другия апартамент в края на 2013 г. също на стойност с пъти по-ниска от пазарната (147 хил. лв.) от свързаното с Пеевски "Лодис инвест". От своя страна то е придобило имота през 2012 г., вече на пазарна цена (210 хил. евро) от физически лица.


Петьо Петров

Името му става публично известно през 2010 г., когато е командирован от Столичното следствие в Националната следствена служба, за да работи по няколко ключови разследвания - за хонорара на Ахмед Доган за "Цанков камък", срещу издателите на "Труд" и "24 часа" Донев и Павлов, както и свързаната с Цветан Василев поръчка за модернизацията на армията, известна като мрежата "Странджа 2". Петров е сред малцината клиенти на КТБ с кредитна карта от банката. Някогашният банкер Цветан Василев дори цитира Делян Пеевски, който бил работил отблизо със следователя: "Гениален изрод е Петьо Еврото, разказвал Пеевски. Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш..." Покрай разследването "Странджа 2" Петров подаде сигнал, че бившият министър на отбраната Николай Цонев му предложил подкуп чрез съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансите Тенчо Попов. Тримата (Цонев/Сантиров/Попов) бяха задържани, а Петьо Петров беше основен свидетел. В крайна сметка подсъдимите бяха оправдани на три инстанции, а съдът на няколко пъти повтори, че поведението на следователя е класически пример за провокация към подкуп.

Еврото беше припознат от Сотир Цацаров, който възлагаше на ръководения от него отдел всички ключови разследвания (от това на Цветан Цветанов, през КТБ до "убийството" на Пеевски). През пролетта на 2015 г. Петьо Петров подаде молба за напускане на системата, която по настояване на Цацаров беше уважена въпреки настояването на тогавашния министър на правосъдието срещу него да започне дисциплинарно производство.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 14
    • + 4

    Този случай е много мътен. "По препоръка на свой съсед той се среща с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който му предлага съдействие"

    Т.е. една жена му казала и той отишъл при отявлен мошенник дето е уволнен от следствието за да му помогне "срещу заплащане". Вместо да отиде при адвокат или при истински следовател.

    Т.е. този от самото начало е решил да действа "по другия начин". Ама попаднал на мошеници (ах каква изненада!) и вместо да му "уредят въпроса" го обрали.

    Не знам, ама у мен този не буди особено съчувствие.

    Което не значи, че не трябва да разследват случая и да се опитат да накажат мошенниците. Ама от това, че тоя е решил да действа с подкуп чрез някой дето е уволнен от Следствието аз не мога да правя каквито и да е изводи за самото Следствие.

    Виж, ако беше действал по нормалния път - подава сигнал и пр. Тогава щеше да е друго. Ама в случая е решил да хитрува ама е попаднал на още по-големи тарикати.

    Нередност?
  • 2
    absent avatar :-|
    Абсент
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "Николов":

    Или нивото ви на четене с разбиране е на ниво на ученик от 4ти Б клас, или се правите на умряла лисица, най вероятно и двете в перфектен синхрон.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "Николов":

    Вие наистина или не четете, или не разбирате какво минава пред очите Ви.
    "Виж, ако беше действал по нормалния път - подава сигнал и пр."
    По "нормалния път" - чрез прокуратурата - нищо не се получава, защото над сина му Явор е "разпънал чадър" заместник главният прокурор Борислав Сарафов, т.е. точно този, който по "нормалния път" би трябвало да реши въпроса. Наистина ли не разбирате как прокуратурата извършва пладнешки грабежи?

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#3] от "evpetra":

    Тази статия не съм е чел защото ми изтече абонамента. Но тя така или иначе е базирана на материала на АКФ, който е достъпен в интернет: https://acf.bg/bg/osemte-dzhudzheta-novo-razsledvane-2/

    От този текст става ясно, че ищецът е тръгнал да си "решава" въпроса по "другия ред". И бил обещал половината пари като "такса". Обаче "посредникът" взел всичко.

    Ясно е, че се е хванал на хорото с бандити. При всички случаи тук има ред престъпления, които следва да се разследват и виновните да бъдат наказани. Само дето връзката с официалните лица в Прокуратурата е според твърденията на посредниците. А дали те казват истината (при условие, че са изпечени мошенници)?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 10

    Мръсотията на Боковите обори надминава в пъти тая на Агиевите...

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 9
    • + 1

    Прод от №4:

    И за да няма съмнения: в случая става дума за сериозни престъпления, които трябва да бъдат разследвани и наказани.

    Това, което мен ме дразни е опита да се политизира този случай. До тук единственото свидетелство за участие на Прокуратурата в тази афера са твърдения на посредниците, че вземали пари за "шефове" в Прокуратурата. Това трябва да се разследва, но до тук е просто твърдение на престъпник. А се приема като 100% истина без каквито и да е други доказателства.

    Тази манипулация е, което дразни.

    И не се случва за първи път. Убийството на русенската журналистка бе политизирано по същия начин от Икономедия при условие, че още от самото начало беше ясно, че става дума за сексуално престъпление.

    Та става малко като в лафа с лъжливото овчарче. Икономедия не за първи път се опитва да прави подобни манипулации и съм склонен да подалагам на силно съмнение и сегашната афера.

    За съжаление, това е неизбежен ефект от лъжите - доверието намалява.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    До коментар [#6] от "Николов":

    Самият факт, че определяш статия против прокуратурата за "политизиране", е притесняващ за състоянието на държавата ни. Прокуратурата не е политическа партия, нито изпълнителната власт. Тя е там, за да си върши работата и нито сигнали, нито статии по повод нейните дела не могат да бъдат "политизиране".

    С думите си преповтаряш тези на Гешев и Цацаров. Едва ли това би те лъскало.

    Нередност?
Нов коментар